ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής: Η παρέμβαση Μητσοτάκη, τα ελληνοτουρκικά και το Plan B στην ενεργειακή κρίση

John Thys, Pool via AP

Η ελληνική αποστολή μπαίνει στο τερέν του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής να της παρέχει δυνατότητα να εκθέσει, από κοινού με την κυπριακή αντιπροσωπεία την τουρκική παραβατικότητα.

Με το έδαφος να προλειαίνει η έκθεση - καταπέλτης της Κομισιόν κατά της Τουρκίας, πατήματα για τις ελληνικές παρεμβάσεις δίνονται τόσο από τη θεματολογία στη συνεδρίαση εργασίας, που συμπεριλαμβάνει θέματα για το κράτος δικαίου αλλά κυρίως από την συζήτηση στο πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας, για το μεταναστευτικό.

Θέτει την τουρκική προκλητικότητα

Με την ευρωπαϊκή πάσα, συγκλίνουσες πληροφορίες κατατείνουν στο ότι Ελλάδα και Κύπρος θα βάλουν για ακόμη μια φορά στο τραπέζι την παραβίαση από μέρους της Άγκυρας της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας. Τα στοιχεία στα οποία εδράζεται η ελληνική παρέμβαση αντλούνται από τις επιδόσεις της Άγκυρας στον τομέα των επιστροφών. Επιπλέον από την επίσης αναποτελεσματική δράση κατά των κυκλωμάτων των λαθροδιακινητών που δρούν και επιχειρούν από τα τουρκικά παράλια.

Σε αυτό το πεδίο θα εκτεθεί η τουρκική επιθετικότητα στις νόμιμα, οριοθετημένες ΑΟΖ, όπου θα τεθεί με διακριτό τρόπο και το κρεσέντο παραβιάσεων των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο οποίο αποδύεται η Άγκυρα στα Βαρώσια. Επιπλέον στο Κυπριακό, με την αυθαίρετη αξίωση για δυο ξεχωριστά κράτη, εκτός του προαναφερθέντος πλαισίου αλλά και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Η ελληνική παρέμβαση

Στις συζητήσεις των «27» όμως για το μείζον ζήτημα που αφορά στην εκτίναξη των τιμών της ενέργειας, οι ελληνικές παρεμβάσεις θα αποσκοπούν, όπως έλεγε κυβερνητική πηγή, να μπει ταχύτερα το νερό στο αυλάκι για την ευρωπαϊκή απάντηση στο πρόβλημα. Όπως υπενθύμιζε η ίδια πηγή ενημέρωσης, η Ελλάδα πρωτοστάτησε μεταξύ των χωρών – μελών που προωθούν την ιδέα να εφαρμοστεί εκ νέου, αν και σε διαφορετικό αντικείμενο, η φόρμουλα για την κοινή προμήθεια εμβολίων, με την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου.

Η Αθήνα αναγνωρίζει ότι σε αυτό το ευρωπαϊκό τραπέζι δεν μπορεί αναζητηθούν δραστικές λύσεις. Ωστόσο όπως επισήμαιναν προς το CNN Greece παρατηρητές με γνώση των προεργασιών που έχουν γίνει, το μέγεθος αλλά κυρίως η αβεβαιότητα για την χρονική έκταση του προβλήματος, βγάζει από τις διαβουλεύσεις εναλλακτικές όπως το ισπανικό μοντέλο. Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, η επιβολή ειδικού τέλους αναγνωρίζεται ότι περισσότερο όξυνε παρά άμβλυνε τις συνέπειες.

Η Αθήνα στηρίζει την ευρωπαϊκή εργαλειοθήκη για την ανακούφιση των καταναλωτών από τις επιβαρύνσεις που προκαλεί το ράλι των τιμών. Θα επιδιώξει δε, θα επιτάχυνση των αποφάσεων για τον ειδικό μηχανισμό που αφορά στην τμηματική αποπληρωμή των χρεών από την ενεργειακή κρίση. Ανεξαρτήτως των εξελίξεων, έχει προαναγγελθεί ότι θα ενταθεί η εγχώρια προετοιμασία για την εφαρμογή ενός ανάλογου σχεδίου, σε εθνικό επίπεδο. Θα συμπληρώσει τα άμεσα μέτρα στήριξης για να ελαχιστοποιηθεί όσο γίνεται το αποτύπωμα των αυξήσεων στην ενέργεια.

Μεταξύ αυτών η επέκταση του κοινωνικού τιμολογίου αλλά και ο διπλασιασμός του επιδόματος θέρμανσης. «διευρύναμε την περίμετρο των δικαιούχων, με τρόπο τέτοιο, ώστε να μπορούν να επωφεληθούν περίπου 1.500.000 νοικοκυριά, τα οποία ενθαρρύνουμε να καταθέσουν αίτηση στη σχετική πλατφόρμα, όταν ανοίξει» υπενθύμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου την Τετάρτη.

Οι εναλλακτικές

Εξ’αντανακλάσεως η Αθήνα θα μπορέσει και σε αυτό το πεδίο να εκπέμψει μηνύματα για την τουρκική παραβατικότητα, κάτι για το οποίο προϊδέασε και ο πρωθυπουργός κατά την χθεσινή παρέμβασή του στο Συνέδριο της Καθημερινής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσδιορίζοντας και μακροπρόθεσμες λύσεις για την κάλυψη των ενεργειακών απαιτήσεων της Ε.Ε., έθιξε την ανάγκη αξιοποίησης των πηγών της Ανατολικής Μεσογείων με τη στήριξη στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου: «Συνεπώς, αυτό που συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο αφορά ιδιαίτερα την Ευρώπη. Όχι μόνο επειδή η Ευρώπη πρέπει να σταθεί στο πλευρό δύο κρατών-μελών των οποίων τα κυριαρχικά δικαιώματα παραβιάζονται από την Τουρκία. Η κατάσταση στην περιοχή αφορά την Ευρώπη διότι η Ανατολική Μεσόγειος -αναφέρομαι στην Κύπρο, στο Ισραήλ, στην Αίγυπτο- θα πρέπει να αποτελέσουν μια νέα πηγή φυσικού αερίου για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και ένα μεγάλο τμήμα του έργου που επιτελείται στο πλαίσιο του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF) προσανατολίζεται ακριβώς στη διασφάλιση ότι έχουμε εναλλακτική πηγή, σχετικά φθηνού, φυσικού αερίου» ήταν η πρόταση που διατύπωσε ο πρωθυπουργός.

Με φόντο την υπογραφή συμφωνίας για την διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει και για το «όπλο» της αιγυπτιακής ενέργειας: «Αυτό είναι έχει πολύ μεγάλη σημασία, είναι ένα κρίσιμο ζήτημα για τη σταθερότητα του ευρωπαϊκού δικτύου. Η Αίγυπτος έχει πολύ μεγάλες εκτάσεις που είναι ουσιαστικά έρημος και δεν υπάρχουν προβλήματα όσον αφορά τη χρήση της γης. Μπορεί να παράγει ηλιακή ενέργεια, πιθανώς ακόμα φθηνότερα συγκριτικά με την Ελλάδα» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε με σαφή παραλήπτρια την Άγκυρα. .

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης