ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κεραμέως: Υποχρέωση της πολιτείας η πρόσβαση των παιδιών στην εκπαίδευση

Κεραμέως: Υποχρέωση της πολιτείας η πρόσβαση των παιδιών στην εκπαίδευση
«Ακόμη κι αν αφορά ένα παιδί, είναι υποχρέωση της πολιτείας να προστατεύσει την πρόσβαση στην εκπαίδευση, για αυτό προβλέπονται επιπλέον ποινικές ευθύνες για γονείς που κρατούν τα παιδιά μακριά από τα σχολεία» τόνισε η υπουργός Παιδείας INTIME

«Η πολιτεία οφείλει να προστατεύσει την πρόσβαση όλων των παιδιών στην εκπαίδευση» ανέφερε στη Βουλή η Νίκη Κεραμέως παρουσιάζοντας την τροπολογία που προβλέπει ποινικές κυρώσεις για γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο.

Η υπουργός Παιδείας που δέχθηκε την κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης ανέφερε πως η υπουργική ρύθμιση αφορά περιπτώσεις γονέων, κηδεμόνων που κρατούν τα παιδιά τους μακριά από τα σχολεία επειδή ενδεχομένως δεν θέλουν να τους φορούν μάσκες και να κάνουν self test.

«Προστατεύουμε την πρόσβαση όλων των παιδιών στην εκπαίδευση», είπε και συμπλήρωσε πως πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά. «Ακόμη κι αν αφορά ένα παιδί, είναι υποχρέωση της πολιτείας να προστατεύσει την πρόσβαση στην εκπαίδευση, για αυτό προβλέπονται επιπλέον ποινικές ευθύνες για γονείς που κρατούν τα παιδιά μακριά από τα σχολεία», είπε και θύμισε ότι η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική για το νηπιαγωγείο, δημοτικό και γυμνάσιο.

Σε ότι αφορά την πανδημία στα σχολεία, η Νίκη Κεραμέως υποστήριξε πως από τον Σεπτέμβριο εφαρμόζεται μια πολιτική με μέτρα προστασίας και αυξημένα τεστ. «Η εκπαιδευτική κοινότητα είναι η μόνη που ελέγχεται στο σύνολο της δυο φορές την εβδομάδα. Σε περίπτωση κρούσματος οι στενές επαφές κάνουν 7 τεστ την εβδομάδα εργαστηριακά και self test, δωρεάν. Καμία χώρα δεν το κάνει αυτό. Τα σχολεία ακολουθούν την πανδημία δεν την οδηγούν», ανέφερε.

«Είναι ορθή η έννοια της κύρωσης, αλλά κατά τη γνώμη μας θα έπρεπε να υπάρχει πιο προσεκτική διατύπωση που να αποκλείει όσους αντιμετωπίζουν ένδεια», είπε από το ΚΙΝΑΛ η Νάντια Γιαννακοπούλου και σημείωσε ότι η κυβέρνηση στην ανάγκη να αντιμετωπίσει τους λιγοστούς γονείς που αρνούνται να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο φτάνει στο άλλο άκρο. «Η ενδεδειγμένη ποινή θα ήταν η κοινωνική εργασία», είπε.

Την απόσυρση της τροπολογίας ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Θεόφιλο Ξανθόπουλο να κάνει λόγο για την ανάγκη θέσπισης πρόσφορων και αναλογικών μέτρων για την τιμωρία εκείνων που φέρουν την ευθύνη των παιδιών, με τον διαχωρισμό των κοινωνικών αιτιών που προκαλούν σχολική διαρροή.

Για οριζόντια ρύθμιση που δεν λαμβάνει υπόψη αντικειμενικά προβλήματα, καθώς δεν περιλαμβάνει μόνον αρνητές της πανδημίας, έκανε λόγο από το ΚΚΕ ο Θανάσης Παφίλης, ενώ η Αγγελική Αδαμοπούλου από το ΜέΡΑ 25 ζήτησε να μην ποινικοποιούνται συμπεριφορές που μπορεί να λειτουργούν με γνώμονα το βέλτιστο της υγείας των παιδιών.

Απαντώντας η Νίκη Κεραμέως ανέφερε ότι η ποινή καθορίστηκε σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης και επεσήμανε πως πρόκειται για μια πρωτοβουλία με στόχο την απρόσκοπτη πρόσβαση των παιδιών στην εκπαίδευση. «Τι συζητάμε; Να είναι υποχρεωτική χωρίς κύρωση; Δηλαδή τι συζητάμε; Ένας γονιός δεν θέλει να κάνει self test και επομένως το παιδί να μην πάει σχολείο;» διερωτήθηκε η υπουργός Παιδείας.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας ανέφερε πως «δεν μπορεί να μην προστατεύεται με κάθε τρόπο το δικαίωμα των παιδιών στην εκπαίδευση». Υπογράμμισε πως προφανώς και θα ελεγχθούν οι ιδιαιτερότητες ορισμένων οικογενειών, αν δηλαδή, δεν στέλνουν συνειδητά τα παιδιά τους στο σχολείο ή γίνεται για λόγους ιδεοληψίας και επεσήμανε πως «δεν μπορεί να περνάει απαρατήρητο το ζήτημα αυτό και να μην το αντιμετωπίζουμε, είναι ζήτημα ηθικής».

Η τροπολογία ψηφίστηκε από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ.