ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Παρίσι ο Μητσοτάκης: Δείπνο με Μακρόν με μενού... Rafale και φρεγάτες

AP Photo/Michel Spingler

Τα εγκαίνια της έκθεσης στο Λούβρο (Αθήνα, η Γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας 1675 – 1919) που θα εγκαινιάσουν από κοινού, φέρνει κοντά για τρίτη φορά – από τον Αύγουστο και τη διάσκεψη της Μασσαλίας – Κυριάκο Μητσοτάκη και Εμανουέλ Μακρόν

Οι δυο ηγέτες από το ραντεβού της Αθήνας για την ευρωμεσογειακή Σύνοδο των «9» με τις κοινές αναφορές για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, που διέτρεξαν μεταξύ άλλων, τις τοποθετήσεις τους φρόντισαν να αναδείξουν τις σταθερές στις οποίες βασίζεται η στενή σχέση-και με τα προσωπικά χαρακτηριστικά-και συνεργασία Αθήνας και Παρισιού.Οι επαφές γίνονται στο φόντο που συνθέτουν οι μεταβολές στην παγκόσμια σκακιέρα, όπως το τέλος εποχής της Άγκελα Μέρκελ στη γερμανική καγκελαρία, αλλά και οι δονήσεις που προκάλεσε η συμφωνία AUCUS, που προκάλεσε διπλωματική αναταραχή με επίκεντρο το Παρίσι.

Η συμπαραγωγή Rafale

Το ενδιαφέρον αναπόδραστα είναι στραμμένο στο δείπνο εργασίας που θα έχουν ο πρωθυπουργός με τον Γάλλο Πρόεδρο στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Εάν στο μενού του δηλαδή περιλαμβάνεται και η ελληνογαλλικής συνεργασίας στον αμυντικό τομέα. Άλλωστε πρέπει να διαλάβει ολοκληρωμένα χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ, για την πρόσκτηση επιπλέον 6 μαχητικών αεροσκαφών Rafale για την Πολεμική Αεροπορία, τη στιγμή που οι πληροφορίες θέλουν την Αθήνα στο πλαίσιο της νέας σύμβασης να επιδιώκει τη συμπαραγωγή.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού απέφευγαν να προσδιορίσουν εάν από αυτό το τετ-α-τετ θα βγει λευκός καπνός και για τις συζητήσεις που διεξάγονται εδώ και μήνες-στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού για τη νέα μονάδας επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού-για τις φρεγάτες Belharra που βρίσκονται στη βιτρίνα της γαλλικής αμυντικής βιομηχανίας. Οι ίδιες πηγές αρκούνταν στην επισήμανση ότι η Γαλλία προμηθεύει τη χώρα μας με αμυντικό υλικό υψηλής τεχνολογίας.

Το ραντεβού για την Αγία Σοφία

Νωρίτερα το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Audrey Azoulay, στην έδρα του οργανισμού. Μια συνάντηση που γίνεται στο φόντο της συστηματικής κινητοποίησης της ελληνικής διπλωματίας, για την αναίρεση της ανιστόρητης απόφασης της Άγκυρας να αλλοιώσει τον ιστορικό χαρακτήρα των μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με τη μετατροπή της Αγιας Σοφιάς και της Μονής της Χώρας σε τζαμί.

Οι προκλήσεις στο Αιγαίο

Την ίδια στιγμή τα άγρυπνα μάτια του ελληνικού συστήματος επιτήρησης είναι στραμμένα στην έξοδο στο Αιγαίο του τουρκικού Bilim – 2 και στον ερευνητικό πλου με την προκλητική σχεδίαση μεταξύ Ρόδου – Καστελόριζου εντός της ελληνικής ΑΟΖ. To μεσημέρι της Κυριακής κινηματογραφήθηκε η διέλευση του τουρκικού πλοίου από το στενό της Χίου. Το σύστημα εντοπισμού marinetraffic προσδιορίζει τη ρότα του με νότια κατεύθυνση και τελικό προορισμό την περιοχή δυτικά του κόλπου της Μερσίνης. Στον ίδιο καμβά, και ενώ η μεγαλύτερη διακλαδική άσκηση "Παρμενίων 2021" απλώνεται από το βορρά μέχρι το νότο της ελληνικής επικρατείας, η Αθήνα επεκτείνει την χρονική εμβέλεια του μηνύματος αποφασιστικότητας που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός από το βήμα του ΟΗΕ.

«Δεν ανησυχούμε, επαγρυπνούμε πάντως και είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο, κάθε στιγμή. Για κάθε παράνομη ενέργεια της Τουρκίας θα υπάρχει ανάλογη αυστηρή αντίδραση της Ελλάδας. Και για κάθε έξαρση εχθροπαθούς ρητορικής θα απαντούμε με επιχειρήματα διεθνούς νομιμότητας» διαμήνυσε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στη Βραδυνή της Κυριακής.

Τα επιτελεία αναβαθμίζουν συνεχώς τα σχέδια επιτήρησης στο φόντο της αυξημένης επιφυλακής που προκαλεί η τουρκική επιθετικότητα για τις έρευνες του Νότικαλ Τζίο στα ανατολικά της Κρήτης. Το γαλλικό πλοίο έχει προγραμματισμένη ρότα προς το στενό της Κάσου με την Αθήνα να διαμηνύει προς την Άγκυρα ότι δεν πρέπει να υποτιμά το μέγεθος της ελληνικής αντίδρασης. «Για άλλη μια φορά, προειδοποιούμε ότι δεν θα γίνουν ανεκτές κινήσεις στο πεδίο οι οποίες προσβάλλουν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Γι' αυτό και δεν εφησυχάζουμε. Παρακολουθούμε και αν χρειαστεί είμαστε πάντα έτοιμοι να απαντήσουμε στις προκλήσεις», ήταν η προειδοποίηση που απηύθυνε μέσω της Political, ο υπουργός Αναπληρωτής, Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Ξέσπασμα Ερντογάν

Στον αντίποδα ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί ρελάνς στο διπλωματικό στραπάτσο της Νέας Υόρκης με νέες απειλές και ρητορικά ξεσπάσματα εναντίον των ΗΠΑ. Στη συνέντευξή του σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, ερωτηθείς για τους S-400, το βασικό σημείο τριβής με την αμερικανική διοίκηση, εμφανίστηκε ανυποχώρητος:
«Από εδώ και πέρα, κανένας δεν μπορεί να παρέμβει, από ποιά χώρα και τι αμυντικό σύστημα, θα αγοράσουμε. Αυτό θα το αποφασίσουμε εμείς. Η Τουρκία με 84 εκατομμύρια πληθυσμό, θα δείξει την αποφασιστικότητα της και κανένας δεν μπορεί να παρέμβει», ήταν η απάντηση που έδωσε στο ερώτημα εάν ενδιαφέρεται να αγοράσει και επιπλέον, ρωσικής κατασκευής πυραυλικά συστήματα, S-400.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης