ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δραγασάκης: Άμεσος στόχος να κλείσουμε τη πρώτη αξιολόγηση χωρίς νέα μέτρα

Δραγασάκης: Άμεσος στόχος να κλείσουμε τη πρώτη αξιολόγηση χωρίς νέα μέτρα
Twitter/@YDragasakis

Οτιδήποτε πέρα από τη συμφωνία του Ιουλίου δημιουργεί πολιτικό πρόβλημα, δήλωσε τη Δευτέρα σε εκδήλωση με θέμα «Μνημόνιο -Αριστερά- Προοδευτική Διακυβέρνηση» ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Όπως ανέφερε ο κ. Δραγασάκης η κυβέρνηση εκλέχθηκε για να εφαρμόσει τη συγκεκριμένη συμφωνία ενώ τόνισε ότι «άμεσος κύριος στόχος είναι να κλείσουμε τη πρώτη αξιολόγηση χωρίς νέα μέτρα στη βάση των αποφάσεων του καλοκαιριού». Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε πως «η διαφωνία δεν είναι μεταξύ Ελλάδας και θεσμών», τονίζονταν πως η διαφωνία υφίσταται μεταξύ των δανειστών.

Ο Γ. Δραγασάκης επανέλαβε ότι υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις για προοδευτική πορεία της χώρας, καθώς «η πορεία που ξεκίνησε από το 2012 δεν είναι τυχαία, αλλά αποτελεί πολιτική έκφραση μιας άτυπης κοινωνικής συμμαχίας που επλήγη από τα μνημόνια. Ήταν η αρχή νέου ιστορικού κύκλου».

Μετά το άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε ότι στόχος είναι η βελτίωση των όρων της συμφωνίας και η εφαρμογή του παράλληλου προγράμματος.

Ο κ. Δραγασάκης επέμεινε ότι η οικονομία βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι περιγράφεται, λέγοντας ότι «Είναι μισή η αλήθεια ότι η κρίση προϋπήρχε των μνημονίων. Η άλλη μισή είναι ότι τα μνημόνια διαχειρίστηκαν και συντήρησαν τη κρίση. Ήταν λάθος τα μνημόνια», σημείωσε.
Παράλληλα, ο κ. Δραγασάκης απευθύνθηκε στις δυνάμεις που κινούνται στον «προοδευτικό» χώρο και τις κάλεσε να απαντήσουν σαφώς στο ερώτημα «με ποιόν είναι» γιατί, όπως είπε, «η ουδετερότητα γεννά ερωτήματα».

Την εκδήλωσε άνοιξε ο επικεφαλής της ΕΚΙΕΑ Φώτης Κουβέλης, υποστηρίζοντας ότι είναι απαραίτητη η μέγιστη δυνατή εθνική προσπάθεια, ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πριν το Eurogroup, εντός των πλαισίων της συμφωνίας του Αυγούστου και στη συνέχεια να ξεκινήσει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Από την πλευρά της, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου επεσήμανε ότι η έλευση του ΔΝΤ στην Ευρώπη έγινε για δύο λόγους: Η Γερμανία ήθελε να απομονώσει το ελληνικό πρόβλημα και το ΔΝΤ να είναι επιτηρητής του, αλλά όπως είπε, «όταν συγκροτήθηκαν ο ΕFSF και ο ESM, το ΔΝΤ δεν χρειαζόταν». Το ΔΝΤ παρέμεινε για να διαμορφώνει τους συσχετισμούς εντός των ευρωπαϊκών οργάνων, ώστε να λαμβάνονται αποφάσεις που ευνοούν τη Γερμανία.