ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: Θα υπερασπιστούμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: Θα υπερασπιστούμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα
Γραφείο του Πρωθυπουργού

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην 76η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του εστιάζοντας στην κλιματική κρίση και τη διακήρξη της Αθήνας για την Κλιματική Αλλαγή κατά τη Σύνοδο Κορυφής EUMED9, αλλά στις κινήσεις της Ελλάδας προς θωράκιση του κλίματος και στροφή στην πράσινη ενέργεια.

«Η ελπίδα γεννιέται μέσα από τη συνεργασία. Για πρώτη φορά ο πλανήτης ένωσε τις δυνάμεις του και παρήγαγε σε σύντομο χρονικό διάστημα πολλά και ασφαλή εμβόλια. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση αγόρασε από κοινού και διένειμε με τρόπο δίκαιο ανάλογα με τον πληθυσμού τους τις δόσεις εμβολίων στα κράτη - μέλη της. Συμφωνήσαμε ως Ευρωπαίοι σε ένα άνευ προηγουμένου πακέτου οικονομικής στήριξης, που πήρε την μορφή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ συμφωνήσαμε και στην δημιουργία κοινού ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού. Συζητάμε επίσης για το μείζον θέμα της κλιματικής κρίσης, προκειμένου να αποφύγουμε μία καταστροφή ανυπολόγιστων διαστάσεων, σημείωσε.

«Η εμπειρία του κορωνοϊού απέδειξε πως η συλλογική μας αντίδραση μπορεί να επιτύχει και αυτό πρέπει να κάνουμε και για το κλίμα».

«Η χώρα μας πλήρωσε βαρύ τίμημα από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, είμαι ευγνώμων προς όλες τις χώρες που απέστειλαν βοήθεια. Η Διακήρυξη των Αθηνών, που συμφωνήθηκε κατά τη Σύνοδο των ηγετών των χωρών του Νότου την προηγούμενη Παρασκευή, είναι σημαντικό βήμα. Η βούληση της κυβέρνησης μας να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα την κλιματική κρίση είναι αδιαπραγμάτευτη. Ο στόχος που είχαμε θέσει για ολική απολιγνιτοποίηση έως το 2028 πιθανώς να επιτευχθεί νωρίτερα, ακόμη και το 2025, τόνισε ο πρωθυπουργός

Μιλώντας για την τουρκική προκλητικότητα και την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στη ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα, υπογράμμισε την πρόθεση συνεργασίας με τη γείτονα χώρα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

«Η Ελλάδα ανέκαθεν υποστήριζε το Διεθνές Δίκαιο στις σχέσεις της με τους γείτονές της και με την Τουρκία. Όμως είμαστε αντιμέτωποι με το παράνομο casus belli» είπε αναφερόμενος στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία.

«Η Ελλάδα πάντα επιδιώκει ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, αλλά η ένταση του καλοκαιριού του 2020 δεν πρέπει να επαναληφθεί. Το σκηνικό αντιπαράθεσης που δημιούργησε πέρυσι η Τουρκία μεταξύ ΝΑΤΟϊκών συμμάχων στην Ανατολική Μεσόγειο δεν πρέπει να επαναληφθεί».

«Από την προηγούμενη Γενική Συνέλευση, η Ανατολική Μεσόγειος έχει δει περισσότερες ημέρες αστάθειας παρά ηρεμίας», είπε χαρακτηριστικά.

Κάνοντας ειδική αναφορά στο Κυπριακό, ανέδειξε την παραβατική συμπεριφορά της Άγκυρας, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της Αθήνας ότι οποιαδήποτε συζήτηση περί λύσης δύο κρατών είναι μη αποδεκτή.

«Λιγότερο αισιόδοξος είμαι για την Κύπρο, η Τουρκία εξακολουθεί να αγνοεί τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, συνεχίζει τις παραβιάσεις. Στηρίζουμε τις προσπάθειες του ΟΗΕ για επανάληψη, το δυνατόν συντομότερο, των συνομιλιών για μία βιώσιμη λύση, μόνο στη βάση ψηφισμάτων του που καλούν σε αμοιβαία αποδεκτή διευθέτηση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Κάθε κουβέντα για λύση δύο κρατών είναι απαράδεκτη», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού: