Μητσοτάκης: Η ενδυνάμωση της Δημοκρατίας συμβαδίζει με την εδραίωση της ευρωπαϊκής της πορείας
«Αποτελεί ξεχωριστή τιμή για μένα να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, να μοιραστώ κάποιες σύντομες σκέψεις για την ταύτιση της πολιτικής διαδρομής του Κωνσταντίνου Καραμανλή με την πορεία της Ελλάδος προς την Ενωμένη Ευρώπη», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο χαιρετισμό που απηύθυνε σε εκδήλωση του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής», με θέμα «Κωνσταντίνος Καραμανλής - Η πορεία της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη».
Κατά την ομιλία του στην εκδήλωση, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο έργο και την πολιτική διαδρομή του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Τόνισε ότι τη γνωστή φράση του «η Ελλάς ανήκει και επιθυμεί να ανήκει στην Ευρώπη», επισημαίνοντας ότι ο τότε πρωθυπουργός είχε καταστήσει σαφές ότι η χώρα «δεν επιθυμεί την ένταξή της αποκλειστικώς και μόνο για λόγους οικονομικούς Την επιδιώκει, προπάντων για λόγους πολιτικούς που αναφέρονται εις την σταθεροποίηση της Δημοκρατίας και εις το μέλλον του Έθνους».
Και συνέχισε:
«Στις 12 Ιουνίου του 1975 η Ελλάδα μόλις έχει καταθέσει το επίσημο αίτημά της να εισέλθει ισότιμα στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες. Και σε επιστολή του προς τους πρέσβεις των τότε 9 κρατών-μελών ο Κωνσταντίνος Καραμανλής συνοψίζει λιτά την ουσία του. Μία διαδρομή η οποία θα ολοκληρωνόταν νικηφόρα 4 χρόνια αργότερα με την υπογραφή της Συνθήκης των Αθηνών που όριζε τη χώρα μας ως δέκατο ευρωπαίο εταίρο από την 1η Ιανουαρίου του 1981».
Η πρόσδεση στο κοινοτικό άρμα ισοδυναμούσε με μία πολλαπλή εγγύηση του πολιτεύματος και με οικονομική και κοινωνική ευημερία
«Ο συμβολισμός του 1975 ταξιδεύει από τότε στις περιστάσεις και στο χρόνο. Γιατί πράγματι η ενδυνάμωση της Δημοκρατίας στην πατρίδα μας συμβάδισε όλες τις τελευταίες δεκαετίες με την εδραίωση της ευρωπαϊκής της πορείας», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η ενδυνάμωση της Δημοκρατίας στην πατρίδα μας απότέλεσε σημάδι σε όλες τις τελευταίες δεκαετίας με την εδραίωση της ευρωπαϊκής της πορείας συναντήθηκε όμως και με ένα ζητούμενο δύο αιώνων».
«Γιατί από την πρώτη στιγμή η επαναστατημένη Ελλάδα του 1821 συνόδευσε τον κύριο στόχο της της αποτίναξης του οθωμανικού ζυγού με την ανασύνθεση του Γένους μας με τα έθνη της ηπείρου μας, της Ευρώπης. Ειδικότερα στις συνθήκες της μεταπολίτευσης, η πρόσδεση στο κοινοτικό άρμα ισοδυναμούσε με μία πολλαπλή εγγύηση του πολιτεύματος που μόλις έβγαινε από την επτάχρονη τυραννία, της εθνικής ακεραιότητας, με τις πληγές στην Κύπρο νωπές και τη χώρα εκτός πλαισίου συλλογικής ασφάλειας και στρατιωτικού σκέλους του ΝΑΤΟ και τέλος της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας καθώς η Ελλάδα ανοιγόταν σε μία ευρεία αγορά και σε ένα νέο περιβάλλον που θα την άλλαζα με ριζικά κοινοτική σύνδεση», είπε ο πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε μια δήλωση του πατέρα του, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη από τη δεκαετία του '60, όταν είχε πει ότι «η Ιστορία, η γεωγραφική θέση στα οικονομικά και στα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας επέβαλαν τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή κοινότητα». Ανέφερει ότι δήλωση αυτή αποτελεί, όχι μόνο δείγμα της διαχρονικής επιρροής, την οποία η ευρωπαϊκή προοπτική επιφέρει στο ευρύτερο πολιτικό φάσμα αλλά και σαφή απόδειξη στη συμμετοχή στα δρώμενα της ηπείρου μας».
Όπως είπε «υπήρξε κεντρική πολιτική επιλογή για το σύνολο του κεντροδεξιού τόξου, με πρωταγωνιστή τον Κωνσταντίνο Καραμανλή Μία επιλογή άριστη Ωστόσο δοκιμάστηκε πολύ στο πέρασμα του χρόνου δοκιμάστηκε πολύ στο πέρασμα του χρόνου».
«Παραμερίζοντας με πολλά πολιτικά επιχειρήματα τις όποιες αντιρρήσεις στο εξωτερικό, μέσα σε τέσσερα χρόνια η Ελλάδα κέρδισε το χαμένο έδαφος κατορθώνοντας να ταυτιστεί με τη δεύτερη διεύρυνση της Ευρώπης. Δεν επρόκειτο τόσο για την "οφειλή" της ηπείρου προς το λίκνο των αξιών της, όπως τόνιζαν τότε πολλοί ξένοι ηγέτες, όσο για την ίδια τη συνειδητή στροφή της Ευρώπης προς την επέκταση της πολιτικής της εμβέλειας αλλά και την εμβάθυνση των θεσμών της. Θυμίζω ότι η ένταξη της Ελλάδος συνέπεσε με την πρώτη λαϊκή ψήφο για την εκλογή ευρωβουλευτών οι οποίοι ως τότε διορίζονταν και ανοιξε το δρόμο προς το Νότο για τη μετέπειτα των χωρών της ιβηρικής με αυταρχικό παρελθόν, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας», συνέχισε ο πρωθυπουργός.