Την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα θα θέσει ο Μητσοτάκης στον Τζόνσον
Ατζέντα εφ’όλης της ύλης σε διμερές αλλά και σε ευρωτουρκικό επίπεδο έχει το τετ-α-τετ της Τρίτης, ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στον Μπόρις Τζόνσον στην Ντάουνιγκ Στριτ.
Η βεντάλια των εθνικών θεμάτων όπως η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, η τουρκική προκλητικότητα και το Κυπριακό συμπληρώνει τα πεδία της διμερούς συνεργασίας στην οικονομία, όπως στον τουρισμό αλλά και στις επενδύσεις.
Επιπλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης ταξιδεύει στο Λονδίνο και για μια ευρωπαϊκή αποστολή. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, όντας ο πρώτος ευρωπαίος ηγέτης που θα βρεθεί στη γηραιά Αλβιόνα, θα μεταφέρει στον Βρετανό πρωθυπουργό και το μήνυμα των Βρυξελλών που αφορά στις τρέχουσες δυσκολίες των ευρω-βρετανικών σχέσεων. Ο κ. Μητσοτάκης σύμφωνα με τις ίδιες πηγές θα σταθεί στην ανάγκη υπέρβασης τους μετά το Brexit.
Το αίτημα για τα Γλυπτά
Το ελληνικό περιεχόμενο του μηνύματος που έχει ήδη φιλοτεχνηθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη με διαδοχικές παρεμβάσεις στα διεθνή fora αλλά και με παρεμβάσεις του σε βρετανικά και ευρωπαϊκά μέσα, θα θέτει στην βρετανική κυβέρνηση τη σημασία για έναρξη της συνεργασίας σε διακυβερνητικό επίπεδο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και την επανένωσή τους στην Ελλάδα.
Αυτό κατέστη σαφές από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην ομιλία του το βράδυ της Παρασκευής στην εκδήλωση για τα 75 χρόνια από την ίδρυση της Unesco στην έδρα του Οργανισμού στο Παρίσι. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει στον Βρετανό ομόλογό του ότι αποτελεί ζήτημα μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, το οποίο δεν πρέπει να ρίχνει σκιά στις σχέσεις των δύο χωρών. Θα επισημάνει δε προς τον Μπόρις Τζόνσον ότι η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να μπει σε έναν καλή τη πίστει διάλογο με την Ελλάδα για την επιστροφή των Γλυπτών και την επανένωση του μνημείου στη γενέτειρά του, την Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο για πρώτη φορά στην ιστορία της Διακυβερνητική Επιτροπή Επιστροφής των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης (ICPRCP) της Unesco εξέδωσε απόφαση που αφορά την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, αναδεικνύοντας τον διακυβερνητικό χαρακτήρα της διαφοράς και αποδομώντας το βρετανικό επιχείρημα ότι πρόκειται για ζήτημα μεταξύ των μουσείων. Εξέφρασε μάλιστα τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι η επίλυσή του παραμένει εκκρεμής λόγω της στάσης του Ηνωμένου Βασιλείου. Και κάλεσε επιτακτικά το Ηνωμένο Βασίλειο να αναθεωρήσει τη στάση του και να προσέλθει σε διάλογο καλή τη πίστη με την Ελλάδα.
Οικονομία και επενδύσεις
Στις επαφές που θα έχει στο Λονδίνο ο πρωθυπουργός θα δοθεί μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων και στον τουρισμό ενόψει του 2022. Η Βρετανία άλλωστε όπως υπενθύμιζαν κυβερνητικές πηγές αποτελεί μια από τις σημαντικές αγορές για την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συναντήσεις με επενδυτές, και με εκπροσώπους της Συνομοσπονδίας Βρετανών Βιομηχάνων.
Στη συνάντησή του με τον Μπόρις Τζόνσον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει αναλυτικά τον Βρετανό πρωθυπουργό για την επαναφορά της τουρκικής επιθετικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ θα συζητηθεί όλο το φάσμα ανάπτυξης των διμερών σχέσεων.
Το ευρωπαϊκό μήνυμα
Στο πεδίο των ευρω-βρετανικών σχέσεων που διέρχονται από μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, στη οποία κυριαρχούν τα αγκάθια των εμπορικών συμφωνιών για το Brexit και το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, όπου αναφέρουν κυβερνητικές πηγές ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει εντός της ημέρας μια επικοινωνία συντονισμού με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Στη συνάντηση που θα έχει με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον την ερχόμενη Τρίτη θα καταστήσει σαφές ότι μεταφέρει μήνυμα της Ευρώπης που αφορά τις συνομιλίες ανάμεσα στην Κομισιόν και τη βρετανική κυβέρνηση. Σημειώνεται ότι υπάρχει ο κίνδυνος της ενεργοποίησης του άρθρου 16 του πρωτοκόλλου, του μηχανισμού προστασίας που προβλέπει αναστολή ρυθμίσεων της συμφωνίας διαζυγίου σε περίπτωση «σοβαρών οικονομικών, κοινωνικών ή περιβαλλοντικών δυσχερειών». Οι Βρυξέλλες έχουν καταστήσει σαφές ότι μια τέτοια κίνηση θα είχε σοβαρές συνέπειες στο μέλλον των ευρω-βρετανικών σχέσεων.
Από την άλλη ο κ. Μητσοτάκης θα ξεκαθαρίσει ότι η Ελλάδα ναι μεν, επιθυμεί καλές σχέσεις με τη Βρετανία, αλλά στο ζήτημα του μπρα ντε φερ που βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο συμπαρατάσσεται πλήρως με την Ε.Ε. Η ενότητα της Ε.Ε. δεν αμφισβητείται και η Ελλάδα παραμένει αλληλέγγυα με τους εταίρους της και την Ιρλανδία, αναμένεται να διαμηνύσει ο πρωθυπουργός στον Βρετανό ομόλογό του. Τη Δευτέρα, πριν αναχωρήσει για το Λονδίνο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει επικοινωνία με τις Βρυξέλλες σχετικά με το ευρωπαϊκό μήνυμα που θα μεταφέρει.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Λονδίνο, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στα εγκαίνια της έκθεσης «Ancient Greeks: Science and Wisdom» στο Science Museum, ενώ θα έχει συναντήσεις με σημαντικούς διαμορφωτές γνώμης. Ακόμη, θα μιλήσει σε εκδήλωση για τους Έλληνες της Διασποράς.