Σφίγγει ο κλοιός για την Άγκυρα-«Χτύπημα» από Αλ Σίσι - Απειλή κυρώσεων από Βρυξέλλες
Η Αθήνα ανεβάζει διαρκώς διπλωματικές στροφές και από τη Σύνοδο Κορυφής της Τριμερούς με Κύπρο και Αίγυπτο, καταγράφει τη μεγέθυνση των τετελεσμένων νομιμότητας.
Ως αντίδραση στις κόκκινες γραμμές του διεθνούς δικαίου που γίνονται εντονότερες από τη συμμαχική πένα του Φατάχ Αλ Σίσι, η τουρκική πλευρά καταφεύγει σε ρητορικά ξεσπάσματα. Ταυτόχρονα η Άγκυρα επιστρατεύει λεονταρισμούς απέναντι και τις ξεκάθαρες προειδοποιήσεις των Βρυξελλών ότι η επιμονή στην επιθετικότητα εναντίον της Ελλάδος και της Κύπρου, ξαναβάζει στα ευρωπαϊκά χέρια το μαστίγιο των κυρώσεων.
«Η Ελλάδα δηλώνει τις προθέσεις της με τις πράξεις της. Θωρακίζει την άμυνά της, υπογράφει συμφωνίες συνεργασίας με όλους, πάντα υπό το φως του Διεθνούς Δικαίου. Και διαμορφώνει συμμαχίες που εδραιώνουν τον στρατηγικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, όμως ταυτόχρονα και την ισχύ της ασφάλειας, της διεθνούς νομιμότητας και της ειρήνης», διαμήνυσε προς την Άγκυρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τα μηνύματα της τριμερούς
Στον τουρκικό αναθεωρητισμό η τριμερής απάντησε με μια τριπλή καταδίκη. Μια «ετυμηγορία» για τις τουρκικές παραβιάσεις, με την ρητή αναφορά στο Διεθνές Δίκαιο ως τη μοναδική βάση επίλυσης των διαφορών, αλλά και το τουρκολιβυκό μνημόνιο το οποίο καταστρατηγεί τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών.
«Αμφότερα υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα· επιπλέον, το Μνημόνιο Κατανόησης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομα αποτελέσματα", αναφέρεται στην Κοινή Διακήρυξη της Τριμερούς. Πεδίο στο οποίο αντανακλώνται και τα αιγυπτιακά συμφέροντα που δεν μεταβάλλονται παρά την διαρκή προσπάθεια της Άγκυρας να δελεάσει το Κάιρο.
Οι ηγέτες της τριμερούς καταδίκασαν και το άνοιγμα βάσης στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων καθώς επίσης την τουρκική ερευνητική και γεωτρητική δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και την παρενόχληση του ωκεανογραφικού Nautical Geo. «προφανώς έχουμε πάντα τη δυνατότητα -έγινε και στο πρόσφατο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών- να εγείρουμε την τουρκική προκλητικότητα, ειδικά όταν αυτή αφορά και έργα, ενεργειακά, έργα τα οποία χρηματοδοτούνται από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση και έρευνες οι οποίες διεξάγονται από ευρωπαϊκά πλοία, ήταν το σήμα που εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η τουρκική διπλωματία προσπάθησε να προσδώσει περίβλημα νομιμότητας στην καραμπινάτη παρανομία με τις παρενοχλήσεις του γαλλικού ερευνητικού που χαρτογραφεί τη διαδρομή του αγωγού East Med. “Η απαραίτητη απάντηση δόθηκε στις προσπάθειες αυτών των δύο να παραβιάσουν την υφαλοκρηπίδα μας για να προκαλέσουν ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε αποφασιστικά τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».
Η Τριμερής έστειλε μηνύματα προς την Άγκυρα για το Κυπριακό ενώ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης για ακόμη μια φορά δεν άφησε αναπάντητους τους τουρκικούς μαξιμαλισμούς με τις αστήριχτες αξιώσεις «Δεν προοιωνίζονται όμως ούτε και εποικοδομητική στάση ως προς την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος. Η απάντηση και των τριών χωρών -όπως αποτυπώνεται και στην Κοινή Διακήρυξη- είναι σαφής: μοναδικός δρόμος προόδου είναι οι δεσμευτικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».
Κατά την προσφιλή τακτική αντιστροφής της πραγματικότητας το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, χαρακτήρισε ως «κύρια πηγή έντασης στην περιοχή» τις «μαξιμαλιστικές και παράνομες αξιώσεις του ελληνικού και ελληνοκυπριακού δίδυμου».
Ράπισμα από τις Βρυξέλλες
Καταπέλτης ήταν για την Άγκυρα και η έκθεση της Κομισιόν, που κάλεσε την τουρκική ηγεσία: «να αποφύγει απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία και να σεβαστεί την κυριαρχία όλων των κρατών-μελών της ΕΕ στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους καθώς και όλα τα κυριαρχικά τους δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου μεταξύ άλλων του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευση φυσικών πόρων, σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο, ιδίως τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας (UNCLOS)».
Τα στενά περιθώρια των τουρκικών ελιγμών ανέδειξε και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος έλαβε εντολή από το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών, να καταρτίσει κατάλογο νέων κυρώσεων. Ο ήπιος κ.Μπορέλ μάλιστα χρησιμοποίησε μια έντονη διατύπωση για την παρενόχληση του γαλλικού ερευνητικού Nautical Geo, από τουρκικά πολεμικά πλοία, κάνοντας λόγο για απαράδεκτη επέμβαση. H τουρκική διπλωματία επιχείρησε να αντεπιτεθεί με αιχμές κατά των ευρωπαϊκών οργάνων: «Αυτή η μεροληπτική και άδικη στάση της ΕΕ δεν συμβάλλει στη λύση του προβλήματος και προκαλεί επίσης τη συνέχιση των εντάσεων. Αποδυναμώνει επίσης τον ισχυρισμό της Ένωσης ότι είναι οποιαδήποτε περιφερειακή και παγκόσμια δύναμη».