ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας από τη Σμύρνη: Ο τουρισμός πεδίο συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας παρά τις δυσκολίες

Κικίλιας από τη Σμύρνη: Ο τουρισμός πεδίο συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας παρά τις δυσκολίες
ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Ζούμε σε ευαίσθητους καιρούς και εποχές, κάποιες φορές δύσκολες, αλλά θα πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι ότι ο τουρισμός, τα ταξίδια, είναι αυτό το πλαίσιο στο οποίο μπορούμε και θα μπορέσουμε να δουλέψουμε ακόμη καλύτερα και να συνεργαστούμε» τόνισε ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, κατά την ομιλία του στο 9ο Φόρουμ Τουρισμού Τουρκίας-Ελλάδας και της 4ης Κοινής Επιτροπής Τουρισμού που διεξάγεται στη Σμύρνη.

Ο κ. Κικίλιας ανέφερε πως νιώθει ιδιαίτερη χαρά που μετά από δέκα χρόνια γίνεται εκ νέου η αντίστοιχη εκδήλωση της μικτής επιτροπής και μάλιστα με τρόπο εποικοδομητικό.

Επισήμανε ότι είναι και «δική μας επιδίωξη να αυξήσουμε τις πόλεις και τα νησιά που θα συνδεθούν ακτοπλοϊκώς».

«Αν θα έπρεπε να ιεραρχήσω τις στοχεύσεις με βάση την πανδημία και με σεβασμό στα υγειονομικά πρωτόκολλα -όπου και οι δυο χώρες έχουν κάνει σημαντικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση ενισχύοντας τα εθνικά συστήματα υγείας τους- είναι να μειώσουμε την γραφειοκρατία και να διευκολύνουμε το ταξίδι από την Τουρκία στην Ελλάδα αλλά και από την Ελλάδα στην Τουρκία. Οι επισκέπτες από την Τουρκία είναι καλοδεχούμενοι, ποιοτικοί τουρίστες και θέλουμε να ενισχύσουμε το τουριστικό ρεύμα από την Τουρκία» δήλωσε.

Ο υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε και στην αποστολή που τον συνοδεύει λέγοντας ότι είναι «πρακτικός άνθρωπος» για αυτό έχει φέρει μαζί του «τεχνοκράτες, επαγγελματίες, αεροπορικές εταιρείες για να συνεργαστούν μαζί σας και να έχουμε ένα μετρήσιμο αποτέλεσμα».

Στον τρόπο που η Ελλάδα αντιμέτωπισε την πανδημία και ότι κατάφερε να αναπτύξει ένα εμβολιαστικό πρόγραμμα ως χώρα της ΕΕ και να δοθεί έμφαση στις τουριστικές περιοχές, αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η επόμενη χρονιά θα έχει μεγαλύτερη ελευθερία στις μετακινήσεις, ενώ υπάρχουν σημαντικές προοπτικές για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέξανδρος Βασιλικός, τόνισε ότι ο τουρισμός αντέχει επειδή υπηρετεί αξίες και επισήμανε ότι η συνεργασία είναι ένα εργαλείο που πρέπει να αξιοποιήσουμε. Υπογράμμισε επίσης, την ανάγκη να επενδύσουμε και να δημιουργήσουμε τεχνολογία για την προβολή και προώθηση του τουριστικού προϊόντος.

«Ο τουρισμός χτίζει γέφυρα φιλίας»

Στη σπουδαιότητα της ανάπτυξης συνεργασίας στον Τουρισμό μεταξύ των δύο χωρών αναφέρθηκε ο Τούρκος υπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού, Μεχμέτ Νουρί Ερσόι, καθώς αυτή συμβάλλει θετικά στις καλές σχέσεις.

Μίλησε για τη σημασία της προσωρινής βίζας και πώς αυτή διευκόλυνε τον Τούρκο ταξιδιώτη με προορισμό τα ελληνικά νησιά, ενώ εξέφρασε την επιθυμία να αυξηθούν τόσο οι ακτοπλοϊκές, όσο και οι αεροπορικές συνδέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Είπε ότι οι δυο πλευρές του Αιγαίου προσφέρονται για τη δημιουργία συνεργασίας και ανάπτυξης της κρουαζιέρας, ενώ μπορούν να δημιουργηθούν και κοινά τουριστικά πακέτα για τις δύο χώρες, απαντώντας στη σύγχρονη τάση των ταξιδιωτών από μακρινές χώρες που επιθυμούν να συνδυάζουν προορισμούς.

Ο Γιαλτζίμ Λοκμανχεκίμ, γενικός διευθυντής του Πρακτορείου για την Τουριστική Προώθηση και Ανάπτυξη της Τουρκίας, μίλησε από πλευράς του για τις προοπτικές συνεργασίας στον τομέα της κρουαζιέρας αλλά και των ειδικών μορφών τουρισμού στη λεκάνη της Μεσογείου, σημειώνοντας ότι ο τουρισμός χτίζει γέφυρα φιλίας για τις δύο χώρες.

Να εστιάσουμε και να προβάλουμε την γαστρονομία των δύο χωρών, την υγιεινή κουζίνα και τον τουρισμό ευεξίας, να δημιουργηθούν κοινές δράσεις για την προβολή του τουριστικού προϊόντος και να αξιοποιηθεί η τεχνολογία προς αυτήν την κατεύθυνση πρότεινε κατά την ομιλία του ο Μαχμούτ Οζγκενέρ, πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Σμύρνης

Στο κλείσιμο της εκδήλωσης υπεγράφη κοινή διακήρυξη σε θέματα τουρισμού μεταξύ των δύο χωρών.