ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόθυμη για υποχωρήσεις η κυβέρνηση

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Σε μία «χρυσή τομή» στη διαπραγμάτευση που τυπικά ξεκινά και πάλι σήμερα προσβλέπει το Μέγαρο Μαξίμου επιμένοντας ότι ως το Πάσχα υπάρχει η δυνατότητα να κλείσει η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Η κυβέρνηση υπονοεί ότι είναι διατεθειμένη να κάνει κάποιες υποχωρήσεις- όχι όμως στις κόκκινες γραμμές- και μιλά πλέον για ένα «πακέτο» που θα μπορούσε να γίνει από όλες τις πλευρές δεκτό με αξιοπρέπεια.

Εκ των πραγμάτων διαμηνύει ότι δεν θα κάνει σημαντικά βήματα πίσω ως προς τις προτάσεις της, ωστόσο αφήνει να εννοηθεί ότι πρωταρχικό της μέλημα είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας της αξιολόγησης ακόμη κι αν χρειαστεί να προχωρήσει σε κάποιους συμβιβασμούς.

Ένας από αυτούς τους συμβιβασμούς φαίνεται πως θα είναι η αποδοχή ενός πλαισίου νέων μέτρων που θα πρέπει να ψηφιστούν τώρα ,ούτως ώστε αν χρειαστεί να εφαρμοστούν το 2018 εφόσον δεν επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα. Προς το παρόν το Μαξίμου αντιδρά στην λήψη ενός νέου πακέτου μέτρων για ...προληπτικούς λόγους, ωστόσο με βάση τα όσα διαμηνύουν κύκλοι του εμφανίζεται διατεθειμένο να το συζητήσει εφόσον το συνολικό «πακέτο» είναι ικανοποιητικό για την ελληνική πλευρά. Άρα να τηρηθούν οι κόκκινες γραμμές στις κύριες συντάξεις, το αφορολόγητο και τα κόκκινα δάνεια.

To εσωτερικό πεδίο

Μία τέτοια εξέλιξη βεβαίως δημιουργεί νέα δεδομένα στο εσωτερικό τοπίο της κοινοβουλευτικής ομάδας που έχει προετοιμαστεί ψυχολογικά να ψηφίσει το πακέτο της συμφωνίας, όχι όμως και ένα πρόσθετο πακέτο μέτρων που ίσως χρειαστεί να εφαρμοστούν το 2018 εφόσον πέσει έξω ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα. Ο προβληματισμός είναι μεγάλος την ώρα μάλιστα που ο βουλευτής Σάκης Παπαδόπουλος ήδη κάνει νερά και εξετάζει το ενδεχόμενο παραίτησής του λόγω της αύξησης στον ΦΠΑ στο 24%., ενώ η ομάδα των «53» προτείνει εφόσον οι δανειστές τραβήξουν το σκοινί η κυβέρνηση να πέσει αντιστεκόμενη στην τρόικα εσωτερικού ή εξωτερικού και όχι λόγω των αντιδράσεων της κοινωνίας.

Θα κατατεθούν τα νομοσχέδια

Πάντως η κυβέρνηση επιμένει ότι η αξιολόγηση μπορεί να κλείσει ως το Πάσχα, κάτι που επανέλαβε με συνέντευξή του στην ΕΡΤ και ο Αλέξης Τσίπρας και δεν διαφοροποιεί την ειλλημμένη απόφασή της για κατάθεση του ασφαλιστικού και του φορολογικού εντός της εβδομάδας κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη Πέμπτη.

Παρ’ όλα αυτά και μπροστά στα νεώτερα δεδομένα η κυβέρνηση πιστεύει πια ότι έως την συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Παρασκευή αυτό που ίσως θα μπορούσε να επιτευχθεί είναι μία καταρχήν συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (staff level agreement) στην Αθήνα. Υπό την προϋπόθεση όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές να υπάρξουν συγκλίσεις μεταξύ των δύο πλευρών στον νέο γύρο της διαπραγμάτευσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης