ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Ελλάδα ο Ισπανός ΥΠΕΞ για το ζήτημα εξαγωγής οπλικών συστημάτων στην Τουρκία

Στην Ελλάδα ο Ισπανός ΥΠΕΞ για το ζήτημα εξαγωγής οπλικών συστημάτων στην Τουρκία
AP Photo/Burhan Ozbilici

Στην Ελλάδα θα βρεθεί σύντομα ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, προκειμένου να συναντηθεί με τον Νίκο Δένδια, με στόχο να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με την πρόθεση της Μαδρίτης να πουλήσει οπλικά συστήματα στην Τουρκία.

Όπως έκανε γνωστό ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε σήμερα, Παρασκευή τηλεφωνική συνομιλία με τον Ισπανό ομόλογό του, σε συνέχεια της επίσκεψης του Ισπανού πρωθυπουργού στην Άγκυρα και όσων ανακοινώθηκαν. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο κ. Δένδιας ανέφερε τα ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος που έχουν ανακύψει.

Από την πλευρά του, ο Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, έδωσε τις δικές του διευκρινίσεις για το θέμα ενώ πρότεινε να κάνει άμεσα ταξίδι στην Αθήνα, έτσι ώστε να υπάρξει πλήρης διευκρίνιση των σχετικών θεμάτων. Ο Έλληνας υπουργός αποδέχθηκε την πρόταση.

Νωρίτερα, ο Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα -με σαφή παραλήπτη την Ισπανία- «να ακολουθούσαν κι άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ το παράδειγμα της Γαλλίας και να μην εξόπλιζαν χώρες που απειλούν με πόλεμο άλλες χώρες και κυρίως της ΕΕ».

«Θα ευχόμασταν κι άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ να ακολουθούσαν το παράδειγμα της Γαλλίας και να μην εξόπλιζαν χώρες που απειλούν με πόλεμο άλλες χώρες και κυρίως χώρες της ΕΕ και που αποσταθεροποιούν με τη συμπεριφορά και την πρακτική τους την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, και βέβαια χώρες που δεν αποδέχονται το ευρωπαϊκό κεκτημένο είτε την UNCLOS και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και είτε είναι υποψήφιες χώρες να ενταχθούν στο κοινό μας ευρωπαϊκό σπίτι, την ΕΕ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας.

Σημειώνεται πως διπλωματικές πηγές επισήμαναν χθες, Πέμπτη, πως η ελληνική πλευρά «έχει εγείρει επανειλημμένα το ζήτημα της εξαγωγής οπλικών συστημάτων ευρωπαϊκών κρατών προς την Τουρκία», και τόνισαν πως το ζήτημα αυτό είχε τεθεί μετ' επιτάσεως από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη σχετική συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Οκτώβριο του 2020.

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσαν πως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε αποστείλει επιστολή στην τότε Ισπανίδα ομόλογό του Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια τον Οκτώβριο του 2020, στην οποία υπενθύμιζε την υποχρέωση των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σέβονται την Κοινή Θέση 2008/944, η οποία υπογραμμίζει:

«Τα κράτη - μέλη είναι αποφασισμένα να αποτρέψουν την εξαγωγή στρατιωτικής τεχνολογίας και εξοπλισμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή ή διεθνείς επιθετικές ενέργειες, ή να συμβάλει σε περιφερειακή αποσταθεροποίηση».

Παράλληλα, υπενθύμιζαν ότι το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων υιοθέτησε Συμπεράσματα στις 14 Οκτωβρίου 2019, στα οποία επανέλαβε την ανωτέρω κοινή θέση, με αφορμή την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Βόρεια Συρία.

Τέλος, υπογράμμισαν ότι το ζήτημα αυτό, καθώς ο εν γένει αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, τέθηκε και κατά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον νέο Ισπανό ομόλογό του Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, κατά τη διάρκεια διμερούς συνάντησης τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ενοχλημένη η Αθήνα με την προοπτική συνεργασίας Ισπανίας - Τουρκίας στα εξοπλιστικά

Την βαθύτατη ενόχληση της ελληνικής κυβέρνησης για το ενδεχόμενο πώλησης οπλικών συστημάτων από την Ισπανία στην Τουρκία, έχει εκφράσει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, αναφερόμενος στις δηλώσεις που έγιναν κατά την επίσκεψη του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ στην Άγκυρα.

«Είναι αυτονόητο ότι τα κράτη-μέλη δεσμεύονται από τις αποφάσεις, τις διακηρύξεις και τις προσεγγίσεις του Συμβουλίου, γύρω από θέματα που αφορούν τις σχέσεις κρατών-μελών της Ένωσης με την Τουρκία και την προκλητικότητα και την παραβατικότητα που εμφανίζει σε σχέση με το διεθνές δίκαιο. Όφειλε ο σοσιαλιστής Ισπανός πρωθυπουργός να λάβει υπόψη του τη συνολική στάση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Σημειώνεται ότι ο αρχηγός της αντιπολίτευσης στην Ισπανία έχει εκφράσει με ανάρτησή του την αντίθεση του και την ενόχλησή του στην εξέλιξη αυτή.

Ο Πάμπλο Κασάδο, ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας, υπογράμμισε ότι το κόμμα του εξακολουθεί να στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και της Κύπρου και με σαφείς αιχμές προς την Άγκυρα χαρακτήρισε τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ασφάλειας της ΕΕ και της μεταναστευτικής πολιτικής πυλώνα της ισπανικής εξωτερικής πολιτικής.

«Μετά το ταξίδι του Σάντσεθ στην Τουρκία, εμείς στο Λαϊκό Κόμμα (PP) επαναλαμβάνουμε ότι υπερασπιζόμαστε την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και της Κύπρου ως μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την κοινή πολιτική ασφάλειας και μετανάστευσης στις διεθνείς μας σχέσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αεροπλανοφόρο και υποβρύχια από τον Ερντογάν στον Σάντσεθ

Κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ισπανίας στην Άγκυρα την Τετάρτη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έπλεξε το εγκώμιο του Πέδρο Σάντσεθ, προαναγγέλλοντας εξοπλιστικά προγράμματα σε συνεργασία με την Ισπανία.

Συγκεκριμένα, υπενθύμισε ότι η Τουρκία κατασκεύασε σε συνεργασία με την Ισπανία το μεγάλο σκάφος αμφίβιων επιχειρήσεων «Anadolu» που έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει εναέρια μέσα, πρότεινε στον Ισπανό πρωθυπουργό την κατασκευή για λογαριασμό της χώρας ενός ακόμη μεγαλύτερου αεροπλανοφόρου.

«Στόχος μας είναι η κατασκευή ενός μεγάλου αεροπλανοφόρου. Ίσως θα κάνουμε και μια προσπάθεια στα υποβρύχια. Θα κάνουμε αυτά τα βήματα. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε μαζί στην αμυντική βιομηχανία» είπε χαρακτηριστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος, αφήνοντας εμμέσως αιχμές κατά χωρών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ευχαρίστησε την Ισπανία για την υποστήριξη που έχει προσφέρει μέχρι τώρα στην Τουρκία, προσθέτοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει τώρα να δει τις σχέσεις της με τη χώρα μας από στρατηγικής σκοπιάς και να κάνει συγκεκριμένα βήματα».

«Ενώ πολλές χώρες του ΝΑΤΟ πήραν τους πυραύλους Patriot από εδώ, η Ισπανία δεν το έκανε. Ευχαριστούμε τους Ισπανούς φίλους μας. Θέλω αυτή η στάση της Ισπανίας να ληφθεί ως παράδειγμα από άλλες συμμαχικές χώρες» δήλωσε, σε μια έμμεση πλην σαφή αναφορά στους λόγους που οδήγησαν την Τουρκία στην αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, που προκάλεσε τις κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και την αντίδραση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Αναφέρθηκε επίσης και στις οικονομικές σχέσεις της Τουρκίας με την Ισπανία, θέτοντας ως στόχο να ανέλθει ο όγκος των συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια. «Είμαστε ικανοποιημένοι με τις επενδύσεις περισσότερων από 600 ισπανικών εταιρειών στην Τουρκία. Προτρέπω τους αξιόπιστους εταίρους μας να επενδύσουν περισσότερα στην Τουρκία. Οι παρουσία της ισπανικής τράπεζας BBWA είναι η πιο συγκεκριμένη ένδειξη της εμπιστοσύνης προς την Τουρκία» τόνισε.

Σάντσεθ: Θέλουμε η Τουρκία να είναι μέρος της ΕΕ

Από την πλευρά του ο Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε: «Θέλουμε η Τουρκία να είναι μέρος της ΕΕ. Η Τουρκία δεν είναι απλώς γείτονας για την Ισπανία, είναι σύμμαχος, εταίρος. Όπως είπε ο κ. Ερντογάν, θέλουμε να συνεχίσουμε τη θετική ατζέντα που προβλέπει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Αναφέρθηκε επίσης στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί το 2022 στη Μαδρίτη με αντικείμενο τον στρατηγικό προσανατολισμό της Συμμαχίας. «Ένας σημαντικός σύμμαχος όπως η Τουρκία θα πρέπει να συμμετάσχει σε αυτή τη συνάντηση. Οι συναντήσεις θα εμβαθύνουν τις σχέσεις μας» σχολίασε.

Ο Πέδρο Σάντσεθ επισήμανε επίσης την αύξηση των επενδύσεων, τονίζοντας ότι περισσότερες από 600 ισπανικές εταιρείες επενδύουν στην Τουρκία. «Μας έχει επηρεάσει η πανδημία. Θέλουμε η εμπορική μας συνεργασία να επανέλθει στα προηγούμενα επίπεδα». Υπάρχουν θετικά νέα για την οικονομική ανάκαμψη στην Ισπανία» προσέθεσε.

Ευχαρίστησε, τέλος, την Τουρκία για την παροχή υγειονομικού υλικού στην αρχή της πανδημίας, υπενθύμισε τις δασικές πυρκαγιές και την αλληλοβοήθεια που είχαν οι δύο χώρες στην κατάσβεσή τους κάνοντας μνεία στην κλιματική αλλαγή και υποστήριξε ότι οι διμερείς σχέσεις έχουν φτάσει σε επίπεδο ωριμότητας.