ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς ο Μητσοτάκης εγκαινίασε μέσω της Μέρκελ τη γραμμή με Σολτς

Photo Colloge via INTIME NEWS

Η Άνγκελα Μέρκελ δεν κόμισε γλαύκας εις Αθήνας, η κυβέρνηση όμως έβαλε στις βαλίτσες της Γερμανίδας Καγκελαρίου ως αναμνηστικό τη νέα ταυτότητα της Ελλάδας. Τα στοιχεία της που ο πρωθυπουργός παρουσίασε, πίσω από τις κλειστές πόρτες των συναντήσεων αλλά και στις δημόσιες δηλώσεις, αποδεικνύουν ότι «η Ελλάδα του 2021 είναι διαφορετική από την Ελλάδα του 2015».

Η δημοσιονομική ευελιξία

Είναι ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος που ατενίζει με αυτοπεποίθηση την επόμενη μέρα, ενισχύει την άμυνά της με τρόπο που αναβαθμίζει τις ευρύτερες ευρωπαϊκές δυνατότητες, προασπίζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματά της και εστιάζει στην καινοτομία, την εξωστρέφεια, την προσέλκυση επενδύσεων και την υγιή επιχειρηματικότητα.

Αυτή είναι η Ελλάδα, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, που υποδέχτηκε την Παρασκευή την Καγκελάριο της Γερμανίας, μία χώρα από την οποία η ίδια -όπως είχε παραδεχτεί- ζήτησε πολλά. Μία χώρα που είχε, παρά ταύτα, κατορθώσει να μετατρέψει σε ωριμότητα τα λάθη και τα τραύματα μιας δύσκολης περιόδου. «Ούτε η τυφλή ευρωπαϊκή λιτότητα, ούτε τα φθηνά δήθεν εθνικά συνθήματα άντεξαν» στην πορεία της Ελλάδας και της Ευρώπης προς την τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Γερμανίδα ηγέτιδα.

Τα στοιχεία της οικονομικής ανάκαμψης, της ενεργούς συμμετοχής στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών πολιτικών και των πρωτοβουλιών για τις μακρόπνοες στρατηγικές της ένωσης, είναι -όπως λένε αρμόδιες πηγές- η γέφυρα πάνω στην οποία η Αθήνα καλεί την νέα γερμανική ηγεσία να συναντηθούν. Σε μια συγκυρία κατά την οποία, όπως αναφέρουν οι ίδιοι η Ένωση, καλείται να λάβει αποφάσεις για κρίσιμα ζητήματα που θα επηρεάσουν το κοινό μέλλον των μελών της. Στην προμετωπίδα αυτών των αποφάσεων βρίσκεται η δημοσιονομική ευελιξία, γιατί είναι φανερό πως «η λιτότητα δεν μπορεί να είναι η απάντηση σε όλα», όπως σημείωσε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως οι διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας πρέπει να αξιοποιήσουν τα διδάγματα που προκύπτουν από τις αστοχίες του παρελθόντος.

Το σήμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς το Βερολίνο επιδιώκει να αποκρυσταλλώσει την ελληνική στρατηγική:

«Η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα, με τους ρυθμούς ανάπτυξης τους οποίους προβλέπουμε, από το 2023 να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα. Κατά συνέπεια, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί η συζήτηση για την αλλαγή του Συμφώνου Σταθερότητας ως μία "άδεια", να επιστρέψουμε σε κακές συνήθειες του παρελθόντος. Αυτό το οποίο χρειαζόμαστε είναι παραπάνω πόρους για επενδύσεις».

DW - Γερμανικός Τύπος: Πώς σχολιάστηκε η επίσκεψη Μέρκελ στην Ελλάδα

Το μεταναστευτικό

Στο ίδιο μήνυμα διατυπώθηκε και η συμπαγής θέση της Αθήνας για το ζήτημα του μεταναστευτικού που αφορά ολόκληρη την Ευρώπη. Από την ελληνική σκοπιά, είναι προφανές ότι η Ευρώπη δεν είναι δυνατόν να δεχτεί «την εργαλειοποίηση απελπισμένων ανθρώπων από καθεστώτα που θέλουν να εξυπηρετήσουν κατ’ αυτόν τον τρόπο τους πολιτικούς τους σκοπούς». Στο πλαίσιο αυτό, όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός στην Καγκελάριο, η Τουρκία έχει τις δυνατότητες να αποτρέπει την αναχώρηση βαρκών -που σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι αξιόπλοες- και να αντιμετωπίσει την δράση διακινητών που εκμεταλλεύονται ανάλγητα τον ανθρώπινο πόνο

Ανέπτυξε, όπως επισημαίνεται από αρμόδιες πηγές, σε βάθος την ανάγκη για μεγαλύτερη ευρωπαϊκή στήριξη και χρηματοδότηση, ακόμα και για φυσικά εμπόδια, τονίζοντας ότι «η σοβαρή και στιβαρή φύλαξη των συνόρων είναι προϋπόθεση για μία σοβαρή μεταναστευτική πολιτική και προϋπόθεση για να μπορέσουμε να κρατήσουμε ζωντανό και το Σένγκεν, καθώς διαφορετικά η ΕΕ θα βιώσει ξανά το ντόμινο του κλεισίματος εσωτερικών συνόρων».

Οι τουρκικές προκλήσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε αναφορικά με τις δυο επιλογές που η Ευρώπη έχει δώσει στην Άγκυρα. Η πρώτη, που επιθυμούν όλοι, προϋποθέτει τη μείωση των εντάσεων, τον σεβασμό των σχέσεων καλής γειτονίας και τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, όμως εάν η γειτονική χώρα επιλέγει την δεύτερη οδό, των συνεχιζόμενων προκλήσεων, τότε η παραβίαση των ορίων που έχει θέσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν πρέπει να μείνει χωρίς συνέπειες.

«Αγωνίζομαι -και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι- για να κρατώ πάντα ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας. Φοβάμαι, όμως, ότι συχνά η δυτική ψυχραιμία ενθαρρύνει την τουρκική αυθαιρεσία. Και είναι καιρός οι ευρωπαϊκές αρχές να μετουσιωθούν σε ευρωπαϊκή πολιτική και κυρίως σε ευρωπαϊκή πρακτική απέναντι σε όσους την προσβάλλουν. Γιατί, όπως λέμε στην Ελλάδα, οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός κατά τις κοινές δηλώσεις με την Καγκελάριο.

Πρόσθεσε δε, εμφατικά: «Η Ελλάδα θέλει μόνο φίλους. Και το αποδεικνύει υπογράφοντας συμφωνίες συνεργασίας με όλα τα φιλειρηνικά κράτη της περιοχής. Επιθυμεί τις καλές σχέσεις με τους γείτονες μας. Πάντα με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Όμως δεν ανέχεται ούτε απειλές, ούτε αμφισβητήσεις των δικαιωμάτων της».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης