Κοντοζαμάνης - Health World 2021: Η πανδημία δημιούργησε μεγάλη κληρονομιά για το ΕΣΥ
Ανανεώθηκε:
Στην μεγάλη κληρονομιά του ΕΣΥ, που δημιούργησε η πρόκληση της πανδημίας, αλλά και στην ανάγκη να συνεχισθούν οι μεταρρυθμίσεις στην υγεία και σε όλο το υγειονομικό πεδίο, αναφέρθηκε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, μιλώντας στο συνέδριο «Health World 2021» με θέμα «Η κρίση της πανδημίας – η επόμενη ημέρα», που οργάνωσε το Ελληνο - Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, στις 25 και 26 Οκτωβρίου.
«Η πανδημία μας έδωσε την ευκαιρία να επιταχύνουμε αλλαγές στο σύστημα υγείας και επί της ουσίας να καταστήσει μονόδρομο τις αλλαγές που απαιτούνταν παρά τις αντιδραστικές αρκετές φορές απόψεις που επικρατούν στο χώρο, όπως για παράδειγμα η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα», είπε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός.
Ανέφερε ως παράδειγμα τις συμπράξεις Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα, τονίζοντας ότι είναι ένα χρήσιμο εργαλείο προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τόσο υποδομές όσο και νέες υπηρεσίες στο σύστημα Υγείας χωρίς να υπάρχει επιβάρυνση για τον πολίτη.
Αναφερόμενος στις αλλαγές στο σύστημα υγείας, μίλησε για τρείς πυλώνες: το ανθρώπινο δυναμικό, τις υποδομές και τις παρεχόμενες υπηρεσίες, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά έγινε ανάλυση των αναγκών του πληθυσμού με βάση τη ζήτηση και όχι την προσφορά των υπηρεσιών υγείας.
Σε ό,τι αφορά το υγειονομικό προσωπικό, είπε ότι χρειάζεται νέο αίμα στο ΕΣΥ, κι αυτό γίνεται και σε συνεργασία με το εξωτερικό, ώστε να υπάρξει ένα προβλεπτικό μοντέλο ανάλυσης της ζήτησης σε ανθρώπινο δυναμικό σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες του ΕΣΥ και όχι μόνο με πληθυσμιακούς δείκτες, π.χ. πόσους γιατρούς χρειαζόμαστε ανά κλίνη σε ένα νοσοκομείο ή σε μία δομή Υγείας.
«Όλοι συμφωνούμε ότι χρειάζονται αλλαγές στον υγειονομικό χάρτη», τόνισε ο κ. Κοντοζαμάνης, σημειώνοντας, ότι είχαμε συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας να ξεκινούν από την είσοδό μας στο νοσοκομείο και να τελειώνουν κατά την έξοδο μας από αυτό.
Όπως σημείωσε: «Θα πρέπει να υπάρχει συνέχεια, διαλειτουργικότητα και συνεργασία σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών του συστήματος υγείας, από την πρωτοβάθμια στη δευτεροβάθμια και στη μετανοσοκομειακή φροντίδα υγείας και ό,τι αυτό σημαίνει: ανακουφιστική φροντίδα, αποκατάσταση, κλπ. Δεν σημαίνει ότι θα κλείσουμε νοσοκομεία.
Θα πάμε σε συνέργειες, σε αλλαγές χρήσης και θα πρέπει να υπάρχει συμπληρωματικότητα. Θα πρέπει να δούμε και τη σχέση του ΕΣΥ με τον ιδιωτικό τομέα, όπως αυτό φάνηκε ξεκάθαρα και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, που υπήρχε αυτή η συνεργασία, όπως έγινε και με τις υγειονομικές δομές των Ενόπλων Δυνάμεων».
Αναφορικά με το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, ανέφερε, ότι έχουμε πλέον ένα τεράστιο εργαλείο, που μας επιτρέπει να εκσυγχρονίσουμε τις υποδομές μας και να προχωρήσουμε στη δημιουργία μεγάλων και εμβληματικών έργων στον τομέα της Υγείας.
Πρόσθεσε, πώς θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στο ιατρικό και το λοιπό προσωπικό που εργάζεται στο ΕΣΥ. Υπάρχει ήδη ένα σχέδιο νομοθεσίας σε ότι αφορά τα κίνητρα για τους γιατρούς, ειδικά για άγονες και απομακρυσμένες περιοχές, αλλά και να δοθεί η δυνατότητα να επιστρέψουν στην Ελλάδα αξιόλογοι γιατροί από το εξωτερικό.
«Και θα επιστρέψουν όταν δημιουργήσουμε διαδικασίες αξιολόγησης στο σύστημα Υγείας και για τους γιατρούς, έτσι ώστε ο καλύτερος να είναι ο επικεφαλής σε μια κλινική και να μπορεί να σταδιοδρομήσει στο ΕΣΥ», συμπλήρωσε.
«Είναι η ώρα των αλλαγών», τόνισε ο κ. Κοντοζαμάνης και πρόσθεσε ότι, «αυτά που έχουν σχεδιαστεί και υλοποιούνται, αποτελούν κυβερνητικές αποφάσεις που πραγματικά θα δημιουργήσουν τις συνθήκες για ένα νέο ΕΣΥ και θα δώσουν τη δυνατότητα στο σύστημα αυτό, να ανταποκριθεί στις ανάγκες όλων των συμπολιτών μας για ποιοτικές υπηρεσίες υγείας αλλά και θα δώσουν τη δυνατότητα στη χώρα μας να αποτελέσει και κόμβο παροχής υπηρεσιών για την ευρύτερη περιοχή».