Μητσοτάκης στο CNNi: Ύστατο μέτρο η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού - Δεν θα επιβληθεί lockdown
Ανανεώθηκε:
Ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν πρόκειται να επιβληθεί lockdown αλλά και την αισιοδοξία του ότι οι κυβερνητικές πολιτικές στον νευραλγικό τομέα των εμβολιασμών θα δικαιωθούν εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο CNNi και στη δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ.
Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε τις παραμέτρους που κατέστησαν επιβεβλημένη την καθιέρωση της υποχρεωτικότητας για τους εμβολιασμούς στην πληθυσμιακή ομάδα άνω των 60 ετών: «Αντιμετωπίζαμε μια κατάσταση στην οποία το 17% των ατόμων άνω των 60 ετών ήταν ακόμη ανεμβολίαστοι και δυστυχώς αυτοί είναι και οι άνθρωποι που καταλήγουν στα νοσοκομεία μας, που καταλαμβάνουν την συντριπτική πλειοψηφία των κρεβατιών στις ΜΕΘ, και δυστυχώς είναι αυτοί που χάνουν τη ζωή τους. Κάναμε τα πάντα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας προκειμένου να εμβολιαστούν».
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ύστατο μέτρο την εφαρμογή της υποχρεωτικότητας στους εμβολιασμούς των ατόμων άνω των 60 και επισήμανε ότι ήδη διαφαίνεται η θετική επίδραση στα ποσοστά των εμβολιασμών: «Τρέξαμε μια πολύ εκτεταμένη ενημερωτική καμπάνια. Η υπόθεση ήταν πολύ πειστική, για το ρίσκο να αρρωστήσεις βαριά αν είσαι ανεμβολίαστους. Πήραμε την απόφαση να κάνουμε υποχρεωτικούς τους εμβολιασμούς, με την επιβολή ενός μηνιαίου προστίμου. Από τότε που λάβαμε την απόφαση είδαμε μια σημαντική άνοδο από άτομα αυτής της ηλικίας για να εμβολιαστούν. Θα ήλπιζα ότι έως στις 16 Ιανουαρίου, όταν και πρόκειται να εισπραχθεί το πρόστιμο μια υπερβάλλουσα πλειοψηφία θα έχει αποφασίσει να εμβολιαστεί. Δεν θα πάρουν όλοι αυτήν την απόφαση, αλλά φαίνεται ότι η υποχρεωτική πτυχή ώθησε αρκετό κόσμο να κάνει τα απαραίτητα βήματα για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειες τους».
Ερωτηθείς εάν αυτή η απόφαση ελήφθη με καθυστέρηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι ήδη είχαν ληφθεί σημαντικά περιοριστικά μέτρα ενώ ήδη είχε δημιουργηθεί η περίμετρος της υποχρεωτικότητας για τους υγειονομικούς:
«Να τονίσω ότι η στατιστική δεν είναι διαφορετική από αυτές σε άλλες χώρες. Δηλαδή αυτή τη στιγμή έχουμε μια πανδημία ανεμβολίαστων και αν μιλήσετε με τους ομολόγους μου, θα σας πουν ότι οι ανεμβολίαστοι είναι αυτοί που αρρωσταίνουν βαριά. Είναι αυτοί που καταλήγουν στα κρεβάτια εντατικής θεραπείας και δυστυχώς χάνουν τη ζωή τους. Σύμφωνα με το Σύνταγμά μας πρέπει να πάρουμε σταδιακά μέτρα, και φυσικά ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι το ύστατο μέτρο που μπορούμε να λάβουμε. Είχαμε ήδη υιοθετήσει υποχρεωτικούς εμβολιασμούς για το υγειονομικό προσωπικό και τους επεκτείνουμε στα άτομα άνω των 60. Θα υπογράμμιζα ότι είμαστε μόλις η δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα που το κάνει αυτό. Δεν θα με εξέπληττε εάν άλλες ευρωπαϊκές χώρες μας ακολουθούσαν στο μονοπάτι μας».
Πρόσθεσε δε: «Η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί θα πρέπει να συζητηθούν. Φυσικά κάθε χώρα είναι διαφορετική, με άλλους συνταγματικούς περιορισμούς. Είμαι φιλελεύθερος πολιτικός, και εκ της φύσεως μου, δεν μου αρέσουν τα υποχρεωτικά μέτρα, αλλά νιώθω ότι είναι η σωστή απόφαση για να προστατέψω ανθρώπους, που ξέρω ότι εάν δεν εμβολιαστούν θα αρρωστήσουν και κάποιοι από αυτούς θα χάσουν τη ζωή τους. Οπότε νιώθω άνετα με την απόφαση που πήραμε και μέχρι στιγμής εάν δούμε πόσο γρήγορα αυξήθηκαν τα ποσοστά εμβολιασμού, νομίζω ότι πήραμε τη σωστή απόφαση».
O Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε τις πρωτοβουλίες τις οποίες η Ελλάδα πρώτη έλαβε πανευρωπαϊκά, προκειμένου να δώσει ώθηση στην εμβολιαστική εκστρατεία: «Γενικά προσπαθήσαμε να είμαστε μπροστά από την καμπύλη. Ήμασταν από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που ανοίξαμε τις ενισχυτικές δόσεις σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, οι εμπειρογνώμονες της ηγεσίας μείωσαν το μεσοδιάστημα από τη 2η στην 3η δόση, στους τρεις μήνες. Και επίσης στην περίπτωσή μας το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα λήγει στους 7 μήνες από τη στιγμή που θα έχει γίνει η δεύτερη δόση και κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε, ώστε όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι να κάνουν και τις αναμνηστικές δόσεις. Ηγούμαστε πανευρωπαϊκά στη χορήγηση της τρίτης δόσης».
Έδωσε έμφαση στο σκέλος των καθολικών διαγνωστικών ελέγχων που θα πραγματοποιηθούν πριν και μετά από την εορταστική περίοδο: «Η άλλη πτυχή της πολιτικής μας που θέλω να υπογραμμίσω και είναι σημαντική είναι η επέκταση των διαγνωστικών ελέγχων. Αυτή την εβδομάδα δρομολογούμε καθολικούς ελέγχους, κάθε Έλληνας δικαιούται ένα self-test, θα κάνουμε το ίδιο αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά για να διασφαλίσουμε ότι ταυτοποιούμε τους πολίτες που θα διαγνωστούν θετικοί αλλά είναι ασυμπτωματικοί. Και πάλι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να κρατήσουμε ανοιχτές τις οικονομίες μας. Δεν σκοπεύουμε να επιβάλλουμε ένα lockdown».
Άφησε δε, αιχμές για τη στάση της αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας:
«Δυστυχώς δεν είχαμε την πολιτική συναίνεση που θα θέλαμε. Η αντιπολίτευση επέλεξε να πολιτικοποιήσει την πανδημία. Νομίζω ότι διαπράττουν ένα σοβαρό λάθος, διότι παλεύουμε με το ίδιο πρόβλημα, όπως κάθε άλλη χώρα σε όλον τον κόσμο. Αλλά και πάλι πρέπει να δούμε τα ποσοστά εμβολιασμού να αυξάνονται το είδαμε σε σημαντικό βαθμό τις τελευταίες εβδομάδες και πιστεύω ότι τελικώς οι πολιτικές μας θα δικαιωθούν».
Εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας: «Η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί σημαντικά αυτή τη χρονιά. Τα στατιστικά για το τρίτο τρίμηνο βγήκαν σήμερα, αύξηση άνω του 11% στο ΑΕΠ μας. Ο τουρισμός μας τα πήγε πολύ καλά. Οπότε εάν θέλουμε να κρατήσουμε ανοιχτές τις οικονομίες μας και εν λειτουργία και να παράγουμε επαρκή πλούτο για όλους τους Έλληνες πρέπει να εμβολιαστούμε και να υπακούμε στα βασικά προληπτικά μέτρα, να ελεγχόμαστε και να φορούμε τις μάσκες μας».
Στο μέτωπο του Μεταναστευτικού επ' αφορμή και της πρόσφατης επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου στην χώρα μας, αλλά και τη μετάβασή του στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Καρά Τεπέ στη Μυτιλήνη, ο κ. Μητσοτάκης διαπίστωσε εκ νέου πως «δεν έχει υπάρξει επαρκής αλληλεγγύη σε επίπεδο ΕΕ σε ό,τι αφορά στην κατανομή των βαρών» τονίζοντας πως «υπάρχουν χώρες, που θεωρούν πως το Μεταναστευτικό δεν είναι δικό τους πρόβλημα».
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως η Ελλάδα «προστατεύει τα σύνορα της με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα» την ώρα, που επιχειρεί να εξουδετερώσει τα κυκλώματα των διακινητών, όπως σημείωσε.
«Κάνουμε το καλύτερο δυνατόν για να σώζουμε ανθρώπινες ζωές στο Αιγαίο καθημερινά. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να συνεργαζόμαστε με τους γείτονες μας και εν προκειμένω με την Τουρκία. Στο πρόσφατο παρελθόν, η Τουρκία επιχείρησε να εργαλειοποιήσει το Μεταναστευτικό. Τώρα έχουν υιοθετήσει διαφορετική τακτική και ορθά το έχουν κάνει. Η ανεξέλεγκτη μετανάστευση, όπως συνέβη το 2015, δεν αποτελεί τη λύση και δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή από την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.