ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΚΙΝΑΛ εκλέγει νέο αρχηγό και ελπίζει στην επάνοδό του - Οδηγίες για τους ψηφοφόρους

Το ΚΙΝΑΛ εκλέγει νέο αρχηγό και ελπίζει στην επάνοδό του - Οδηγίες για τους ψηφοφόρους
Πολιτικοί αναλυτές και έμπειρα στελέχη προεξοφλούν τη νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη στην αναμέτρηση της Κυριακής ΙΝΤΙΜΕ

Άνοιξαν από τις 7.00 το πρωί της Κυριακής οι κάλπες για τον β’ γύρο των εσωκομματικών εκλογών στο ΚΙΝΑΛ με αντιπάλους τον Νίκο Ανδρουλάκη, που έκοψε πρώτος το νήμα της πρώτης Κυριακής και του Γιώργο Παπανδρέου, που ήλθε δεύτερος στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων.

Σύμφωνα με το ποσοστό και τις ψήφους που έλαβε την προηγούμενη Κυριακή, όλα δείχνουν ότι ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης θα είναι ο έκτος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο δεύτερος του ΚΙΝΑΛ.

Στις επαναληπτικές εκλογές της για την ανάδειξη προέδρου ψηφίζουν μόνο όσοι ψήφισαν στον πρώτο γύρο των εκλογών, την περασμένη Κυριακή 5 Δεκεμβρίου, σε οποιοδήποτε τμήμα διευκολύνονται.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα ψηφίσει στις 11 το πρωί στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου θα προσέλθει στις 10:45 στο εκλογικό τμήμα που θα λειτουργεί στο Δημαρχείο Νίκαιας.

Τα τηλεοπτικά σποτ των υποψηφίων

Κάλεσμα υπέρ της μαζικής προσέλευσης στις κάλπες την Κυριακή για τη διεξαγωγή του β' γύρου των εκλογών στο Κίνημα Αλλαγής, απηύθυναν οι δύο υποψήφιοι.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης απευθύνει κάλεσμα για συμμετοχή στον επαναληπτικό γύρο των εκλογών με σποτ που περιλαμβάνει μια σειρά από εικόνες με υποστηρικτές του, διαφορετικών ηλικιών, που κρατούν πλακάτ με το σύνθημά του «μαζί».

Ο Γιώργος Παπανδρέου απευθύνεται στους πολίτες με σποτ όπου παρουσιάζονται στιγμιότυπα από τις προεκλογικές περιοδείες του. Με σύνθημα «Πάμε Μπροστά», ο πρώην πρωθυπουργός τονίζει ότι κρίνεται το μέλλον της Προοδευτικής παράταξης αυτή την Κυριακή, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ενδυνάμωση της παράταξης.

Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου

Τα αποτελέσματα της περασμένης Κυριακής έδειξαν μια σαφή τάση του εκλογικού σώματος. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έκοψε πρώτος το νήμα με άνεση και διαφορά 8,91% (23.697 ψήφους) έναντι του δεύτερου Γ. Παπανδρέου

Ο Ν. Ανδρουλάκης κατέγραψε ποσοστό 36,88% (99.120 ψήφους).
Ο Γιώργος Παπανδρέου συγκέντρωσε 27,97% (75.183 ψήφους).
Ο Ανδρέας Λοβέρδος ποσοστό 25,98% (69.827).
Ο Παύλος Χρηστίδης 3,25% (8.733)
Ο Παύλος Γερουλάνος 2,99% (8.027)
Ο Χάρης Καστανίδης 2,94% (7.908)

Συνολικά, ψήφισαν 270.706 μέλη και φίλοι του ΚΙΝΑΛ, ενώ έγκυρα ήταν 268.798 ψηφοδέλτια.

Η καταγγελία του Παπανδρέου και η στάση του Ανδρουλάκη

Η εβδομάδα μεταξύ των δύο αναμετρήσεων κύλισε με «ενδοπασοκική κόντρα» και διενέξεις ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα. Κορυφαία στιγμή οι καταγγελίες του Γιώργου Παπανδρέου προς την Επιτροπή Εκλογών για πληροφορίες που περιήλθαν στον ίδιο σχετικά με προβλήματα στην εκλογική διαδικασία, γεγονός που προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη ένταση.

Η τακτική του Νίκου Ανδρουλάκη στην αρχή ήταν χαμηλοί τόνοι και δεν απαντούσε «επί της ταμπακιέρας». Επίσης δεν απαντούσε στις αιτιάσεις του κ. Παπανδρέου περί ανανέωσης ιδεών και όχι ηλικίας αλλά και για το γεγονός ότι αν εκλεγεί πρόεδρος στο ΚΙΝΑΛ η παράταξη δεν θα έχει τον αρχηγό της στη Βουλή. Τον χαρακτήρισε επιπλεόν «άκαπνο». Παρ' όλα αυτά, ο κ. Ανδρουλάκης απέφευγε συστηματικά να σηκώσει το γάντι που του έριχνε συνεχώς ο Γιώργος Παπανδρέου. Ακόμη και στα debate που αναζητούσε ο κ. Παπανδρέου αντίθετα από την προηγούμενη εβδομάδα που δεν παρέστη, ο κ. Ανδρουλάκης δεν απαντούσε. Δεν ήθελε να δώσει την παραμικρή αφορμή για να διασαλευτεί η ενότητα του κόμματος που άφησε ως παρακαταθήκη η Φώφη Γεννηματά.

Η επόμενη ημέρα

Πολιτικοί αναλυτές και έμπειρα στελέχη προεξοφλούν νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη. Εκτιμούν ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει τη δυνατότητα να είναι ισχυρός παίκτης την «επόμενη μέρα» στο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Μέχρι και σήμερα, ωστόσο, η επόμενη μέρα μοιάζει για τον ίδιο τοπίο στην ομίχλη, γιατί πρώτα θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τι θα κάνει και πως θα κινηθεί ο νέος αρχηγός. Με ποιους θα πάει σε επίπεδο Βουλής και με ποιους σε επίπεδο κόμματος. Αλλαγές στις οποίες πρέπει να προχωρήσει με όρους ενότητας, ανανέωσης και προγραμματικής επάρκειας.

Την επόμενη ημέρα, ο νέος αρχηγός θα πρέπει να επιδείξει πολιτική γενναιοδωρία να συνθέσει και να αναδείξει και στελέχη της δικής του γενιάς, αλλά και στελέχη που διαθέτουν εμπειρία για να χειριστούν κρίσιμες υποθέσεις και κυρίως τη στιγμή που η πολιτική πίεση από τους κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα θα αυξηθεί βάζοντας στις «μυλόπετρες» την αντοχή του ΠΑΣΟΚ και του νέου του αρχηγού.

Όσο πιο δυνατές βάσεις θέσει ο νέος αρχηγός τόσο περισσότερο θα αντέξει στην προεκλογική μάχη και τις επιθέσεις που θα δέχεται από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, επιθέσεις και φιλίας και αντιπαλότητας.

Η ευκαιρία για το νέο αρχηγό είναι τεράστια που του δίνεται. Οι 270 χιλιάδες ψηφοφόροι και μάλιστα 1 στους 5 κάτω των 40 ετών είναι το απόλυτο «όπλο» και η απόλυτη δύναμη που διαθέτει στα χέρια του. Στο δικό του χέρι είναι να αξιοποιήσει το momentum και να καταφέρει να αυξήσει τα ποσοστά του κόμματός του και γιατί όχι, αντί να είναι αναγκασμένος να απαντά δεξιά και αριστερά ποιον θα ακολουθήσει μετά τις εκλογές, να αντιστρέφει το ερώτημα και να λέει: «Εσείς αν θέλετε να έρθετε μαζί μας»…

Να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων και όχι ουραγός. Να μπορεί να ρυθμίσει την επόμενη μέρα και την μεθεπόμενη να διεκδικήσει ακόμη και την πρωτιά αν σεβαστεί τους ψηφοφόρους και τους κανόνες συμπεριφοράς που πρέπει να τηρήσει με ευλάβεια.

Αν δεν επιδείξει αλαζονεία και μικρομεγαλωτισμό όπως έκαναν και άλλοι αρχηγοί που έκλεισαν στη συνέχεια τα κόμματά τους , τότε είναι πιθανόν αν πιστεύει αυτά που λέει και υποστηρίζει ως πολιτική του προτεραιότητα να καταφέρει να πετύχει το στόχο του και να τιμήσει τη γενιά του που ζει και αισθάνεται στο περιθώριο.

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Ποιοι μπορούν να ψηφίσουν

Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο, είναι μέλη ή φίλοι του Κινήματος Αλλαγής και ψήφισαν στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών.

Οι ψηφοφόροι θα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε οποιοδήποτε τμήμα επιθυμούν (ίδιο ή διαφορετικό με τον πρώτο γύρο).

Ο ψηφοφόρος όταν προσέρχεται στο Εκλογικό Τμήμα καταθέτει υποχρεωτικά το ατομικό του στοιχείο ταυτοπροσωπίας (ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης), αναζητείται από τον χειριστή tablet στον εκλογικό κατάλογο που διαμορφώθηκε από τους ψηφίσαντες στις 5/12/21 και όταν εντοπίζεται, διαπιστεύεται για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

Στη συνέχεια, ο Γραμματέας της Εφορευτικής Επιτροπής θα καταχωρεί όλα τα στοιχεία που αναφέρονται στην κατάσταση ψηφισάντων και θα υπογράφει. Ακολούθως, ο πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής θα παραλαμβάνει το στοιχείο της ταυτοπροσωπίας και θα παραδίδει στον ψηφοφόρο το φάκελο και το ψηφοδέλτιο. Ο ψηφοφόρος θα πηγαίνει υποχρεωτικά στο παραβάν για να κάνει την επιλογή του. Επιστρέφοντας ο ψηφοφόρος από το παραβάν, ο πρόεδρος θα σφραγίζει και θα μονογράφει το φάκελο και αφού τον ρίξει στην κάλπη, θα του παραδίδει το στοιχείο ταυτοπροσωπίας και θα αποχωρεί.

Οι ψηφοφόροι κατά την εκλογική διαδικασία της 12ης Δεκεμβρίου δεν πληρώνουν κανένα ποσό.