Γιατί η κυβέρνηση μπορεί να επιβραδύνει τη διαπραγμάτευση
Μπορεί ο διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης να είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης πριν το Πάσχα και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να δήλωνε ακόμα και το βράδυ του Σαββάτου ότι η ανάσταση της Ορθοδοξίας θα φέρει και την ανάσταση της οικονομίας, όμως, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα,όπως εκτιμούν κορυφαία στελέχη, σοβαρές εξελίξεις δεν πρόκειται να υπάρξουν μέχρι τότε.
Ως εκ τούτου, ήδη στο Μαξίμου έχει αρχίσει ο επανασχεδιασμός με πρόσωπα που είναι κοντά στον Αλέξη Τσίπρα να εκτιμούν ότι η καθυστέρηση του κλεισίματος της αξιολόγησης, άρα και η απαιτούμενη ψήφιση των μέτρων μπορεί να έχει και ευεργετικά αποτελέσματα.
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο αλλά και εντός Κοινοβουλευτικής Ομάδας εκφράζεται η άποψη ότι είναι προτιμότερο τα σκληρά μέτρα να ψηφιστούν μετά το Πάσχα καθώς με αυτόν τον τρόπο θα αποφευχθούν πιθανές κοινωνικές αντιδράσεις όταν οι βουλευτές του κόμματος επιστρέψουν στις περιφέρειές τους. Στον ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε, δεν ξεχνούν ότι οι βουλευτές τους είχαν πραγματικά «ζοριστεί» όταν οι αγροτικές κινητοποιήσεις τους είχαν «ακουμπήσει» με λεκτικούς και όχι μόνο προπηλακισμούς.
Επιπλέον, στην Κουμουνδούρου σημειώνουν με ιδιαίτερη προσοχή την έκφραση που αποτυπώθηκε στο κείμενο της ομάδας των 53: «προτιμότερο να φύγουμε μόνοι μας από την κυβέρνηση παρά να πέσουμε κάτω από τη λαϊκή κατακραυγή». Η ομάδα των 53, άλλωστε, αριθμεί περισσότερους από δέκα βουλευτές και αρκετά επιφανή κυβερνητικά στελέχη και τα γραφόμενά τους λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τα ηγετικά επιτελεία τόσο στο κόμμα όσο και στην κυβέρνηση. Αν και η ηγετική ομάδα θεωρεί ότι κανένας από αυτούς δεν πρόκειται να αναλάβει το κόστος πιθανής πτώσης της κυβέρνησης, δεν θέλουν, για κανένα λόγο, να δημιουργηθούν επιπλέον και «ανούσιες» προστριβές.
Παράλληλα, συνομιλητές του πρωθυπουργού επισημαίνουν ότι αν η αξιολόγηση δεν κλείσει το Πάσχα, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να επιβραδύνει τις εξελίξεις έτσι ώστε να φτάσει στο παρά πέντε κάτι που θα πιέσει και τους δανειστές οι οποίοι δεν θέλουν, λίγο πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα στη Βρετανία, να δημιουργηθεί νέα μεγάλη κρίση εντός της ευρωζώνης.
Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, επιμένει ότι είναι επιτακτική η ανάγκη άμεσου κλεισίματος της αξιολόγησης καθώς συμμερίζεται την άποψη του υπουργού Οικονομικού ότι η οικονομία δεν αντέχει να μείνει χωρίς νέα «μετάγγιση». Ο πρωθυπουργός είναι πεισμένος ότι ο προτιμότερος σχεδιασμός περιλαμβάνει, άμεσο κλείσιμο της διαπραγμάτευσης και κυβερνητικό ανασχηματισμό. Όπως , άλλωστε, είχε γράψει από την περασμένη Τετάρτη το CNN Greece ηδη ο Αλέξης Τσίπρας και οι στενοί του συνεργάτες βολιδοσκοπούν προθέσεις συγκεκριμένων πολιτικών οι οποίοι διαθέτουν δύο χαρακτηριστικά: πρώτον, είναι ευρείας πολιτικής αποδοχής και δεύτερον, χαίρουν εκτίμησης σε οικονομικά κέντρα κυρίως του εξωτερικού.
Με αυτόν τον τρόπο ο πρωθυπουργός επιθυμεί αφενός, να δείξει ότι η κυβέρνησή του έχει κοινωνική και πολιτική απήχηση εντός της χώρας και αφετέρου, να διασφαλίσει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με οικονομικά κέντρα που θα μπορέσουν να προχωρήσουν τις διαδικασίες των επενδύσεων στην Ελλάδα.
Επιπλέον, στο Μαξίμου θεωρούν ότι ένα υπουργικό σχήμα με αυτά τα χαρακτηριστικά θα καταφέρει να διεμβολίσει τόσο το χώρο της Κεντροαριστεράς όσο και το χώρο του κέντρου που «ελκύεται» στον Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ, η επιτυχία ενός τέτοιου σχεδιασμού θα «τέλειωνε» και τα σενάρια πρόωρων εκλογών.