ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενημέρωση πολιτικών συντακτών από την Όλγα Γεροβασίλη

«Η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς έπρεπε να έχει κλείσει εδώ και καιρό, καθώς η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει πλήρεις προτάσεις που καλύπτουν απόλυτα τους στόχους της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, την Τρίτη.

Αναφέρθηκε μάλιστα και στα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα και αφορούσαν εσκεμμένη μεθόδευση κωλυσιεργίας στις διαπραγματεύσεις από την πλευρά στελεχών του ΔΝΤ, υπενθυμίζοντας πως «η Διευθύντρια του Ταμείου χαρακτήρισε τα σενάρια αυτά «ανοησίες» και τάχθηκε υπέρ της έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης».

«Μέχρι στιγμής, αυτή η πρόθεση δεν επαληθεύεται, από την στάση του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις», είπε η κα Γεροβασίλη προκαλώντας σύγχυση για το αν με την αναφορά της αυτή υπονοούσε ότι το Ταμείο κωλυσιεργεί. Έπειτα από σειρά διευκρινιστικών ερωτήσεων η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε πως «το ΔΝΤ δεν μας έχει αποδείξει μέχρι αυτή τη στιγμή ότι είναι υποβοηθητικό στο γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης».

Αναφερόμενη στην διαπραγμάτευση η Όλγα Γεροβασίλη τόνισε πως «είμαστε κοντά στην ολοκλήρωση μιας συμφωνίας και μένει να διαπραγματευτούμε τις επόμενες μέρες με ορίζοντα την 22η Απριλίου», ενώ ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση μεταξύ της διαπραγματευτικής ομάδας και του πρωθυπουργού.

Η απόσταση είναι πάρα πολύ μικρή, τόνισε και υπογράμμισε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στέκονται σαφώς υπέρ της γρήγορης και έγκαιρης αξιολόγησης, ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης αφορά και την Ευρώπη, όχι μόνο την Ελλάδα. Προσέθεσε ότι εγγυήσεις σε μια διαπραγμάτευση δεν υπάρχουν, αλλιώς θα είχαμε να κάνουμε με μια εξαρχής συμφωνία, όπως έχουμε δει να κάνουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Εξηγώντας γιατί δεν ολοκληρώθηκε χτες η διαπραγμάτευση, είπε ότι «δεν υπήρξαν οι απαραίτητες συγκλίσεις μέχρι τέλους, όμως αυτό που έχουμε από χτες το βράδυ είναι ότι οι συγκλίσεις είναι πολλές, ότι είμαστε κοντά στο τέλος και δεν υπάρχει κάτι που χαλάει τον αρχικό σχεδιασμό».

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν αμέσως μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, είπε η κα Γεροβασίλη και σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει κατά γράμμα τη συμφωνία του Ιουλίου και πως το ίδιο οφείλουν να κάνουν όσοι εμπλέκονται στη συμφωνία.

Σε ότι αφορά τη διαφορά με το ΔΝΤ η κα Γεροβασίλη σημείωσε πως η διαφορά δεν εντοπίζεται μεταξύ ΔΝΤ και Ελλάδας, αλλά μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ. «Τα ευρωπαϊκά θέματα θα έπρεπε να τα αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Από κει και πέρα θεωρούμε καθοριστικής σημασίας την συζήτηση για το χρέος, που δεν είναι βιώσιμο κι έχει καταγραφεί ότι μετά την αξιολόγηση θα γίνει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος», τόνισε η κα Γεροβασίλη και ξεκαθάρισε πως δεν αναμένεται απόφαση για τις διαπραγματεύσεις από τον Ουάσινγκτον, ενώ πρόσθεσε πως με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα πρέπει να υπάρχει και αντίστοιχη εκταμίευση.

Προσφυγικό: Άμεση προτεραιότητα η εκκένωση της Ειδομένης

Άμεση προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η εκκένωση της Ειδομένης, τόνισε η κα Γεροβασίλη σημειώνοντας πως η κυβέρνηση επιταχύνει τη δημιουργία θέσεων φιλοξενίας για τους πρόσφυγες. Ήδη από τον Πειραιά αποχώρησαν περισσότερα από 1000 άτομα που μεταφέρθηκαν στον Σκαραμαγκά, ενώ εκτιμάται ότι ο ρυθμός αυτός θα επιταχυνθεί τις επόμενες ημέρες.

Αναφερόμενη στα γεγονότα της περασμένης Κυριακής στην Ειδομένη η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε πως η κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι επεισόδια σαν αυτά που έγιναν προχθές από τις δυνάμεις τάξης της ΠΓΔΜ εναντίον απελπισμένων προσφύγων και μεταναστών, ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν και μικρά παιδιά, ενέχουν σοβαρούς κινδύνους.

