ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: «Χλιαρή» αντίδραση διά της σιωπής στην επίσκεψη Μέρκελ

INTIME NEWS / ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Κάτω από το ραντάρ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία περνά η διήμερη επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στη χώρα μας.

Πέρα από το ότι δεν είχε υπάρξει μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής κάποια επίσημη ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την παρουσία της απερχόμενης καγκελάριου της Γερμανίας στην Αθήνα, συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα περιορίστηκαν να αναφέρουν στο CNN Greece πως η κυρία Μέρκελ δεν εισέφερε κάτι καινούριο στη δημόσια συζήτηση γύρω από τα όσα συνέβησαν μεταξύ της χώρας της και της δικής μας, ιδίως την τελευταία δεκαετία.

Όπως πληροφορούμαστε, δεν ζητήθηκε από το γραφείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνάντηση με την κυρία Μέρκελ ούτε υποβλήθηκε κάποιο σχετικό αίτημα από τη δική της πλευρά.

Μητσοτάκης: Υπήρξατε πάντα η φωνή της λογικής

Με αναφορά στην παρουσία της Άνγκελα Μέρκελ στην ηγεσία της Γερμανίας ξεκίνησε νωρίτερα τις κοινές τους δηλώσεις, αμέσως μετά τις διευρυμένες συναντήσεις που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης, λέγοντας πως η γερμανίδα καγκελάριος διένυσε «μια διαδρομή 16 ετών στην ηγεσία της Γερμανίας» που «Ξεπερνά του Αντενάουερ και αγγίζει αυτή του Χέλμουτ Κολ».

«Ως ο 8ος Έλληνας πρωθυπουργός που συναντά την αγαπητή Άνγκελα μπορώ να αποτολμήσω σύντομη ανασκόπηση» συνέχισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως θέλει «Να μιλήσω για τη δική της σφραγίδα και να μιλήσω για τη σημερινή Ελλάδα που είναι πολύ διαφορετική από αυτή που γνωρίσατε τελευταία δεκαετία. Δεν είναι εστία ελλειμμάτων. Είναι σύγχρονο κράτος».

Συνεχίζοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «Ευρώπη και Ελλάδα δοκιμάστηκαν από λάθος αποφάσεις που επέστρεψαν εναντίον τους μεταμφιεσμένες με λαϊκισμό και δημαγωγία».

«Και εσείς παραδεχτήκατε ότι ζητήσατε πολλά από τους Έλληνες» τόνισε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ακόμα ότι «ευτυχώς ούτε η φτηνή λιτότητα, ούτε τα φτηνά εθνικά συνθήματα άντεξαν. Η κοινοτική αλληλεγγύη και ο αληθινός πατριωτισμός βγήκαν στο τέλος νικητής».

«Η Α. Μέρκελ υπήρξε η φωνή της λογικής και της σταθερότητας. Άδικη κάποιες φορές, όμως καθοριστική όπως το 2015 όταν αρνήθηκε τον εξωστρακισμό της Ελλάδας από την Ευρώπη» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Οι ομοφωνίες χτίζονται με συμφωνίες»

«Καθώς η Ευρώπη προχωρά με ομοφωνίες, αυτές χτίζονται με συμφωνίες, συνεπώς και με συγκλίσεις» συνέχισε στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας γενναία την αλλαγή στάσης της Καγκελαρίου για το ζήτημα του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Όλα αυτά είχα την ευκαιρία να τα διαπιστώσω στις Συνόδους Κορυφής εκεί που η Καγκελάριος δεν εισηγείται μόνο λύσεις αλλά τις διαμορφώνει» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε λέγοντας η «μάχη του covid είχε και χρώμα γαλανόλευκο. Η Ελλάδα εισηγήθηκε το πιστοποιητικό, οργάνωσε πρόγραμμα εμβολιασμού, πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Ταμείου».

«Γνωρίζω κα Καγκελάριε τη δική σας σταθερή θέση υπέρ του διαλόγου και της εκτόνωσης των εντάσεων» συνέχισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις σχέσεις με την Τουρκία. «Κι εγώ αγωνίζομαι για να κρατώ πάντα ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας. Φοβάμαι όμως ότι η δυτική ψυχραιμία ενθαρρύνει την τουρκική αυθαιρεσία. Είναι καιρός οι ευρωπαϊκές αρχές να μετουσιωθούν σε ευρωπαϊκή πρακτική» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα θέλει μόνο φίλους. Επιθυμεί τις καλές σχέσεις, ασφαλώς και με τους γείτονές μας, με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Δεν ανέχεται όμως απειλές. Η θέση μου είναι κρυστάλλινη».

«Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι η απάντηση σε όλα»

«Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι η απάντηση σε όλα» τόνισε ο πρωθυπουργός. «Και το γαλλογερμανικό σύμφωνο και η συνθήκη αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής Ελλάδας-Γαλλίας μπορούν να συγκροτήσουν πρόπλασμα ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας.

Κλείνοντας τις δηλώσεις του, πριν δώσει το λόγο στην Γερμανίδα καγκελάριο, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Σας υποδέχομαι με χαρά και σας αποχαιρετώ με σεβασμό. Η Αθήνα θα σας περιμένει και ως φίλη. Στη νέα σας πορεία μην ξεχνάτε τα λόγια του Γκέτε: Από όλους τους λαούς οι Έλληνες ονειρεύονται το όνειρο της ζωής με τον πιο όμορφο τρόπο», μια φράση την οποία απηύθυνε και στα γερμανικά.

Μέρκελ: Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας ήταν αρκετά ζωντανές

«Όποιος γνωρίζει από πολιτισμό δεν μπορεί να αφήσει απ' έξω την Αθήνα και την Ελλάδα» τόνισε η απερχόμενη καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στις κοινές δηλώσεις της με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σημειώνοντας ότι δεν θα είναι η τελευταία επίσκεψή της στην Ελλάδα.

«Οι σχέσεις Γερμανίας- Ελλάδας ήταν αρκετά ζωντανές θα έλεγα. Οι δυσκολίες ήταν δεδομένες όταν επρόκειτο για τη σταθερότητα του ευρώ και εγώ προσωπικά είχα απόλυτη επίγνωση για την υπερβολική επιβάρυνση που σήμαινε αυτό και την πρόκληση που σήμαινε αυτό για τους ανθρώπους στην Ελλάδα. Καταφέραμε στο τέλος να βρούμε μια κοινή πορεία, έναν κοινό βηματισμό για να μείνει η Ελλάδα μέλος της ΕΕ» είπε η Ανγκελα Μέρκελ.

«Μόλις ολοκληρώθηκε, ουσιαστικά έκλεισε αυτή η φάση, είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια τεράστια άλλη πρόκληση που ήταν το μεταναστευτικό που ξεκίνησε το 2015. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να μοιραζόμαστε ευθύνες και νομίζω ότι και το Σύμφωνο ΕΕ-Τουρκίας είναι παράδειγμα που μας δείχνει ότι μπορούμε να συνεργαστούμε και σε αυτή την περίπτωση να συνεργαστούμε και με την Τουρκία. Γνωρίζω τον μεγάλο αριθμό των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα όταν πρόκειται για τη συνεργασία με την Τουρκία. Συζητήσαμε και χθες και σήμερα εντατικά ότι θα πρέπει να ισχύουν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο και πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό αλλά δύσκολο να βρίσκουμε απαντήσεις και λύσεις μέσω του διαλόγου» πρόσθεσε.

«Ήμασταν εξαιρετικά σοκαρισμένοι από το πόσο ευάλωτο ήταν το ευρώ»

«Ήμασταν όλοι εξαιρετικά σοκαρισμένοι για το πόσο ευάλωτο ήταν το ευρώ απέναντι στις εξωτερικές πιέσεις. Και αυτό έπληξε σημαντικά τις χώρες που είχαν υψηλότερο χρέος και δεν είχαν εφαρμόσει σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων όλα όσα έπρεπε να είχαν εφαρμόσει. Εγώ πάντα ήμουν υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ και είπα ότι η αποτελεσματικότητα του οικονομικού μας συστήματος θα πρέπει να είναι συγκρίσιμη αλλιώς δεν θα μπορούσαμε να κρατήσουμε ζωντανό το κοινό νόμισμα.

Ξέρω ότι απαίτησα πολλά από τους Έλληνες, από την άλλη υπήρξαν και διαφορετικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα που θεώρησαν πολλές μεταρρυθμίσεις ως δυνατές» ανέφερε η Άνγκελα Μέρκελ απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα κατά την οικονομική κρίση.

«Η Ελλάδα πέτυχε εξαιρετικά αποτελέσματα όταν ασκήθηκε πίεση στα εξωτερικά σύνορα» και «ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται τους ανθρώπους για να πετύχει πολιτικούς στόχους» επισήμανε η καγκελάριος Μέρκελ αναφερόμενη στον τρόπο αντιμετώπισης του μεταναστευτικού από τις χώρες τις ΕΕ.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Δεν πρέπει να κάνουμε διαχωρισμό, η ΕΕ έχει ευθύνη για χρήματα του κόσμου που δεν ανήκουν στην ΕΕ. Η ευθύνη δεν μπορεί να δημιουργηθεί και να καταλήξουμε να στηρίζουμε λαθρεμπόρους και διακινητές και να φτάνουν σε εμάς άνθρωποι με οικονομική δυνατότητα και όχι πρόσφυγες. Το πρόβλημα που έχουμε σήμερα είναι ότι είναι τόσοι οι παράνομοι μετανάστες που δεν είμαστε σε θέση, δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε τα άτομα που χρειάζονται τη βοήθειά μας. Η φύλαξη των εξωτερικών μας συνόρων είναι υπόθεση κάποιων χωρών, γι΄αυτό υπάρχει και η Frontex για υποστήριξη, και η Ελλάδα πέτυχε εξαιρετικά αποτελέσματα όταν ασκήθηκε πίεση στα εξωτερικά σύνορα και είπα ότι ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται τους ανθρώπους για να πετύχει πολιτικούς στόχους. Το ίδιο κάνει και ο Λουκασένκο. Χρησιμοποιεί τους ανθρώπους ως μοχλό πίεσης. Ως ΕΕ δεν μπορούμε να κάνουμε σαν να μην υπάρχει το πρόβλημα. Όλοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, δεν έχουμε φθάσει ακόμη σε αυτό το σημείο».

«Είμαι πεπεισμένη ότι οι σχέσεις μας θα εξελιχθούν πολύ καλά και με τη νέα κυβέρνηση», είπε καταλήγοντας η κα Μέρκελ.

Σε ερώτηση Γερμανού δημοσιογράφου για το ποια συμβουλή θα έδινε στον διάδοχό της αναφορικά με την Τουρκία, δεδομένου ότι οι σχέσεις μεταξύ Γερμανίας - Τουρκίας είναι σε πολύ χειρότερο επίπεδο απ' ό,τι όταν η Άνγκελα Μέρκελ αναλάμβανε τα ηνία της Γερμανιας, η απερχόμενη καγκελάριος είπε: «Ήμουν πολύ σκεπτική για την ένταξη της Τουρκίας. Τώρα η εικόνα έχει αλλάξει, πολλοί συμμερίζονται την άποψή μου. Πιστεύω ότι η σχέση με την Τουρκία θα πρέπει να διέπεται με αμοιβαίο σεβασμό και να υπάρξει μια κοινή ευρωπαϊκή στάση. Παρόλα αυτά θα πρέπει να στηρίζουμε τον διάλογο κρατώντας ωστόσο μια ξεκάθαρη στάση».

«Δεν έχουμε κοινή ευρωπαϊκή θέση για το μεταναστευτικό»

«Ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να έχουμε κοινή ευρωπαϊκή θέση στο ζήτημα μετανάστευσης και του ασύλου» απάντησε ο Έλληνας πρωθυπουργός σε ερώτηση για το μεταναστευτικό, διευκρινίζοντας ότι «Η Γερμανία δεν είναι μέρος του προβλήματος, αλλά μέρος της λύσης».

«Πρέπει να φυλάμε τα σύνορά μας πιο αποτελεσματικά και δεν θα δεχθούμε την εργαλειοποίηση απελπισμένων ανθρώπων για πολιτικούς σκοπούς» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Αυτό που έγινε στον Έβρο δεν μπορεί να επαναληφθεί. Δυστυχώς επαναλήφθηκε στη Λευκορωσία».

«Η Καγκελάριος έχει δίκιο να λέει ότι η Τουρκία μπορεί να είναι σύμμαχός μας αλλά πρέπει να κάνει περισσότερα στην εξάρθρωση των κυκλωμάτων διακίνησης. Έχουμε πλήρη εικόνα του τι συμβαίνει στο Αιγαίο» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Είχαμε ένα τραγικό ναυάγιο τις προάλλες. Αυτά πρέπει να σταματήσουν και μπορούν να σταματήσουν με τη συνεργασία της Τουρκίας. Οι χώρες στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης σηκώνουν μεγάλο βάρος. Η σοβαρή και στιβαρή φύλαξη των συνόρων είναι προϋπόθεση για να κρατήσουμε ζωντανό και το Σένγκεν».

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι αυτό που θα ζητούσε από τον διάδοχο της Άνγκελα Μέρκελ είναι να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία.

Στο επίκεντρο των σημερινών συνομιλιών Μητσοτάκη - Μέρκελ βρέθηκαν αναπόδραστα τα ζητήματα της οικονομίας.

Ακόμη, αναπτύχθηκε εκτενώς και η ατζέντα των ελληνοτουρκικών και των ευρωτουρκικών σχέσεων, σε ένα σύνθετο φόντο που διαμορφώνουν αφενός η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα, το μεταναστευτικό αλλά και τα μηνύματα που εξέπεμψε η Άνγκελα Μέρκελ έχοντας δίπλα της τον Ταγίπ Ερντογάν, για την ανάγκη επίλυσης των θεμάτων μέσα από το διάλογο.

Στις συζητήσεις με τη Γερμανίδα Καγκελάριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε εκ νέου τις ελληνικές κινήσεις στο ενεργειακό πεδίο, στην αιχμή των οποίων βρίσκεται η πρόσφατη συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο.

Ο κ. Μητσοτάκης όπως υπενθυμίζουν κυβερνητικές πηγές, έθεσε το συγκεκριμένο ζήτημα στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αναδεικνύοντας τη γεωπολιτική διάστασή του αλλά και την επίδρασή του στην ενεργειακή ασφάλεια της γηραιάς ηπείρου. Ο πρωθυπουργός, όπως μεταδίδουν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, αναμένεται να θίξει και το θέμα της Λιβύης.

Σβίγκου: Η Ελλάδα είναι πολύ διαφορετική από το 2011 λόγω της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Το απόγευμα της Παρασκευής και με αναρτήσεις της στο twitter σχολίασε την επίσκεψη Μέρκελ η Ράνια Σβιγκου, υπεύθυνη διεθνών και ευρωπαϊκών υποθέσεων της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης