Διάσκεψη για την Λιβύη: Ικανοποίηση στην κυβέρνηση για την επίτευξη των ελληνικών στόχων
Τρία κέρδη, τα οποία αφενός αντανακλούν τις ελληνικές θέσεις, αφετέρου αποτυπώθηκαν στα συμπεράσματα της Διεθνούς Διάσκεψης για την Λιβύη, καταγράφει η Αθήνα στο «ταμείο» που κάνει για την παρουσία της ελληνικής αποστολής στο Παρίσι.
Ταυτοχρόνως, αποτελούν και αντανάκλαση της συνεργασίας με τους εταίρους και ειδικά - όπως επισημαίνεται από αρμόδιες πηγές -του συντονισμού με την αιγυπτιακή πλευρά.
Η ικανοποίηση της Αθήνας εδράζεται κατ' αρχάς στην σαφή αναφορά που γίνεται στα συμπεράσματα, στη δέσμευση των Λίβυων για τη διενέργεια ελεύθερων, συμπεριληπτικών και αξιόπιστων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου. Στην ίδια αποτίμηση προσμετρά με θετικό πρόσημο η αναφορά στο θέμα της αποχώρησης της αποχώρησης των ξένων δυνάμεων, μισθοφόρων και στρατευμάτων.
Για πρώτη φορά υπάρχει παραπομπή σε χρονικό ορίζοντα απομάκρυνσης, με την οδηγία που δίνεται για «άμεση ανάπτυξη χρονοδιαγραμμάτων», αναφορά στην οποία επέμεινε η ελληνική πλευρά μαζί με άλλους συμμετέχοντες. Επιπρόσθετα υπάρχει σαφής αναφορά στην επιχείρηση IRINI και στο έργο που έχει επιτελέσει στην επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στην Λιβύη.
Οι τρεις πυλώνες για την επόμενη ημέρα πλαισιώνονται και από την διακήρυξη της ελληνικής ετοιμότητας να συνδράμει ώστε να πετύχει η εκλογική διαδικασία στη Λιβύη, την οποία έκανε ο πρωθυπουργός κατά την παρέμβαση του στη Διάσκεψη Κορυφής των Παρισίων.
Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε τον ρόλο της Ελλάδας ως δύναμης ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεργαστεί, τόσο διμερώς όσο και ως μέλος της Ε.Ε. με την κυβέρνηση της Λιβύης που θα εκλεγεί.
Εξάλλου, διεμήνυσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξαναρχίσει τις συζητήσεις για συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με μία πραγματικά αντιπροσωπευτική κυβέρνηση της Λιβύης, που θα συγκροτηθεί με βάση την ελεύθερη βούληση του λιβυκού λαού και θα σέβεται τους κανόνες το Διεθνούς Δικαίου.
Τόνισε εμφατικά την ελληνική επιθυμία και στήριξη στην αλλαγή σελίδας για τον λιβυκό λαό, εντός ενός περιβάλλοντος ασφάλειας και ευημερίας, υπό την καθοδήγηση μιας ισχυρής και με πλήρη λογοδοσία κυβέρνησης, απαλλαγμένης από ξένες επιρροές και δεσμούς με το παρελθόν.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως αναγκαία προϋπόθεση για την ειρήνευση και σταθεροποίηση της Λιβύης, χωρίς επιρροές τρίτων, είναι η αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων, των ξένων μαχητών και των ξένων μισθοφόρων το ταχύτερο δυνατό.
Επιπλέον, συνεχάρη τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, για τη διοργάνωση της Διάσκεψης και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή της Ελλάδας, ως εγγύτερο γείτονα της Λιβύης προς τον Βορρά.