ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ: Μπαράζ μηνύματων προς Άγκυρα και εγγυήσεις

Jonathan Ernst Source / Pool Reuters / ASSOCIATED PRESS

Έχοντας συμπληρωθεί τα πρώτα εικοσιτετράωρα μετά την ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, η κυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίησή της για την κεφαλαιοποίηση των επιτευγμάτων  της διπλωματικής στρατηγικής που εφαρμόζεται την τελευταία διετία. Ακόμη ένας κρίκος στην διπλωματική αλυσίδα που αποτιμάται ότι θα λειτουργήσει ως χαλινάρι στον τουρκικό αναθεωρητισμό.

Η Αθήνα άλλωστε βλέπει ότι μέσω των υπογραφών στην Ουάσιγκτον και στο Παρίσι, καθώς επίσης από τις υπόλοιπες συμφωνίες ενισχύεται ο πολλαπλασιαστής της διπλωματικής, αλλά και της αποτρεπτικής ισχύος, στο εθνικό οπλοστάσιο. Δεν είναι τυχαία η στοχευμένη αναφορά Μπλίνκεν στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό για τη δέσμευση της κυβέρνησης Μπάιντεν «να διασφαλίσει τη σταθερότητα και την ευημερία σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο».

Ταυτοχρόνως δημιουργείται έναντι της τουρκικής επιθετικότητας, ένα τείχος ισχυρών εγγυήσεων και ένα μεγάλο κέντρο εκπομπής μηνυμάτων τόσο για τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο όσο και για την προστασία της κυριαρχίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της εδαφικής ακεραιότητα, που έχουν ως ξεκάθαρη παραλήπτρια του μηνύματος την Άγκυρα.

Κάλεσμα Δένδια

Την επαύριον της υπογραφής του Πρωτοκόλλου Ανανέωσης, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Νίκος Δένδιας απηύθυνε ακόμη ένα σαφές κάλεσμα προς τη γειτονική χώρα να απόσχει από τις απειλές πολέμου που είναι αντίθετες με τους όρους καλής γειτονίας και στις προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου.

«Στοχεύεται η Τουρκία μέσω αυτών των συμφωνιών; Η σαφής απάντησή μου είναι όχι, καθόλου. Θα θέλαμε στο μέλλον η Τουρκία να είναι μέρος αυτής της κατανόησης. Αλλά φυσικά, για να συμβεί αυτό, η Τουρκία πρέπει να αλλάξει τρόπο. Η Τουρκία θα πρέπει να καταλάβει ότι ο δρόμος προς τα εμπρός είναι μέσω του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας, όχι μέσω, ας πούμε, απειλών πολέμου».

Η ανανέωση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας, ενισχύει την προστιθέμενη αξία που αποκτά ο ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή.

Εξ ου και η αναβάθμιση του στρατιωτικού αποτυπώματος των ΗΠΑ σε περιοχές ευαίσθητες για τα εθνικά συμφέροντα.

«Σημαίνει περισσότερη αμερικανική παρουσία στην ενδοχώρα και ειδικότερα στη Θράκη και στη Βορειοανατολική Ελλάδα, μια περιοχή ιδιαίτερης σημασίας τόσο για εμάς τους Έλληνες, όσο και για τον ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Και είανι εξαιρετικά κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορά μας με την Τουρκία, που προσθέτει ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο σε αυτή τη συμφωνία», ήταν το σήμα που εξέπεμψε ο Νίκος Δένδιας, μέσω της συνέντευξής του, στο Αssociated Press.

«Πυλώνας σταθερότητας»

Σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα απευθύνεται και μέσω της επιστολής του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών προς τον έλληνα πρωθυπουργό που συνόδευσε τη συμφωνία, στην οποία γίνεται ρητή αναφορά στην ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και εδαφικής ακεραιότητας.

«Επεκτείνει τη στρατηγική αμυντική εταιρική σχέση και εμφανώς δείχνει τη σταθερή μας αποφασιστικότητα να διαφυλάξουμε και να προστατεύσουμε αμοιβαία την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των χωρών μας έναντι ενεργειών που απειλούν την ειρήνη, συμπεριλαμβανομένης της ένοπλης επίθεσης ή της απειλής αυτής».

Στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αμερικανός υυπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, υπογραμμίζει ότι οι ΗΠΑ «χαιρετίζουν τον ρόλο της Ελλάδας ως περιφερειακού ηγέτη και πυλώνα σταθερότητας», ενώ προσθέτει ότι οι ΗΠΑ «παραμένουν προσηλωμένες στην υποστήριξη της ευημερίας, της ασφάλειας και της δημοκρατίας της Ελλάδας». Ο κ. Μπλίνκεν αναφέρεται στις άριστες διμερείς σχέσεις, οι οποίες φθάνουν σε «νέα ύψη» και σημειώνει ότι οι δύο χώρες «θα βγουν ισχυρότερες από τις προκλήσεις της παγκόσμιας πανδημίας μαζί».

Οι βάσεις

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών στη Βάση της Σούδας, καθώς υπογραμμίζει ότι «oι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν τον ζωτικό ρόλο των δραστηριοτήτων Ναυτικής Υποστήριξης (NSA) στη Σούδα και άλλων εγκαταστάσεων, στις οποίες οι ΗΠΑ μπορούν να εκπαιδεύουν ή να επιχειρούν στην ηπειρωτική χώρα ή στα νησιά, για την εξασφάλιση των κοινών μας αμυντικών στόχων και ευχαριστούν την Ελλάδα για τη συνέχιση της υποστήριξης στη διευρυμένη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης