Κορωνοϊός: Στον «αστερισμό» της υποχρεωτικότητας η κυβέρνηση - Τα νέα μέτρα
Η μετάβαση των εξηντάρηδων στο «κεφάλαιο» της υποχρεωτικότητας μπορεί να είναι νωπή η συζήτηση όμως για την επέκταση του μέτρου και σε άλλες πληθυσμιακές ομάδες ή επαγγελματικές κατηγορίες διατηρείται ψηλά στην ατζέντα.
Τα σενάρια
Η εκφορά των κυβερνητικών στελεχών στις δημόσιες τοποθετήσεις τους τα τελευταία εικοσιτετράωρα αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα και τροφοδότησε περαιτέρω αυτή τη συζήτηση. Ωστόσο από συνεργάτες του πρωθυπουργού, μετέδιδαν σε κατηγορηματικό τόνο προς το CNN Greece, ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός. Από την άλλη αυτές οι δηλώσεις στηρίζονται, όπως εξηγούσαν τα ίδια στελέχη στις αβεβαιότητες της πανδημίας, από την εξέλιξη της οποίας άλλωστε, εξαρτώνται και οι όποιες μεταβολές στην κυβερνητική στρατηγική.
Άλλοι παράγοντες, προέβαιναν στην εκτίμηση προς το CNN Greece, ότι αυτές οι δημόσιες δηλώσεις, δεν μπορούν παρά να έχουν θετική επίδραση στη διατήρηση της ροπής που καταγράφουν οι εμβολιασμοί μετά τις ανακοινώσεις των μέτρων από τον πρωθυπουργό. Όπως εγκαίρως είχε δημοσιεύσει το CNN Greece λόγω της αυξημένης ζήτησης, την Πέμπτη άνοιξαν επιπλέον 60.000 νέες θέσεις για ραντεβού πρώτης και τρίτης δόσης.
Σε αυτό το φόντο εντείνεται και η διερεύνηση των προθέσεων της κυβέρνησης για το εάν θα υπάρξει και επόμενο στάδιο στην στοχευμένη παρέμβαση.
Ο εξ απορρήτων του πρωθυπουργού, έδειξε καθαρά τις συντεταγμένες: «Ποτέ δεν αποκλείεται να υπάρξει, αναλόγως των προσαρμογών, έχουμε και τη μετάλλαξη που περιμένουμε να δούμε την εμβέλειά της. Ποτέ δεν μπορείς να αποκλείεις το οτιδήποτε», ήταν η αποστροφή του Γιώργου Γεραπετρίτη.
«Εδώ είμαστε τώρα, μ’ αυτό τον τρόπο προχωρούμε και είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή ότι χρειάζεται να κάνουμε για την πανδημία να το κάνουμε», είπε ο Γιάννης Οικονόμου, προσδιόρισε το πλαίσιο εντός του οποίου κινούνται οι κυβερνητικές αποφάσεις.
Δίνοντας περαιτέρω το στίγμα, πρόσθεσε: «Η υποχρεωτικότητα είναι ένα εργαλείο, το έσχατο μέσο για να προχωρήσει κανείς στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, η οποία εκτιμάται και αξιοποιείται ανάλογα με την εξέλιξη, με τα επιδημιολογικά γεγονότα, με τη δυναμική της πανδημίας και της κατάστασης».
Αλλά ούτε και ο Μάκης Βορίδης δεν απέκλεισε το άνοιγμα ενός νέου κύκλου υποχρεωτικότητας: «Πάντοτε λοιπόν σε αυτή τη δύσκολη διαχείριση μιας δύσκολης ασθένειας, θα υπάρχει μια τέτοια συζήτηση».
Όπως σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών η βάση είναι η προστασία του δημοσίου συμφέροντος.
Νέες κατηγορίες
Ο πρωθυπουργός πάντως, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον Περιφερειακό Διευθυντή Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ανέπτυξε για ακόμη μια φορά το σκεπτικό που υπαγόρευσε την απόφαση να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των ατόμων άνω των 60 ετών:
«Είναι ηθική μου υποχρέωση να χρησιμοποιήσω όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας ώστε να τους πείσουμε για την ανάγκη να εμβολιαστούν», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Χανς Κλούγκε.
Την ίδια στιγμή η Επιτροπή Εμβολιασμών ανάβει το πράσινο φως για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών. Η πλατφόρμα για τα ραντεβού των παιδιών αυτών των ηλικιών θα ανοίξει μόλις γίνει παραλαβή των εμβολίων που προορίζονται για αυτές τις ηλικίες, τα οποία είναι διαφορετικά ως προς τη δοσολογία σε σχέση με τα αντίστοιχα που χορηγούνται στον γενικό πληθυσμό. Ακόμη εντείνεται η προετοιμασία για την εορταστική περίοδο και σε αυτήν την κατεύθυνση επικαιροποιείται το πρωτόκολλο για το ρεβεγιόν αλλά και για τις εξορμήσεις στα θεματικά πάρκα.
Σε αυτό το πεδίο τίθενται σε εφαρμογή, δύο νέα μέτρα ώσε να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού. Καταρχάς η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο σε ολους όσοι είναι εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο. Για τα ανήλικα παιδιά -όπως γίνεται στους κλειστούς χώρους της εστίασης- η είσοδος θα επιτρέπεται με την επίδειξη αρνητικού rapid test. Επιπλέον για την έκδοση πιστοποιητικού νόσησης δεν θα αρκεί το rapid test, αλλά θα πρέπει να γίνεται PCR μοριακός έλεγχος. Όταν κάποιος είναι θετικός είτε με self-test είτε με rapid test θα μπαίνει σε καραντίνα, αλλά για να μπορεί να έχει πιστοποιητικό νόσησης θα χρειάζεται να κάνει PCR. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει καλύτερος έλεγχος για αυτούς που έχουν νοσήσει.
Το testing
Η κυβέρνηση ρίχνει, ενόψει των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, το βάρος στους αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους.
Έτσι από τις 6 μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου θα δοθεί δωρεάν στους ενήλικους πολίτες - εμβολιασμένους και μη - ένα self-test για να δουν την κατάσταση την οποία βρίσκονται, έτσι ώστε όσοι νοσούν να τεθούν σε καραντίνα.
Από τις 3 Ιανουαρίου, θα δοθεί ένα ακόμη ένα δωρεάν self-test για να υπάρξει επανέλεγχος.
Οι ειδικοί συνιστούν στους πολίτες, ακόμα και στους εμβολιασμένους, να κάνουν, κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, επιπλέον test.