ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το παρασκήνιο και το μήνυμα Μητσοτάκη στη σύσκεψη στο Μαξίμου

Το παρασκήνιο και το μήνυμα Μητσοτάκη στη σύσκεψη στο Μαξίμου
INTIME

«Δεν γίνεται να στερήσουμε ελευθερίες από τους εμβολιασμένους». Με αυτή την φράση συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη επιχειρούν να αποδώσουν τον απόλυτο τρόπο, με τον οποίο ο πρωθυπουργός χάραξε την κόκκινη γραμμή -κατά την διάρκεια των συζητήσεων- για τη φιλοσοφία των προσαρμογών στα μέτρα, τα οποία από το προσεχές Σάββατο θα είναι συνυφασμένα με την καθημερινότητα των ανεμβολίαστων πολιτών.

Των θέσεων του πρωθυπουργού υπερθεμάτισαν όλες οι πλευρές, αναδεικνύοντας τις αρνητικές επιπτώσεις που θα είχε μια μεταβολή στο καθεστώς που έχει διαμορφωθεί για όλους όσοι έχουν εμβολιαστεί αλλά και συνολικά στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Παραμένει ο συναγερμός

Οι ανακοινώσεις ωστόσο, που επισπεύστηκαν υπό τη σκιά του διαδοχικού, «μαύρου» ρεκόρ που καταγράφηκε την Τρίτη, καταρρίπτοντας την ιστορικά αρνητική επίδοση της περασμένης Δευτέρας, είναι προφανές ότι δεν άρουν το επίπεδο του συναγερμού για το Μέγαρο Μαξίμου και τους ειδικούς.

Αποτελούσε άλλωστε κοινό τόπο στις αναλύσεις που έγιναν, ότι από αυτήν την «φωτογραφία» της επιβαρυμένης στιγμής, δεν προκύπτει η χρονική εγγύτητα με την κορύφωση της επιδημιολογικής κατάστασης, όπως ανέφεραν προς το CNN Greece καλά ενημερωμένες πηγές. Υπό αυτό το πρίσμα θα αυξηθεί ο βαθμός παρακολούθησης των ημερήσιων δεδομένων και θα μειωθεί ο χρονικός κύκλος αξιολόγησης τους, ώστε εάν απαιτηθεί να αναπροσαρμοστεί εκ νέου η στρατηγική αντιμετώπισης της αυξητικής τάσης της πανδημίας.

Οι στόχοι

Οι προσαρμογές που ανακοινώθηκαν, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, αποτελούν μια επένδυση στην υφιστάμενη πολιτική για τους ανεμβολίαστους στους οποίους – σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που διατρέχουν τις δημόσιες αναφορές παραγόντων της πλειοψηφίας, πρόκειται για μια πανδημία των ανεμβολίαστων.

Βασική επιδίωξη είναι να περιφρουρήσει και να αυξήσει τον βαθμό της συμμόρφωσης με τα μέτρα: «η εφαρμογή τους θα επιτηρείται και θα επιβάλλεται», όπως διατυπόώνεται από αρμόδια χείλη. Επιπλέον όμως, αυτό το πακέτο των προσαρμογών εστιάζει στην ενίσχυση των εμβολιασμών.

Με έμφαση, όπως εξηγείται από τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, στις κατηγορίες εκείνες που έχουν ολοκληρώσει την εμβολιαστική τους κάλυψη, σε διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών. Αυτές οι ομάδες του πληθυσμού όπως αναλύθηκε και στην κρίσιμη σύσκεψη αλλά διατυπώνεται και δημόσια θα πρέπει να κάνουν το συντομότερο την αναμνηστική δόση. Είναι άλλωστε και το πιο ευάλωτο κομμάτι, καθώς πρόκειται για άτομα άνω των 60 ετών αλλά και η ευαίσθητη ομάδα των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα. Όπως ανακοινώθηκε μάλιστα η σχετική πλατφόρμα θα ανοίξει την ερχόμενη Παρασκευή.

Οι προσαρμογές

Στην έκτακτη ενημέρωση της Τρίτης, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, τόνισε ότι η εφαρμογή των μέτρων θα ξεκινήσει το ερχόμενο Σάββατο. Το αργότερο έως την ερχόμενη Παρασκευή, θα εκδοθεί και η σχετική ΚΥΑ. Ο κ. Πλεύρης έκανε λόγο για μέτρα προστασίας των ανεμβολίαστων και όχι περιορισμούς.

- Όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αλλά και στις εκκλησίες, θα πρέπει να υποβάλλονται σε δύο rapid ή Pcr τεστ την εβδομάδα, προκειμένου να μπορούν να προσέλθουν στις εργασίες τους.

- Όσον αφορά την είσοδο στις δημόσιες υπηρεσίες, στα εμπορικά κέντρα και καταστήματα, κομμωτήρια, τράπεζες και χώρους διασκέδασης, θα είναι πλέον υποχρεωτικό το αρνητικό rapid ή pcr τεστ για την είσοδο των ανεμβολίαστων πολιτών.

- Οι χώροι που θα μπορούν να μπαίνουν ανεμβολίαστοι χωρίς να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ, είναι τα καταστήματα τροφίμων, οι χώροι λατρείας και τα φαρμακεία.

Ακόμη διπλασιάζονται οι ποινές στους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που δεν τηρούν τα μέτρα και μάλιστα τα πρόστιμα θα ξεκινούν από υψηλότερη αφετηρία. Συγκεκριμένα προβλέπεται πλέον χρηματική ποινή, 5000 ευρώ και «λουκέτο» του καταστήματος για 15 μέρες, καθώς και γνωστοποίηση του γεγονότος ότι δεν τηρούνται στο συγκεκριμένο κατάστημα τα μέτρα για τον κορωνοϊό. Επίσης θα δέχονται ποινές οι ομάδες των οποίων οι φίλαθλοι δεν φορούν μάσκα και δεν τηρούνται οι αποστάσεις στις κερκίδες των γηπέδων.

Όσον αφορά την ετοιμότητα του εθνικού συστήματος υγείας, ο κ. Πλεύρης εξήγησε ότι γίνεται ό,τι είναι δυνατόν, ώστε το σύστημα να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει το νέο κύμα της πανδημίας.Όπως είπε, ήδη έχουν αναπτυχθεί αναπτυχθεί 1300 κρεβάτια εντατικής θεραπείας και 2000 μόνιμοι γιατροί παρέχουν τις υπηρεσίες τους.

Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι θα δοθούν κίνητρα σε ιδιώτες γιατρούς να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ και εφόσον δεν ανταποκριθούν θα ληφθούν υποχρεωτικά μέτρα. Διευκρίνισε ό,τι παραμένει έως και το τέλος του χρόνου το μέτρο αναστολής εργασίας για όσους υγειονομικούς δεν έχουν εμβολιαστεί, ενώ δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις των επικουρικών που παραμένουν ανεμβολίαστοι.