Εντός ελληνικής ΑΟΖ το τουρκικό Bilim -Τείχος διπλωματίας και αποτροπής από Αθήνα και Λευκωσία
“Ακονίζοντας” την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων μέσα από τη μεγαλύτερη διακλαδική άσκηση Παρμενίων 2021 και κάνοντας προβολή της νομιμότητας του Διεθνούς Δικαίου με τις έρευνες του Nautical Geo, η Αθήνα προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα ενώ μετά τα διαδοχικά ραπίσματα των συμμάχων στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ και παρακολουθεί στενά το τελευταίο κρούσμα της τουρκικής προκλητικότητας.
Η Άγκυρα προσθέτει ακόμη μια ψηφίδα σε αυτό το μωσαϊκό, με την προαναγγελία για την σημερινή έξοδο του ερευνητικού πλοίου Bilim-2 μάλιστα εντός της ελληνικής ΑΟΖ.
Την εμβέλεια του μηνύματος αποφασιστικότητας που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, επέκτεινε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Τα κράτη και οι λαοί στον 21ο αιώνα, έναν δρόμο έχουν για να λύνουν τις διαφορές τους. Το Διεθνές Δίκαιο. Από την άλλη, δεν σημαίνει ότι η χώρα δεν έχει ό,τι απαιτείται στην εργαλειοθήκη της, ανά πάσα στιγμή για να κάνει αυτό που πρέπει», ήταν η ρητή προειδοποίηση του Γιάννη Οικονόμου στο Open.
Με το επίπεδο επιφυλακής να αναβαθμίζεται συνεχώς, οι ελληνικές κεραίες είναι μονίμως στραμμένες στο Nautical Geο. Από το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής έχει ενεργοποιηθεί η νέα Navtex για έρευνες κοντά στο στενό της Κάσου ενώ το Σάββατο άρχισε να διαγράφει την ερευνητική ρότα του στην περιοχής που έχει δεσμευτεί εντός της ελληνικής ΑΟΖ, στη θαλάσσια περιοχή στα ανατολικά της Κρήτης.
Κυρίαρχη εκτίμηση των αναλυτών είναι ότι το ενδεχόμενο η Τουρκία να επιμείνει στο μοτίβο της παρενόχλησης του γαλλικού ερευνητικού πλοίου, συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες. Θα ενισχύσει όμως τον κατάλογο των αποδείξεων της τουρκικής πρακτικής να εφαρμόζει κατά το δοκούν το διεθνές δίκαιο παρανομώντας κατάφωρα.Εν τω μεταξύ τα επιτελεία έχουν κλειδώσει το Αιγαίο από τον Έβρο έως το Καστελόριζο, για τον Παρμενίωνα, πυροδοτώντας τη σπασμωδική κίνηση της Άγκυρας να προαναγγείλει παρουσία σε περιοχή όμορη με εκείνη όπου θα διεξαχθεί η τελική φάση της ελληνικής άσκησης.
Την ίδια στιγμή συνεχίζεται ο μαραθώνιος για την ενίσχυση της διπλωματικής οχύρωσης απέναντι στην αναμενόμενη αντίδραση του τραυματισμένου διπλωματικά Ταγίπ Ερντογάν.
Οι αναλυτές πάντως προεξοφλούν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα θελήσει να εξευμενίσει τους ακραίους συμμάχους για το διπλωματικό πατατράκ της Νέας Υόρκης, μέσα από νέες προκλήσεις. Σε αυτό το φόντο Αθήνα και Λευκωσία εντείνουν τον συντονισμό τους και για το σενάριο η τουρκική ήττα στον ΟΗΕ να έχει μια αντανάκλαση στην Κύπρο. Στα κατεχόμενα εδάφη της Μεγαλονήσου, ήδη η Άγκυρα δρομολογεί τη δημιουργία βάσης uav που συμπληρώνει την ακραία ενέργεια για άνοιγμα, κατά παράβαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.
Οι ίδιοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι έχουν στενέψει σημαντικά τα περιθώρια ελιγμών για τον Τούρκο Πρόεδρο καθώς δεν κατάφερε να επωφεληθεί από την υπόθεση του Αφγανιστάν και να καλύψει το χαμένος έδαφος στις σχέσεις με τον Λευκό Οίκο. Με ενδιαφέρον πάντως αναμένονται οι εξελίξεις στα λεγόμενα τραπέζια του ελληντουρκικού διαλόγου και ειδικά σε εκείνο των διερευνητικών επαφών, ο νέος γύρος των οποίων θα φιλοξενηθεί από την Άγκυρα.