ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου: Συμφωνία στρατηγικής αναβάθμισης της χώρας μας

ΙΝΤΙΜΕ

Για τη συμφωνία που υπεγράφη στο Παρίσι μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Κατ' αρχήν πρόκειται για μια τεράστια εθνική επιτυχία, που οφείλεται σε μια καλή προετοιμασία και στη γρήγορη αντίδραση και τα πολύ γρήγορα αντανακλαστικά της ελληνικής κυβέρνησης, στην αντίληψη του Έλληνα πρωθυπουργού για τη μεγάλη γεωπολιτική εικόνα, έτσι όπως διαμορφώθηκε μετά τις τελευταίες εξελίξεις», είπε ο κ. Οικονόμου στον ΣΚΑΪ.

«Κι αυτό είναι σημαντικό να το υπογραμμίζουμε. Όλα αυτά έχουν πίσω τους μία προετοιμασία, έχουν μια πάρα πολύ καλή δουλειά στο τι ζητάς, τι θέλεις, τι διαπραγματεύεσαι, τι υπάρχει στην αγορά, τι απαντά στις ανάγκες της χώρας, αλλά, χωρίς αμφιβολία, η αντίληψη του πρωθυπουργού για τις αλλαγές που έγιναν στη διεθνή σκηνή με την τελευταία εξέλιξη που αφορά την Αμερική, την Αυστραλία και τη Βρετανία, έπαιξε τον ρόλο της στην επιτάχυνση αυτής της συμφωνίας και στην ολοκλήρωσή της στη μορφή που απέκτησε», εξήγησε. Επεσήμανε ότι μιλάμε για μια συμφωνία «που συνιστά για τη χώρα μια τεράστια στρατηγική αναβάθμιση».

Σε ερώτηση σχετικά με το αν η συμφωνία περιλαμβάνει και αμυντική συνδρομή από τους Γάλλους, ο κ. Οικονόμου απάντησε:

«Αυτή είναι μία συμφωνία που ανάμεσα στα υπόλοιπα περιλαμβάνει και αυτό που λέτε. Είναι μία συμφωνία η οποία δεσμεύει τις δύο χώρες για αμοιβαία αμυντική υποστήριξη σε περίπτωση επίθεσης από ξένη χώρα πέρα και πάνω από τις υπόλοιπες συμφωνίες ή υποχρεώσεις που έχουν σε οποιουσδήποτε από τους οργανισμούς συμμετέχουν.

Είναι μία συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση από μια τρίτη χώρα. Είναι μία συμφωνία που περιέχει ευρύτερα θέματα συνεργασίας στρατηγικά, αμυντικά, με κυρίαρχο αυτό που είπαμε πριν και αυτό είναι το ένα κομμάτι της σημαντικής στρατηγικής αναβάθμισης της χώρας».

Ο κ. Οικονόμου τόνισε στη συνέχεια ότι «η συμφωνία αυτή επιτρέπει στη χώρα μας να έχει τη συνδρομή της μεγαλύτερης στρατιωτικής δύναμης της Ευρώπης σε περίπτωση που χρειαστεί αν δεχθεί επίθεση από οποιαδήποτε άλλη ξένη χώρα. Είναι μία συμφωνία, η οποία πέραν και πάνω των υποχρεώσεων και των συμφωνιών που έχουν υπογράψει οι χώρες εκεί που συμμετέχουν (ΝΑΤΟ, ΕΕ οπουδήποτε) πλέον καθιερώνει αυτού του είδους τη σχέση μεταξύ τους. Κι αυτό είναι το ένα από τα τρία βασικά συστατικά που καθιστά αυτή τη συμφωνία, συμφωνία στρατηγικής αναβάθμισης της χώρας μας».

Κληθείς να δώσει σχετικές διευκρινίσεις για το αν μέσα στη συμφωνία περιλαμβάνεται πρόβλεψη, ώστε να μην μπορεί η Τουρκία να προμηθευτεί τα ανάλογα όπλα, ο κ. Οικονόμου είπε: «προφανώς υπάρχουν σχετικές ρήτρες. Έτσι κι αλλιώς οι Γάλλοι με αυτόν τον τρόπο λειτουργούν σε ό,τι αφορά τα εξοπλιστικά τους προγράμματα. Επίσης, το άλλο που είναι ενδιαφέρον είναι ότι απ' αυτή τη συμφωνία θα ωφεληθεί και η ελληνική αμυντική βιομηχανία δεδομένου ότι προβλέπονται ρήτρες συντήρησης, επισκευών σε ελληνικά ναυπηγεία, τεχνογνωσίας κ.ο.κ».

Στη συνέχεια, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε: «η ελληνική εξωτερική πολιτική και η αμυντική πολιτική είναι πολυεπίπεδη. Βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία ανανέωσης της αμυντικής μας συμφωνίας με τις ΗΠΑ. Στο πλαίσιο αυτών των διαύλων επικοινωνίας διαρκείας, μέχρι να κλείσει αυτή η συμφωνία θεωρώ ότι υπάρχει μία συνεχής επικοινωνία και αλληλοσυνεννόηση για μια σειρά από σημαντικά πράγματα. Έχουμε καταφέρει, η εξωτερική μας πολιτική να μπορεί να κινείται ταυτόχρονα σε όλα τα επίπεδα, με τρόπο τέτοιο που να είναι ο πιο αποτελεσματικός και ο πιο συμφέρων για τη χώρα μας, τις διεκδικήσεις μας, την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και αυτό συνιστά μια πολύ σημαντική επιτυχία σε έναν κόσμο με τις ανισορροπίες που υπάρχουν και βλέπουμε».

Για το κατά πόσο η όλη αυτή διαδικασία λειτουργεί κατασταλτικά για τους Τούρκους, ο κ. Οικονόμου απάντησε πως «η χώρα πρέπει με κάθε της κίνηση να επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητά της να μπορεί να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε όλα τα επίπεδα: στο διπλωματικό, σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, στο αποτρεπτικό. Αυτό είναι που αφορά εμάς και αυτό προσπαθούμε». Και πρόσθεσε:

«Η χώρα οφείλει ανά πάσα στιγμή να είναι έτοιμη με ψυχραιμία και με αποφασιστικότητα να υπερασπίζεται τα σύνορά μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Πάντα στη βάση του διεθνούς δικαίου, πάντα στη βάση σεβασμού των κανόνων που διέπουν τις σχέσεις γειτονίας ανάμεσα στα πολιτισμένα κράτη στο πλαίσιο το Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Η Ελλάδα δεν παραμερίζει βήμα απ' αυτό αλλά ταυτόχρονα μαζί με τη διπλωματία, μαζί με τη διεκδικητικότητα οφείλεις να θωρακίζεις την αποτρεπτική σου ικανότητα, να την ενισχύεις και στο πεδίο και με συμφωνίες συνεργασίας με μεγάλους παίκτες και της διεθνούς σκηνής και της περιοχής».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης