ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θρίλερ με 400 πρόσφυγες στο Αιγαίο: Η Αθήνα εγκαλεί την Άγκυρα για αθέτηση υποχρεώσεων έναντι της ΕΕ

Θρίλερ με 400 πρόσφυγες στο Αιγαίο: Η Αθήνα εγκαλεί την Άγκυρα για αθέτηση υποχρεώσεων έναντι της ΕΕ
Aegean Boat Report

Εν μέσω της επιχείρησης διάσωσης περισσότερων από 400 προσφύγων που επιβαίνουν υπό απελπιστικές συνθήκες στο φορτηγό πλοίο, το οποίο εντοπίστηκε να πλέει ακυβέρνητο στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, η Αθήνα βάλλει κατά της Άγκυρας κατηγορώντας την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι αρνείται να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έχοντας αποπλεύσει πριν πέντε ημέρες από τα παράλια της Τουρκίας, το φορτηγό πλοίο -που φέρει τουρκική σημαία- και είχε ως προορισμό την Ιταλία, εξέπεμψε σήμα κινδύνου το πρωί της Πέμπτης κατόπιν μηχανικού προβλήματος που είχε, με αποτέλεσμα να πλέει ακυβέρνητο και να παρασύρεται νότια της Ιεράπετρας.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης διάσωσης, που ξεκίνησε από το Λιμενικό Σώμα το πρωί της Παρασκευής, το φορτηγό πλοίο πλέει ρυμουλκούμενο, συνοδευόμενο από σκάφη του Λιμενικού, προκειμένου να οδηγηθεί σε ασφαλές λιμάνι στο νησί της Κω.

Οι πρόσφυγες αναμένεται κατά τις διαθέσιμες πληροφορίες να οδηγηθούν στο Κέντρο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Πυλί της Κω, χωρητικότητας 2.000 ατόμων.

Hellenic Coast Guard via AP

Στο διπλωματικό πεδίο, κατόπιν της αρχικής άρνησης της Τουρκίας να δεχθεί να επιστρέψει σε λιμάνι της το φορτηγό πλοίο, η Αθήνα σύμφωνα με πληροφορίες έχει αποστείλει και δεύτερο αίτημα προς τις τουρκικές αρχές, ενόσω παράλληλα παραμένει σε ανοιχτή γραμμή με τις Βρυξέλλες και την Frontex.

Εγκαλώντας την Τουρκία για τη στάση της, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, δήλωσε ότι η Άγκυρα «για μία ακόμη φορά αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει απέναντι στην ΕΕ».

«Δεν δέχτηκε την επιστροφή πλοίου τουρκικής σημαίας που απέπλευσε από τουρκικό λιμάνι, προφανώς και σε γνώση της τουρκικής ακτοφυλακής και συνεχίζει να αδιαφορεί για την ανθρώπινη ζωή. Η Ελλάδα αποδεικνύει για ακόμη μία φορά ότι σέβεται απόλυτα το Διεθνές Δίκαιο και ότι η προστασία των θαλασσίων συνόρων συνδυάζεται με την προστασία της ανθρώπινης ζωής» δήλωσε ο κ. Πλακιωτάκης.

Ανθρώπινο δράμα

Σύμφωνα με μαρτυρίες επιβαινόντων σε επικοινωνία τους με την οργάνωση Aegean Boat Report, η οποία έκανε και την πρώτη αναφορά για μηχανική βλάβη του πλοίου ενόσω παρασυρόταν ανοιχτά της Κρήτης, οι πρόσφυγες που βρίσκονται στο πλοίο κατάγονται από το Αφγανιστάν.

«Όλοι εδώ είμαστε από το Αφγανιστάν, είμαστε όλοι άνθρωποι, ο κόσμος πρέπει να μας βοηθήσει, σας παρακαλούμε βοηθήστε μας» αναφέρει ένας εκ των επιβαινόντων σύμφωνα με οπτικοακουστικό υλικό που έχει αναρτήσει η οργάνωση.

Η Aegean Boat Report αναφέρει, επικαλούμενη μαρτυρίες επιβαινόντων, ότι οι συνθήκες στο πλοίο είναι δραματικές, με τους πρόσφυγες που ξεκίνησαν από την Τουρκία να μην διαθέτουν τρόφιμα και νερό έως ότου συνδράμει το Λιμενικό.

Ορισμένοι από τους επιβαίνοντες είναι άρρωστοι και κάποιοι λιποθύμησαν, ενώ δεν είναι γνωστό εάν μεταξύ τους βρίσκονται παιδιά.

Aegean Boat Report

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση θέτει σε κίνδυνο τη ζωή 400 ανθρώπων

«Η απώθηση ανθρώπων που βρίσκονται στη θάλασσα σε ένα ακυβέρνητο πλοίο και αιτούνται συνδρομή διάσωσης είναι απαράδεκτη και απάνθρωπη πρακτική για ένα κράτος δικαίου, όπως η χώρα μας, που δεσμεύεται από τις διεθνείς συμβάσεις για την προστασία της ζωής στη θάλασσα, ενώ αποτελεί και εθνική παραχώρηση όσον αφορά την έρευνα και διάσωση σε περιοχή αρμοδιότητάς μας» κατήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το τουρκικό πλοίο με τους 400 πρόσφυγες και μετανάστες ανοιχτά της Καρπάθου.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν από κοινού οι τομεάρχες Εξωτερικής Πολιτικής Γ.Κατρούγκαλος, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ν.Σαντορινιός, και Μετανάστευσης Γ.Ψυχογιός, αναφέρεται πως «ειδικά η Ελλάδα, που καταγγέλλει την Τουρκία για τη μη εφαρμογή διεθνών συμβάσεων, δεν μπορεί να τις εφαρμόζει κατά το δοκούν και να θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές- αφήνοντας 400 ανθρώπους μεσοπέλαγα- επικαλούμενη το γεγονός ότι η γείτονας δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της».

«Οι πρακτικές αυτές αποδοκιμάστηκαν διεθνώς όταν προσπάθησε η κυβέρνηση Σαλβίνι να τις εφαρμόσει» τονίζουν.