ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτρος Κόκκαλης στο CNN Greece: Μεγάλη μάχη πίσω από την «κλειδαρότρυπα» για τον κλιματικό νόμο

INTIME NEWS / © Intime p.a.

Για μια μεγάλη μάχη που διεξάγεται «πίσω από την κλειδαρότρυπα» σε σχέση με το νέο κλιματικό νόμο που θέλει να περάσει η κυβέρνηση και τον οποίο χαρακτηρίζει μητέρα όλων των νόμων κάνει λόγο στο CNN Greece ο Πέτρος Κόκκαλης.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ο οποίος έδωσε το «παρών» στην COP26 της Γλασκώβης ως συνεισηγητής του κοινού ψηφίσματος κι εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, σημειώνει πως η ελληνική κυβέρνηση είναι μία από τις κυβερνήσεις που έχουν δει την ευκαιρία και τρέχουν να την αξιοποιήσουν με τους όρους του δικού τους ιδεολογικού παραδείγματος.

Παραδέχεται, πάντως, ότι είναι μία από τις κυβερνήσεις που, έστω με μελανά σημεία, αξιοποιεί στο μέγιστο τις δυνατότητες που δίνουν τα ευρωπαϊκά ταμεία για την απορρόφηση κονδυλίων που αποκλείουν κάθε δραστηριότητα η οποία προκαλεί βλάβη στο περιβάλλον και στηρίζουν την πράσινη μετάβαση.

«Πρέπει σύντομα να καταλάβουμε ότι η πράσινη μετάβαση είναι κατά κύριο λόγο πολιτικό αίτημα, πλατιάς συμμετοχής, εξάπλωσης των μέσων παραγωγής κι όχι απλώς μια εμπορική δράση. Φοβάμαι πως με τον κλιματικό νόμο η κυβέρνηση θα υποθηκεύσει την πρόοδο στο μέλλον και θα αποτύχει να κάνει τον κόσμο να αισθανθεί δική του την ιδιοκτησία αυτής της μετάβασης. Μένει, βεβαίως, να τα δούμε όλα αυτά στον κλιματικό νόμο που είναι η μητέρα όλων των νόμων», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κόκκαλης.

Σε συνέντευξη Τύπου, εξάλλου, που παραχώρησε ο κ. Κόκκαλης στα γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα εξέφρασε την αισιοδοξία του για τα αποτελέσματα της COP26, εστιάζοντας στο ότι δεν υπάρχει πλέον καμία χώρα που να μην έχει αναλάβει κάποιου είδους δέσμευση για μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2050.

Την ίδια ώρα, έκλεισαν «ουρές» της Συμφωνίας του Παρισιού, του 2015, οι οποίες σχετίζονται κυρίως με τη διαφάνεια, τις κοινές μετρήσεις και τη δημιουργία έξι διεθνών αγορών άνθρακα στη λογική του «ο ρυπαίνων πληρώνει», με τη μεγαλύτερη στην Κίνα.

Στη Γλασκώβη, εξάλλου, συμφωνήθηκε ξεκάθαρα ότι η θερμοκρασία του πλανήτη δεν μπορεί να αυξηθεί πάνω από 1,5 βαθμό Κελσίου και συζητήθηκε έντονα η ανάγκη δίκαιης μετάβασης σε καθαρότερες μορφές ενέργειας.

Ο κ. Κόκκαλης, επίσης, σχολίασε πως η κλιματική κρίση θέτει και τα όρια των δυνατοτήτων αυτορρύθμισης της αγοράς και τη συνεπακόλουθη αναγκαιότητα ανασχεδιασμού του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος ώστε, για παράδειγμα, επενδύσεις όπως αυτές που είναι απαραίτητες στη βόρεια Εύβοια να μην προσμετρώνται στο δημόσιο χρέος.

«Η Γλασκώβη είναι μια νέα αρχή κι όχι μια χαμένη ευκαιρία», υπογράμμισε ο κ. Κόκκαλης, ο οποίος δεν παρέλειψε πάντως να επικρίνει την απουσία από τη Διάσκεψη αυτή καθεαυτή εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών που βρέθηκαν στους δρόμους της σκοτσέζικης πόλης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης