ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη-Πούτιν στο Σότσι την Τετάρτη: Ενεργειακό στην κορυφή της ατζέντας

Συνάντηση Μητσοτάκη-Πούτιν στο Σότσι την Τετάρτη: Ενεργειακό στην κορυφή της ατζέντας
Η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι θα πραγματοποιηθεί στις 12:00 αύριο, Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου AP Photo

Το σύνολο των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας θα συζητηθεί κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι, που θα πραγματοποιηθεί στις 12:00 αύριο, Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου. Στην κορυφή της ατζέντας αναμένεται να βρεθεί το ενεργειακό.

Η συνάντηση της Τετάρτης, την οποία εγκαίρως είχε προαναγγείλει το CNN Greece, θα είναι η πρώτη των δύο ηγετών μετά την εκλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, με την τελευταία τους συνάντηση να είναι στην Αθήνα το 2016 με τον πρωθυπουργό στη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης τότε.

Tον περασμένο Αύγουστο στην επικοινωνία που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας, με αφορμή τη ρωσική συνδρομή στην αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών, είχε δεχθεί εκ νέου την πρόσκληση του Βλαντιμίρ Πούτιν να ταξιδέψει στη Μόσχα. Από τα διαμειβόμενα σε εκείνη τη συνομιλία που δημοσιοποιήθηκαν, είχε γίνει γνωστό ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού θα πραγματοποιείτο πριν από το τέλος του 2021.

Η αυριανή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ρώσο πρόεδρο στο Σότσι έρχεται σε μια περίοδο που οι σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας είναι τεταμένες γύρω από την κρίση της Ουκρανίας κι ενώ η Ελλάδα ενισχύει την (αμυντική και όχι μόνο) συνεργασία της με την διακυβέρνηση Μπάιντεν.

Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι «η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που αποτελούν τη βάση της εξωτερικής της πολιτικής. Στηρίζει και σέβεται τις αποφάσεις των οργανισμών αυτών. Αυτό, όμως, δεν αποκλείει τη διεύρυνση των σχέσεων με τη Ρωσία».

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι οι δεσμοί της Ελλάδας με μια χώρα-μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και προσηλωμένη στο διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, όπως η Ρωσία, είναι ιστορικοί.

Υπενθυμίζουν, δε, τις σχετικές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ από την Αθήνα, εν μέσω των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα, το δύσκολο καλοκαίρι του 2020, ο Ρώσος πρόεδρος ήταν ένας από τους πρώτους ηγέτες που είχε επικοινωνήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Είχε εκθέσει την τουρκική προκλητικότητα όπως αυτή εξελισσόταν με την παράνομη δραστηριότητα του Ορούτς Ρέις νότια του Καστελόριζου αλλά και με την απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί.

Στο επίκεντρο το ενεργειακό

Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα θέτει ψηλά στην ατζέντα το ενεργειακό, με πρώτο στόχο του πρωθυπουργού να κερδίσει τη διαβεβαίωση της Μόσχας ότι θα παρέχει στην Ελλάδα φθηνότερο φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, στόχος της συνάντησης Μητσοτάκη – Πούτιν, είναι να «προχωρήσουμε σε βάθος μια οικονομική συνεργασία, με ενίσχυση του διμερούς εμπορίου και την προσέλκυση επενδύσεων, ώστε να καλυφθεί το κενό που αφήνουν πίσω τους τα ρωσικά αντίμετρα απέναντι στις ευρωπαϊκές κυρώσεις».

Για το θέμα της ενέργειας, τόνισε πως η Μόσχα είναι ένας αξιόπιστος και ο σημαντικότερος προμηθευτής φυσικού αερίου για την Ελλάδα και αυτό που θέλουμε είναι να συνεχιστεί η απρόσκοπτη προμήθεια αερίου, αλλά και να γίνεται προμήθεια σε χαμηλότερες τιμές.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε στη συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ, ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι από τους λίγους Ευρωπαίους ηγέτες που υποδέχεται ο κ. Πούτιν στο Σότσι και υπενθύμισε ότι ο ίδιος βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Μόσχα ως επικεφαλής ελληνικής κυβερνητικής αποστολής, υπογράφοντας το Πρωτόκολλο Συνεργασίας και σειρά Συμφωνιών «για την εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας - Ρωσίας».

Διαβάστε επίσης:

Τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ: Ενίσχυση του αμυντικού συντονισμού και συνεργασία με τις ΗΠΑ

Μπάιντεν - Πούτιν: Τηλεδιάσκεψη δύο ωρών για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία