ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τον Γ. Βαρουφάκη υπερασπίστηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Τον Γ. Βαρουφάκη υπερασπίστηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας (Φωτό αρχείου)

Τον Βρετανό λόγιο Σάμιουελ Τζόνσον και τον ισχυρισμό του ότι «το τελευταίο καταφύγιο κάθε μπαγαπόντη είναι ο πατριωτισμός», επιστράτευσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για να απαντήσει στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για τα έργα και τις ημέρες του Γιάνη Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών.

Θέλοντας να αποδομήσει τη ρητορική της αντιπολίτευσης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε πως η αντιπολίτευση έχει στοχοποιήσει τον τέως υπουργό Οικονομικών επειδή δεν διαθέτει επιχειρήματα για να αντιπαρατεθεί με την κυβέρνηση.
«Κανέναν δεν πείθει αυτό το επιχείρημα ότι για όλα φταίει ο Γιάνης Βαρουφάκης, για τα capital controls, την ανακεφαλαιοποίηση, την επιδείνωση της ανάπτυξης που είχε καταφέρει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ», είπε και μίλησε για «βαρουφακισμό» της Βουλής.

Μετά τις αντιδράσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης για τον χαρακτηρισμό «παγαπόντηδες» ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επανήλθε, λέγοντας ότι δεν τον κατανόησαν. Με το γνωστό του πλέον ύφος, τους είπε πως «όταν ο Κύριος μας μοίραζε τα γονίδια του χιούμορ, εσείς κρατούσατε ομπρέλες». Διευκρίνισε δε, πως όταν αναφέρθηκε στον Σάμιουελ Τζόνσον παραλληλίζοντας τον με τις αναφορές στον Γιάνη Βαρουφάκη, εννοούσε «ότι σε λίγο και ο κ. Βαρουφάκης θα φταίει που η εθνική Ελλάδας έχασε και εντός και εκτός από τα Νησιά Φερόε» ή «γιατί είχαμε τις περισσότερες βροχές τα τελευταία 15χρόνια».

«Είναι δυνατόν να υπερασπίζεστε μια αποτυχημένη και αφερέγγυα πολιτική; Εμείς ποτέ δεν πιστέψαμε ότι ήταν αυτόνομος, ήταν κατά άλλη έννοια, όμως εκτελούσε συγκεκριμένη πολιτική και τα αποτελέσματα του πληρώνουμε σήμερα», σχολίασε ο Μάκης Βορίδης από τη ΝΔ που κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει αν θα συνεχίσει την εξεταστική και για το τρίτο μνημόνιο. «Αποτέλεσμα της ανικανότητας σας είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που φόρτωσε τον ελληνικό λαό με άλλα 15 δις», ανέφερε μιλώντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε πάντως, εκ νέου την αισιοδοξία για την θετική έκβαση της διαδικασίας και ανέφερε ότι τον Μάρτιο του 2016 η κυβέρνηση θα καταθέσει το πρόγραμμα της για την ανάπτυξη, «κι εκεί θα καταλάβουμε πόσο μπορούν οι συστημικές τράπεζες να βοηθήσουν».

Λάτρης των ευφυολογημάτων μίλησε για τη σχέση της κυβέρνησης με τις διοικήσεις των τραπεζών, όπου επικρατεί ένας συμβιβασμός, λέγοντας πως «μαζί με το μπουγαδόνερο χάνουμε και το νερό». Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επανέλαβε ότι η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας στην ανακεφαλαιοποίηση δίνει σήμα στην αγορά και τους επενδυτές με μακροπρόθεσμη στόχευση, ενώ αντιμετωπίζεται το θέμα των κόκκινων δανείων και απομακρύνεται το κούρεμα των καταθέσεων.