Η ελληνική κυβέρνηση ενημερώνει διαρκώς τους πρόσφυγες της Ειδομένης ότι ο διάδρομος των Δυτικών Βαλκανίων είναι κλειστός. Τους καλεί να εγκαταλείψουν το σημείο και να δεχτούν την μεταφορά τους σε δομές φιλοξενίας. Επίσης τους καλεί με ενημερωτικά φυλλάδια, να μην πιστεύουν τις φήμες και τις ψευδείς πληροφορίες, που διακινούνται ανεύθυνα από αγνώστους, και να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές.

«Παρακολουθούμε στενά την δράση τέτοιων ατόμων και εξετάζουμε, αν χρειαστεί, την πιθανότητα άμεσης παρέμβασης, χωρίς να δημιουργήσουμε πρόβλημα στην ανθρωπιστική δραστηριότητα των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων», τόνισε η κα Γεροβασίλη.

Αφού χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, το γεγονός ότι οι προσφυγικές ροές στο Αιγαίο, έχουν περιοριστεί σε εξαιρετικά χαμηλά, έως μηδενικά, επίπεδα, επεσήμανε ότι το πρόβλημα της Ειδομένης και του Πειραιά, θα αντιμετωπιστεί με ακόμα πιο αποτελεσματικό τρόπο, εφ όσον ξεκινήσουν οι διαδικασίες μετεγκατάστασης προσφύγων προς τις ευρωπαϊκές χώρες από τα κέντρα φιλοξενίας, είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος η οποία παρέπεμψε σε σχετικές δηλώσεις του κ. Τόσκα, ότι μέχρι το Πάσχα περίπου αναμένεται να έχουν δρομολογηθεί τα θέματα της εκκένωσης του Πειραιά και της Ειδομένης.

Αναφέρθηκε ακόμη στο γεγονός ότι το ερχόμενο Σάββατο, 16 Απριλίου, ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, θα επισκεφθούν την Λέσβο, όπου θα τους υποδεχτεί ο Πρωθυπουργός από κοινού με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο. Η επίσκεψη αυτή έχει ιδιαίτερη συμβολική σημασία και ενισχύει σημαντικά την χώρα και τον λαό μας, στον αγώνα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης που δίνει για την στήριξη των προσφύγων, σημείωσε η κα Γεροβασίλη.

Τηλεοπτικές άδειες και εξεταστική επιτροπή για δανειοδότηση κομμάτων

Έως την Παρασκευή θα δοθεί για δημόσια διαβούλευση η προκήρυξη του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές συχνότητες, σημείωσε η κα Γεροβασίλη ενώ σημείωσε πως έχει εκδοθεί και έχει τεθεί σε ισχύ η κοινή υπουργική απόφαση, που προβλέπει την ιατροφαρμακευτική κάλυψη για όλους τους ανασφάλιστους. Η απόφαση αυτή, παρέχει πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας σε περισσότερους από 2 εκ πολίτες, που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Παράλληλα έκανε γνωστό πως έως την Παρασκευή θα δοθεί για δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες, ανακοίνωσε, ενώ ακόμη έκανε γνωστό πως την Τετάρτη θα συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής η πρόταση για των κοινοβουλευτικών ομάδων ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητων Ελλήνων, για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής προκειμένου να διερευνηθεί το ζήτημα της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων και των εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Σε ερώτηση για την συμφωνία με την Cosco για το λιμάνι του Πειραιά η κα Γεροβασίλη σημείωσε ότι το κομμάτι της συμφωνίας ολοκληρώνεται με βάση τις δεσμεύσεις που προκύπτουν από τη συμφωνία του καλοκαιριού.

Κλείνοντας την αρχική της τοποθέτηση η κα Γεροβασίλη θέλησε να κάνει ένα σχόλιο με προσωπικό χαρακτήρα σημειώνοντας πως η τακτική της ΝΔ για μεταφορά της πολιτικής αντιπαράθεσης στα δικαστήρια, αντικατοπτρίζει την αντίληψη της ΝΔ για τον δημόσιο διάλογο. Είπε ότι η κυβέρνηση ζητά απαντήσεις και η ΝΔ απαντά με εκκωφαντική σιωπή και μηνύσεις. Οφείλονται αυτές οι απαντήσεις δημοσίως στον ελληνικό λαό, τόνισε και πρόσθεσε ότι δεν ζητήθηκαν από κάποιον προσωπικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης