Politico: Η Τουρκία πήρε οικονομικά ανταλλάγματα για να υπογράψει τη Συμφωνία του Παρισιού
Αποκαλύψεις για την επικύρωση της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα από την Τουρκία κάνει το Politico, το οποίο αναφέρει σε δημοσίευμά του ότι η Άγκυρα είπε «ναι» αφού Γαλλία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και δύο τράπεζες πρόσφεραν στον Ταγίπ Ερντογάν οικονομική υποστήριξη.
Το κοινοβούλιο της Άγκυρας επικύρωσε τη συμφωνία αργά το βράδυ της Τετάρτης, μετά από χρόνια άρνησης.
Η Τουρκία υπέγραψε τη συμφωνία ήδη από το 2016, είχε ωστόσο αρνηθεί την επικύρωσή της με το επιχείρημα ότι συμπεριλαμβανόταν σε αυτή ως αναπτυγμένη χώρα, γεγονός που θα την ανάγκαζε να εφαρμόζει πολύ αυστηρότερους κανόνες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Οι δύο πηγές που επικαλείται το Politico, δεν επιβεβαίωσαν κατά πόσο την οικονομική στήριξη θα παρέχουν στην Τουρκία οι κυβερνήσεις ή οι δύο τράπεζες, αλλά επεσήμαναν ότι θα ανακοινωθούν σύντομα οι λεπτομέρειες της συμφωνίας.
Στις συνομιλίες συμμετείχε και η Βρετανία αλλά δεν έκλεισε κάποια γραπτή συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Πάντως, ο Γερμανός υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιόχεν Φλάσμπαρθ χαρακτήρισε την επικύρωση της Τουρκίας «ένα πολύ σημαντικό βήμα, κατά το οποίο συνεργάστηκα μακρά και εντατικά με τους Τούρκους συναδέλφους».
Τι είπε ο Ερντογάν στον ΟΗΕ
Υπενθυμίζεται πως στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα επικυρώσει εν τέλει τη Συμφωνία των Παρισίων, επικαλούμενος την ιστορική ευθύνη όλων των χωρών στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής.
«Σε αντίθεση με το παρελθόν καμία χώρα δεν έχει πια την πολυτέλεια να ισχυριστεί ότι δεν την αφορούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και πως δεν θα καταβάλλει το τίμημα», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος:
«Η κλιματική αλλαγή πλήττει όλους τους ανθρώπους, παντού στο κόσμο. Είναι αδιάφορο αν είσαι Ευρωπαίος ή Ασιάτης, Αμερικανός ή Αφρικανός, φτωχός ή πλούσιος».
«Κίνηση τακτικής από τον Ερντογάν»
Ο Γκεκχάν Ερσόι από την οργάνωση Greenpeace, όπως αναφέρει η DW, χαρακτηρίζει κίνηση τακτικής την επικύρωση της Συμφωνίας.
Κατά την εκτίμησή του η Τουρκία θα αντιμετώπιζε διεθνώς δυσκολίες αν δεν δεσμευόταν. Για την ώρα είναι άγνωστες οι επιπτώσεις που θα έχει η επικύρωση στην κυβερνητική πολιτική, τονίζει ο Tούρκος ειδικός.
Η Άγκυρα ωστόσο θα πρέπει τώρα να εφαρμόσει κλιματική πολιτική και να παρουσιάσει έργο.
Ο Γκεκχάν Ερσόι δηλώνει ότι για δεκαετίες η Άγκυρα προωθούσε την αξιοποίηση του λιγνίτη, θέτοντας ως προτεραιότητα το οικονομικό συμφέρον χωρίς να ενδιαφέρεται για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Αν εξαιρεθεί ο υπό κατασκευή πυρηνικός σταθμός στο Ακουγιού, η Τουρκία καλύπτει σήμερα τις ενεργειακές της ανάγκες κυρίως με άνθρακα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο.