ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου: Ενδεχομένως και μέσα στην εβδομάδα οι αποφάσεις για την αναμνηστική δόση 

Εννιά στους 10 Έλληνες που πεθαίνουν σήμερα από τον ιό είναι άνω των 60 ετών, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. AP Photo / Daniel Cole

Την ευχή του «να μην επιβληθεί ούε ένα πρόστιμο» αλλά αντίθετα οι πολίτες άνω των 60 ετών να σπεύσουν να εμβολιαστούν, απηύθηνε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ενώ η χώρα μας κατέγραψε επίσημα το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον

Κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών για τους πολίτες 60 ετών και άνω, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους ελήφθη αυτή απόφαση με αναφορά στα μικρά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης παρά το γεγονός ότι πρόκειται για την ηλικιακή ομάδα που διατρέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Πρόσθεσε ότι ρόλο έπαιξε βέβαια και ανησυχία για τη μετάλλαξη «Όμικρον». Είπε ότι εννιά στους 10 Έλληνες που πεθαίνουν σήμερα από τον ιό είναι άνω των 60 ετών. Επτά στους 10 διασωληνωμένους στις Μ.Ε.Θ. ανήκουν στην ίδια κατηγορία. Παραπάνω από 8 στους 10 δεν έχουν εμβολιαστεί. Πρόκειται, λοιπόν, για εκείνους οι οποίοι κινδυνεύουν περισσότερο.

Το μέτρο δεν έχει ούτε τιμωρητικό ούτε πολύ περισσότερο εισπρακτικό χαρακτήρα, τόνισε. Στόχος μας είναι να εμβολιαστούν οι συμπολίτες μας ώστε και οι ίδιοι να θωρακιστούν και να προστατευθεί η δημόσια υγεία είπε και τόνισε πως πρόκειται για ένα αντίτιμο υγείας προκειμένου να δοθεί μια έσχατη ώθηση στους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών να λάβουν τη σωστή απόφαση.

Υπερδεκαπλασιάστηκαν τα ραντεβού

Επεσήμανε πως παρατηρείται σημαντική αύξηση των ραντεβού μετά την ανακοίνωση των μέτρων με υπερδεκαπλασιασμό τους: «30 ώρες μετά τις ανακοινώσεις είχαμε 25.000 νέα ραντεβού αυτής της ηλικιακής ομάδας», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης ανέφερε ότι είναι σημαντική και η τρίτη δόση καθώς και ότι ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει να συντομεύσει το διάστημα μεταξύ δεύτερης και τρίτης δόσης.

Σε κρίσιμες ώρες απαιτούνται δύσκολες και γενναίες αποφάσεις για το δημόσιο συμφέρον, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στο τέλος του μήνα η οικονομική ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους

Η κυβέρνηση μετατρέπει το οικονομικό πλεονέκτημα σε κοινωνικό κεκτημένο. Το όφελος από την ανάπτυξη μεταφέρεται απευθείας στην κοινωνία και σε κείνους που χρειάζονται υποστήριξη αλλά και ως ηθική επιβράβευση στους υγειονομικούς τόνισε ο κ. Οικονόμου και αναφέρθηκε στην τροπολογία που ψηφίστηκε χθες και προβλέπει την έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους, δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος και στους ανασφάλιστους υπερήλικες. Η ενίσχυση θα καταβληθεί στο τέλος του μήνα.

Στη συνέχεια ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ. Αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο που προωθείται με στόχο να ψηφιστεί μέσα στον Ιανουάριο και ανέλυσε τις οχτώ μεγάλες αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο αυτό. Μεταξύ αυτών, προβλέπεται η πρόσληψη 500 νέων υπαλλήλω, συστήνεται νέα μονάδα εσωτερικών υποθέσεων και προβλέπεται ταχύτερη και αποτελεσματικότερη πειθαρχική διαδικασία.

Για την αλλαγή στα κριτήρια χρηματοδότησης στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια: από το επόμενο έτος το 80% της ετήσιας τακτικής χρηματοδότησης θα καταβάλεται με βάση αντικειμενικά κριτήρια και το 20% με βάση δείκτες ποιότητας και επιτευγμάτων

Ακόμη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη στήριξη και την αναβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων και αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η τακτική χρηματοδότηση από την επόμενη χρονιά, με ειδική αναφορά στα νέα κριτήρια.

Αναφέρθηκε μάλιστα στην εκδήλωση για τα 166 νέα προγράμματα σπουδών για το νηπιαγωγείο, το δημοτικό, το γυμνάσιο και το Λύκειο που διοργανώσει σήμερα το απόγευμα το υπουργείο Παιδείας, στην οποία θα παραστεί και θα μιλήσει ο πρωθυπουργός.

Απαντώντας στις ερωτήσεις των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε ότι υπάρχουν σκέψεις για να κλείσουν τα γήπεδα, ενώ σχολιάζοντας τη δήλωση της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ότι πρέπει να γίνει στην ΕΕ μια συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, εκτίμησε ότι σύντομα θα ακολουθήσουν κι άλλες χώρες που θα εφαρμόσουν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Σε ερώτηση για την καταγγελία απέλασης στην Τουρκία μεταναστών, που έφερε στο φως δημοσίευμα των NYT, ο κ. Οικονόμου απάντησε: «Η ελληνική κυβέρνηση όποια καταγγελία έρχεται από έγκριτες πηγές την αξιολογεί και τα αρμόδια όργανα την εξετάζουν». Συνεχίζοντας πάνω στο θέμα είπε: «Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα έχει αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική στο μεταναστευτικό. Η χώρα μας δίνει καθημερινά μαθήματα ανθρωπιστικής ευαισθησίας γύρω από το μεταναστευτικό. Πολύ πρόσφατα, χθες νομίζω, στον Έβρο, διασώθηκαν πολίτες μαζί με τα παιδιά τους σε πολύ δύσκολες συνθήκες».

Ο κ. Οικονόμου είπε πως δεν υπάρχει στο τραπέζι θέμα μείωσης της χρονικής ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης. Αντίθετα, τέθηκε στο τραπέζι και θα εφαρμόζεται αλλαγή στο πιστοποιητικό, αναφορικά με το είδος του τεστ που πρέπει να γίνεται προκειμένου να χορηγείται: στο εξής απαιτείται μοριακό τεστ, αντί για rapid.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι πολύ σύντομα, ενδεχομένως και μέσα στην εβδομάδα, θα έρθουν οι αποφάσεις για την αναμνηστική δόση και τον χρόνο χορήγησής της μετά την δεύτερη δόση.

Όπου γίνεται διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ γίνεται με τους ίδιους όρους που γίνονται εντός ΜΕΘ. Δεν υπάρχουν στατιστικά δεδομένα που να δείχνουν αυξημένη πιθανότητα θανάτου σε αυτούς τους ασθενείς» κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς σχετικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης