ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση: «Μπούμερανγκ» για τον ΣΥΡΙΖΑ η Eξεταστική Eπιτροπή

Κυβέρνηση: «Μπούμερανγκ» για τον ΣΥΡΙΖΑ η Eξεταστική Eπιτροπή
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Πολιτικά και θεσμικά εκτεθειμένος βγαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, από τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα ΜΜΕ και τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Από το Μέγαρο Μαξίμου αντιπαραβάλλουν την προσήλωση της πλειοψηφίας στη θεσμική οχύρωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, με τον εγκλωβισμό στις ιδεοληψίες που καταλογίζεται στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι κυβερνητικοί προβολείς στρέφονται στην προσωπική απόφαση του πρωθυπουργού, η Νέα Δημοκρατία να μην καταθέσει δική της πρόταση για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής αλλά να μετάσχει στην Επιτροπή που αποφασίστηκε. Απόφαση που όπως μετέδιδαν κυβερνητικές πηγές ελήφθη παρότι διατυπώθηκαν σχετικές προτάσεις:

«Δεν θα κάνουμε δεύτερη Εξεταστική. Θα ήταν ευτελισμός της διαδικασίας. Είμαστε εμείς εκείνοι που θεσμοθετήσαμε το δικαίωμα της μειοψηφίας να συγκροτεί εξεταστικές. Δεν είμαστε το ίδιο». ήταν η κατηγορηματική θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στη διάρκεια της συζήτησης της Παρασκευής αποδείχθηκε, όπως τονίζει η κυβέρνηση, για ακόμη μια φορά, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει απομονωμένος και εγκλωβισμένος στις ιδεοληψίες του». Το επιβεβαίωσε με την άρνησή του να διευρυνθεί χρονικά ο έλεγχος χρηματοδότησης στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και τις εταιρείες δημοσκοπήσεων σε μία ουδέτερη διατύπωση χωρίς κανένα υπονοούμενο, όπως είχε προτείνει ο [ρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής και ουσιαστικά αποδέχθηκαν και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη- που είχε τότε δεχθεί ο Αλέξης Τσίπρας αλλά στη συνέχεια ανακάλεσε - επανέφερε με παρέμβασή του επί της διαδικασίας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Χάρης Θεοχάρης, στη συζήτηση «για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμό των θεσμών και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος».

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προσβάλλει διπλά πολίτες και δημοσιογράφους, και «είναι πραγματικό δείγμα πολιτικού καιροσκοπισμού και αριβισμού», όπως υπογράμμισε και στην παρέμβαση του από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης. Επιπλέον η επιλογή να διερευνηθεί μόνο η περίοδος κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και όχι και του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια αλα κάρτ διερεύνηση και διαφάνεια με προκατασκευασμένο πόρισμα. Από την άλλη δεν παραλειπόταν η επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ στο γιατί δεν πήρε χρήματα η εφημερίδα Documentο.

Κυβερνητικές πηγές αναδεικνύουν και την αντίφαση στην τοποθέτηση του Πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως εξηγούν ο Αλέξης Τσίπρας από τη μια διαβεβαίωσε ότι «τίποτα δε θα μείνει κρυφό» ωστόσο αρνήθηκε να ριχτεί άπλετο φως στη διακυβέρνηση της δικής του περιόδου δημιουργώντας σαφή ερωτήματα: Τι έχει να κρύψει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν τολμά τον έλεγχο; Από πότε η αναζήτηση της αλήθειας έχει χρονικό περιορισμό; διερωτώντο γαλάζιες κοινοβουλευτικές πηγές κατά την έναρξη της διαδικασίας.

Κάνοντας λόγο για ρεσιτάλ υποκρισίας από μέρους του Αλέξη Τσίπρα, κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει πολιτικό ή νομικό ζήτημα επομένως το αίτημα για σύσταση εξεταστικής επιτροπής γίνεται για επικοινωνιακούς λόγους.

Χαρακτηριστικά είπε:«Το θέμα δεν είναι πολιτικό ή νομικό αλλά ηθικό». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Πρόεδρος τους ΣΥΡΙΖΑ, έφτασε στο σημείο να καταθέσει έγγραφο στη Βουλή, ως έγγραφο του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο ξεκάθαρα έλεγε ότι δεν απηχεί τις απόψεις του Συμβουλίου της Ευρώπης.

«Αλλά τι θα μπορούσε να περιμένει κανείς από κάποιον που έχει αναγάγει το ψέμα σε επιστήμη» σχολίαζαν δηκτικά κυβερνητικές πηγές.

Όπως υπενθύμισε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, είναι ενδεικτικό, ότι κατά την περίοδο της διακυβέρνησης Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να κληθούν στη Βουλή οι τέσσερις υπερθεματιστές για τον τρόπο διεξαγωγής του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών πανελλήνιας εμβέλειας καθώς και οι αρμόδιοι υπουργοί για την περίφημη υπόθεση της πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία.

«Η δυνατότητα να αποφασίζεται συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπης μπήκε στο Συνταγμα κατά την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση με πρωτοβουλία του πρωθυπουργου Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας», υπογραμμιζουν από την κυβέρνηση.

Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό το γεγονός ότι αυτό έγινε την ώρα που ήταν πλειοψηφία γεγονός που δείχνει πολιτική γενναιότητα, δημοκρατική αντίληψη και προσήλωση στη διαφάνεια. Ακόμη και τότε μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προτείνει τη θέσπιση δυνατότητας για μόνο μια Εξεταστική Επιτροπή από τη μειοψηφία και όχι δύο όπως πρότεινε -και υιοθετήθηκε στο άρθρο 68- η Νέα Δημοκρατία.

Αντίθετοι ισχυρισμοί από το ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν «ψεύδη» και «απίστευτη πολιτική λαθροχειρία», όπως τόνισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Υπενθυμίζεται ότι από την πρώτη ημέρα της θητείας του, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε τον σεβασμό του προς τη Βουλή και την απόφασή του να μην μετατραπεί ο κορυφαίος δημοκρατικός θεσμός σε έναν μονοσήμαντο βραχίονα της Κυβέρνησης.

Με αυτή την πυξίδα, προχώρησε η Νέα Δημοκρατία στην τροποποίηση του Άρθρου 68 παρ. 2 του Συντάγματος, που δίνει το δικαίωμα στη κοινοβουλευτική μειοψηφία να προχωρά στη συγκρότηση δύο -ανά κοινοβουλευτική περίοδο- Εξεταστικών Επιτροπών με την υπογραφή 10 βουλευτών και θετική ψήφο από τα 2/5 των βουλευτών (δηλαδή 120) προκειμένου να ενισχυθεί ο κοινοβουλευτικός έλεγχος στα κυβερνητικά πεπραγμένα.