ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Καταθέτει πρόταση τεσσάρων αλλαγών στο Σύμφωνο Σταθερότητας

Τσίπρας: Καταθέτει πρόταση τεσσάρων αλλαγών στο Σύμφωνο Σταθερότητας
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συζήτησε με τον Πάολο Τζεντιλόνι πτυχές της πρότασής του για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας ώστε να μην επιστρέψει η Ευρώπη στις αποτυχημένες συνταγές της λιτότητας

O Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο περιθώριο του Συμβουλίου των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES), πως θα καταθέσει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες πρόταση στην πλατφόρμα δημόσιου διαλόγου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον μέλλον της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ανέλυσε και συζήτησε πτυχές της πρότασής του για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας ώστε να μην επιστρέψει η Ευρώπη στις αποτυχημένες συνταγές της λιτότητας.

Στο ίδιο πλαίσιο, στη συνάντησή του με τον ηγέτη του Ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος (PD), Ενρίκο Λέτα, συμφώνησαν να συντονίσουν τις ενέργειές τους για μια προοδευτική πρόταση για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, μάλιστα, προσκάλεσε τον κ. Τσίπρα να συμμετάσχει το Μάρτιο σε εκδήλωση- ημερίδα για το μέλλον της Ευρώπης και την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, που θα διοργανώσει το PD στην Ρώμη, τους πρώτους μήνες του επόμενου χρόνου.

Στο μεταξύ, η παρέμβασή του κ. Τσίπρα στο Συμβούλιο του PES βασίζεται στην πρωινή δήλωσή του (Πέμπτη) ότι οι προοδευτικές αξίες δικαιώνονται («στήριξη δημόσιας υγείας είναι θέμα ζωής και θανάτου», «η κρατική στήριξη οικονομίας σώζει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας» κ.λπ.), ότι «πρέπει να αλλάξουμε τους κανόνες για να αλλάξουμε τις ζωές μας» και ότι στο πλαίσιο αυτό πρέπει να αναθεωρηθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας σε τέσσερις άξονες:

  1. Επανεξέταση κριτηρίων για χρέος και έλλειμμα και συμπερίληψη κοινωνικών κριτηρίων για ανεργία, φτώχεια, ανισότητες.
  2. Εξαίρεση των δημοσίων επενδύσεων που συμβάλλουν σε παραγωγικότητα από τον υπολογισμό των ελλειμμάτων.
  3. Μηχανισμός που να εξασφαλίζει συμμετρία ευρωπαϊκής οικονομίας, περιορίζοντας και τα πλεονάσματα του Βορρά.
  4. Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας να γίνει μόνιμο οικονομικό εργαλείο για πρόληψη και αντιμετώπιση κρίσεων και προκλήσεων.