ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Εισηγήσεις για μαζικά self-test – Τι συζητήθηκε στο Μαξίμου για την «Όμικρον»

Λιγότεροι κατά 3000 την ημέρα οι ανεμβολίαστοι INTIME/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Χρόνο στα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται και στο επιστημονικό έργο συλλογής των δεδομένων για την παραλλαγή «Όμικρον» θέλει να δώσει η κυβέρνηση πριν ανοίξει τα χαρτιά της.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού ωστόσο εξηγούν προς το CNN Greece ότι δεν υπάρχει ένα σαφές ορόσημο για την ανακοίνωση των όποιων αποφάσεων, που ενδεχομένως κριθούν απαραίτητες, να συμπληρώσουν την τρέχουσα στρατηγική.

Τα σενάρια

Επιχειρώντας δε, να προσδιορίσουν τη χρονική απόσταση που μας χωρίζει από τη δημοσιοποίηση τους, αρκούνταν στη διατύπωση της εκτίμησης ότι «δύσκολο να συμβεί αυτή την εβδομάδα. Στο Μέγαρο Μαξίμου βέβαια δεν αναλίσκονται σε μια τακτική αναμονής. Από τη μια εμπλουτίζουν, όπως αναφέρουν στελέχη με γνώση των διεργασιών, τη βάση των πληροφοριών και των επιδημιολογικών στοιχείων για την εξέλιξη της πανδημίας.

Ενώ από την άλλη σταθμίζουν τις διαθέσιμες επιλογές και ζυγίζουν εναλλακτικές που θα ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους υποτροπής τη στιγμή που παρά τους υψηλούς αριθμούς η πανδημία δείχνει σημάδια σταθεροποίησης. Στο τραπέζι πάντως, πληροφορείται το CNN Greece, έχει κατατεθεί από τουλάχιστον δυο κυβερνητικούς παράγοντες η εισήγηση για διεύρυνση της περιμέτρου των self-test με τη μαζική διάθεση τους στον πληθυσμό.

Ένα μέτρο που κατά την κυβέρνηση θεωρείται ότι έχει εγγυημένη απόδοση ειδικά ενόψει της εορταστικής περιόδου. Από την άλλη οι ίδιες πηγές ενημέρωσης εμφανίζονταν φειδωλές για την έκταση των συζητήσεων που γίνονται για την καθιέρωση διαγνωστικών ελέγχων σε εμβολιασμένους. «Δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση», έλεγαν χαρακτηριστικά. Επέμεναν ωστόσο ότι ακόμη θεωρείται πρόωρη οποιαδήποτε αναφορά σε οριστικό πλάνο δράσης.

Επί τάπητος η «Όμικρον»

Όπως μεταδίδεται πάντως προς το CNN Greece, η παραλλαγή «Όμικρον» και τα ενδεχόμενα που μπορεί να δημιουργήσει αναλύθηκαν διεξοδικά στην τακτική σύσκεψη της Δευτέρας για την Covid-19 υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Παρά την αυξημένη επιφυλακή που συμβαδίζει με τον πανευρωπαϊκό συναγερμό, η ροή των αρχικών δεδομένων που αναλύεται από τους ειδικούς θεωρείται ότι δημιουργεί ένα πακέτο θετικών νέων που ωστόσο δεν άρουν το επίπεδο της ετοιμότητας.

Άλλωστε, όπως υπογραμμίζεται από κυβερνητικές πηγές, μετά την εμφάνιση της «Όμικρον» και παρά την απουσία απευθείας, αεροπορικής σύνδεσης καθώς επίσης τον περιορισμένο εντοπισμό μολύνσεων αυτής της κατηγορίας, η Ελλάδα δεν άφησε να τρέξει το χρονόμετρο της πανδημίας χωρίς να αντιδράσει. Έθεσε σε εφαρμογή ειδικό πρωτόκολλο και όπως αναφέρεται από τα ίδια στελέχη, και αναμένοντας περισσότερες επιστημονικές λεπτομέρειες, συνεχίζει σταθερά στην γραμμή άμυνας που έχει χαράξει.

Λιγότεροι κατά 3000 την ημέρα οι ανεμβολίαστοι

Από την άλλη όπως εγκαίρως έγραφε το CNN Greece, η κυβέρνηση στο προσεχές 48ωρο περιμένει την αποτίμηση των ειδικών για την απόδοση των μέτρων που είναι σε ισχύ. Ισχυρό δείγμα του θετικού αποτυπώματος που αφήνουν, θεωρείται από το Μέγαρο Μαξίμου η ανοδική πορεία των εμβολιασμών.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου μέσα σε διάστημα 16 ημερών τον Νοέμβριο, το ποσοστό των ατόμων άνω των 12 ετών που είτε είναι εμβολιασμένοι, είτε προγραμμάτισαν το ραντεβού τους για την πρώτη δόση, κατέγραψε αύξηση 4 μονάδων, από το 71% στο 75%. Συνολικά 386.692 πολίτες άνω των 12 ετών προστέθηκαν σε δυο εβδομάδες στον συνολικό πληθυσμό που έχει επιλέξει να εμβολιαστεί.

Στα κέρδη από την επιτάχυνση των εμβολιασμών, σύμφωνα με την κυβέρνηση περιλαμβάνεται και η ταχεία μείωση των ανεμβολίαστων πολιτών που ανήκουν στην κρίσιμη ηλικιακή ομάδα άνω των 60 ετών, με κατά μέσο όρο 2.934 την ημέρα. Ο αριθμός τους ελαττώθηκε συνολικά κατά 46.953 άτομα τις τελευταίες 16 ημέρες. Ανεβάζοντας έτσι στο 82,2%. το ποσοστό των εμβολιασμένων επί συνολικού πληθυσμού 593.209 ατόμων που βρίσκονται σε αυτήν την ηλικιακή κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης