ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη «σκιά» των Belharra ο νέος γύρος διερευνητικών επαφών με Τουρκία

AP Photo/Thanassis Stavrakis

Οργή και αιφνιδιασμό έχει προκαλέσει στην Τουρκία η Συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας, με την οποία ενισχύεται και αναβαθμίζεται η συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της Άμυνας και Ασφάλειας με στόχο την αμοιβαία διαφύλαξη και προστασία της κυριαρχίας τους. 

Μια σκληρή ανακοίνωση ήταν η πρώτη αντίδραση της Τουρκίας στην συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα με τη Γαλλία. Ειδικότερα, η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα για «μαξιμαλιστικές θέσεις» σε ό,τι αφορά στις θαλάσσιες ζώνες και τον εναέριο χώρο, ενώ επισημαίνει ότι η Ελλάδα αντί να συνεργαστεί, εξοπλίζεται.

Υπό αυτό το κλίμα, αναμένεται στις 6 Οκτωβρίου η συνέχιση των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία.

«Η Ελλάδα αντί να συνεργαστεί, εξοπλίζεται»

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για τη Συμφωνία με τη Γαλλία έχει ως εξής:

«Οι μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της Ελλάδας για τη θαλάσσια δικαιοδοσία και τον εναέριο χώρο είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο. Είναι όνειρο θερινής νυκτός ότι η Ελλάδα μπορεί να μας κάνει να αποδεχτούμε αυτές τις διεκδικήσεις, οι οποίες αμφισβητούνται και από τη διεθνή κοινότητα, διαμορφώνοντας διμερείς στρατιωτικές συμμαχίες εναντίον της Τουρκίας, με τρόπο που βλάπτει τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ», σημειώνει αρχικά το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας και συνεχίζει:

«Τέτοιες μάταιες προσπάθειες θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο την αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Αντί για συνεργασία, η πολιτική εξοπλισμών, απομόνωσης και αποξένωσης της Τουρκίας από την Ελλάδα είναι μια προβληματική πολιτική που θα βλάψει την ίδια και την ΕΕ, της οποίας είναι μέλος, και θα απειλήσει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».

Άμεση ήταν η απάντηση της Αθήνας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε: «Καμία από τις κινήσεις που κάνει η Ελλάδα δεν παρεκκλίνει από αυτά που ορίζει το Διεθνές Δίκαιο και έχουν συνυπογράψει όλα τα πολιτισμένα κράτη... Άλλος έχει αναθεωρητικές τάσεις εδώ στη γειτονία μας» δήλωσε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Είμαστε συνηθισμένοι σε αυτές τις αντιδράσεις, άλλα δεν παίρνουμε τις αποφάσεις μας με βάση το πώς θα αντιδράσει η Τουρκία» διεμήνυσε ο κ. Οικονόμου.

Νέος γύρος διερευνητικών επαφών με την Τουρκία

Την συνέχιση των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία επιβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Όπως είπε ο κ. Δένδιας, οι συζητήσεις θα επαναληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα στην Άγκυρα, και πως «στις άτυπες αυτές επαφές θα εξετασθεί το ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».

Ωστόσο, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, η χώρα μας προσέρχεται σε αυτές τις συνομιλίες χωρίς να έχει αυξημένες ελπίδες:

«Παρά τις τουρκικές προκλήσεις, η Ελλάδα, όπως πάντα, προσέρχεται στις συνομιλίες με διάθεση εποικοδομητική», τόνισε και πρόσθεσε: «Θα ήθελα να είμαι ειλικρινής απέναντί σας, η χώρα μας δεν έχει αυξημένες ελπίδες. Αλλά, ποιος ξέρει, η πραγματικότητα μπορεί να μας διαψεύσει ευχάριστα».

Αναφερόμενος επίσης στην οργισμένη αντίδραση της Τουρκίας για τη συμφωνία με τη Γαλλία για τις φρεγάτες Belharra, σημείωσε:

«Αν η Τουρκία ενοχλείται από αυτές τις συμφωνίες, αυτό μπορεί μόνο να σημαίνει ότι διαλαμβάνει τον εαυτό της ως δύναμη επιτιθέμενου», τόνισε χαρακτηριστικά και χαρακτήρισε τις τουρκικές αιτιάσεις μετά την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας «εντελώς απαράδεκτες».

«Η συμφωνία με τη Γαλλία είναι αμιγώς αμυντική συμφωνία, δεν στρέφεται εναντίον οιουδήποτε», υπογράμμισε, ενώ ανέφερε πως «προωθεί την ευρωπαϊκή άμυνα, συμβαδίζει με τις δεσμεύσεις μας στο ΝΑΤΟ, κάτι που εξάλλου αναγνωρίστηκε και από την αμερικανική πλευρά».

Νωρίτερα, η τουρκική προεδρία είχε ανακοινώσει ότι την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου θα συνεχιστούν οι διερευνητικές συνομιλίες με την Τουρκία, στην Άγκυρα.

Από ελληνικής πλευράς, σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύνθεση της ομάδας παραμένει μόνο ο πρέσβης Παύλος Αποστολίδης, καθώς θα αντικατασταθούν τόσο ο πρέσβης Αλέξανδρος Κουγιού όσο και η διπλωμάτης Ιφιγένεια Καναρά, από τον Θεοχάρη Λαλάκο, που είναι ο γενικός διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων του ΥΠΕΞ, και την Ευαγγελία Γραμματίκα, που είναι η διευθύντρια του γραφείου του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται πως η τελευταία συνάντηση είχε διεξαχθεί στην Αθήνα, στις 16 Μαρτίου.

Η ανακοίνωση για τον 63ο γύρο των διερευνητικών επαφών έρχεται λίγες ώρες μετά την εμπρηστική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών για τη συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα με τη Γαλλία, αλλά και τις προκλητικές υπερπτήσεις πάνω από Μακρονήσι και Ανθρωποφάγους.

Συγκεκριμένα, ζεύγος αεροσκαφών F-16 στις 11:26 πραγματοποίησε υπερπτήσεις πάνω στα 29.000 πόδια και στη συνέχεια, στις 11:27 δεύτερο ζεύγος F-16 προχώρησε σε υπερπτήσεις πάνω από τα ίδια νησιά στα 11.000 πόδια.

Οι τουρκικές προκλήσεις δεν περιορίστηκαν μόνο στις υπερπτήσεις. O ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή την 61η επέτειο της Ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, επανέλαβε τα περί δύο κρατών καθώς και ότι θα προχωρήσει σε βήματα παρόμοια με αυτά που έκανε στα Βαρώσια.

Κατά την ομιλία του στο κοινοβούλιο, αναφέρθηκε στον δικέφαλο αετό για να χαρακτηρίσει το έμβλημα του Βυζαντίου τουρκικό σύμβολο και «τουρκική κληρονομιά», αναφερόμενος στη σημαία των Σελτζούκων που είχαν αντιγράψει την Βυζαντινή την εποχή των κατακτήσεών τους.

Μητσοτάκης: Δεν θα μπούμε σε μία κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία

Μιλώντας την Πέμπτη με τον δημοσιογράφο των New York Times, Στίβεν Ερλάνγκερ, στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου «Athens Democracy Forum» ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια «μία στρατηγική συνεργασία» μεταξύ Ελλάδας και Γαλλία, υπογραμμίζοντας πως στη συμφωνία υπάρχει το άρθρο της αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, που λέει πως εάν ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη δεχθεί επίθεση τότε το άλλο θα συνδράμει προς βοήθεια.

«Συμβολίζει την δέσμευση της Γαλλίας αλλά και το ενδιαφέρον της για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» απαντώντας στο ερώτημα «γιατί υπήρξε αυτή η συμφωνία με τη Γαλλία».

«Πήραμε τις φρεγάτες στο καλύτερο τίμημα και στον καλύτερο χρόνο παράδοσης» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, αρνήθηκε ωστόσο ότι είναι πρόθυμος να εμπλακεί σε κούρσα εξοπλισμών με τη γείτονα χώρα.

«Έχω ξεκαθαρίσει πως δεν θα μπούμε σε μία κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία, ωστόσο, επαναλαμβάνω πως θα υπερασπιστούμε την κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το κείμενο της Συμφωνίας κατατέθηκε στη Βουλή προς κύρωση

Το σχέδιο νόμου της συμφωνίας, που υπογράφηκε στο Παρίσι, στις 28 Σεπτεμβρίου, από τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας της Ελλάδας και της Γαλλίας, παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού και του Γάλλου Προέδρου της Δημοκρατίας, αποτελείται από 31 άρθρα. Κατατέθηκε αργά την Παρασκευή στη Βουλή και θα κυρωθεί την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου.

Στο προοίμιο της συμφωνίας υπάρχει ρητή αναφορά στις κοινές αξίες και αρχές που διέπουν τις δύο χώρες με σαφή αναφορά στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Στο σχέδιο νόμου ορίζεται πως με την υπό κύρωση συμφωνία ενισχύεται και αναβαθμίζεται η συνεργασία των δύο μερών στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, με στόχο την αμοιβαία διαφύλαξη και προστασία της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας των δύο κρατών, καθώς και την προώθηση της ασφάλειας και ευημερίας σε περιοχές κοινού ενδιαφέροντος, όπως ιδίως η Ανατολική Μεσόγειος, η Μέση Ανατολή, η Αφρική και τα Βαλκάνια.

Ειδικότερα, αναφέρει πως εγκαθιδρύεται στρατηγική εταιρική σχέση για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια, η οποία εκφράζει τη διάθεση για εμβάθυνση της διμερούς τους συνεργασίας και κοινή δράση σε ευρύ φάσμα πεδίων, που καλύπτουν τομείς της εξωτερικής πολιτικής, της στρατιωτικής συνεργασίας καθώς και της συνεργασίας στους τομείς των εξοπλισμών και των βιομηχανιών άμυνας και ασφάλειας.

Υπογραμμίζεται ότι τα δύο μέρη δεσμεύονται, σε περίπτωση που κάποιο από αυτά δεχθεί ένοπλη επίθεση, να παρέχουν το ένα στο άλλο βοήθεια και συνδρομή με όλα τα κατάλληλα μέσα, συμπεριλαμβανομένης, εάν παραστεί ανάγκη, της χρήσης ένοπλης βίας, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση και εμπέδωση της ειρήνης και της ασφάλειας σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με τις αρχές και τους σκοπούς του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης