ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερντογάν: «Δεν ξεκινήσαμε καλά με τον Μπάιντεν» - Ομολογεί το κακό κλίμα στις σχέσεις με τις ΗΠΑ

Ερντογάν: «Δεν ξεκινήσαμε καλά με τον Μπάιντεν» - Ομολογεί το κακό κλίμα στις σχέσεις με τις ΗΠΑ
Timothy A. Clary / Pool / AFP / via ASSOCIATED PRESS

Τη δυστοκία που υπάρχει στις σχέσεις τις Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες εξέθεσε με τον πλέον γλαφυρό και ευθύ τρόπο ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Δεν μπορώ να πω ότι ξεκινήσαμε καλά με τον κύριο Μπάιντεν» και για να συμπληρώσει ότι η παρούσα πορεία των αμερικανο-τουρκικών σχέσεων δεν προμηνύσει κάτι κάλο.

Κάνοντας τον απολογισμό του ταξιδιού του στη Νέα Υόρκη, όπου βρέθηκε στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο πρόεδρος της Τουρκίας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αγοράς μαχητικών 5ης γενιάς από άλλη χώρα: «Δεν μπορώ να πω ειλικρινά ότι υπάρχει μια υγιής διαδικασία στις Αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Γιατί; Κοιτάξτε, αγοράσαμε τα F-35, πληρώσαμε 1.4 δισεκατομμύρια εκατομμύρια δολάρια και τα F-35 δεν μας παραδόθηκαν. Οι ΗΠΑ πρέπει πρώτα να τακτοποιήσουν αυτό. Το να μην μας δώσουν τα F-35 χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία το ζήτημα των S-400, δεν δείχνει καλή εικόνα σε επίπεδο διπλωματίας ή σε επίπεδο διακρατικών σχέσεων. Η Αμερική πρέπει κατ' αρχάς αυτό να διορθώσει».

«Θα χτυπήσουμε άλλες πόρτες»

Σε ύφος ακόμη πιο σκληρό, ενδεικτικό του κλίματος αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε πως στην Ουάσινγκτον «θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι η δεν υπάρχει πλέον η παλιά Τουρκία. Αυτή η Τουρκία είναι άλλη Τουρκία. Στην αμυντική βιομηχανία, προχωράμε και θα προχωρήσουμε περαιτέρω. Δεν μπορούν να έρθουν αύριο και να μας πουν "γιατί δεν παίρνεται τα F-35;". Αφού δεν τα δίνεις, δεν θα πάρουμε. Τότε κι εμείς θα χτυπήσουμε άλλες πόρτες. Αυτό είπα στη και συνέντευξή μου στο CBS εδώ. Με ρώτησαν "σκέφτεστε να αγοράσετε από άλλους;" και απάντησα: "Θα το πάρουμε αν χρειαστεί. Δεν γίνεται να μην μου δώσετε τους Patriot τώρα, και μετά να μου πείτε "γιατί αγοράσατε τον S-400;". Η Τουρκία θα πάρει ό,τι χρειάζεται για την άμυνά της. Εάν χρειαστεί θα αρχίσει να τα παράγει. Έχουμε ήδη ξεκινήσει. Από εδώ και πέρα, θα το κάνουμε περισσότερα. Ελπίζουμε ότι θα κατασκευάσουμε και τα δικά μας μη επανδρωμένα μαχητικά αεροσκάφη. Θα το δουν και αυτό».

Ο κ. Ερντογάν ευχήθηκε οι σχέσεις των δύο χωρών-μελών του ΝΑΤΟ να μην είναι ανταγωνιστικές, αλλά φιλικές, λέγοντας ωστόσο ότι «η παρούσα πορεία (σ.σ. των σχέσεων) δεν προμηνύσει κάτι κάλο».

«Δυστυχώς, το σημείο που έχουμε φτάσει στα 19 χρόνια που κυβερνώ είτε ως πρωθυπουργός είτε ως πρόεδρος το σημείο που έχουν φτάσει οι σχέσεις μας δεν είναι καλό. Συνεργάστηκα καλά με τον γιο του Μπους, συνεργάστηκα καλά με τον κ. Ομπάμα, συνεργάστηκα καλά με τον κ. Τραμπ, αλλά δεν μπορώ να πω ότι ξεκινήσαμε καλά με τον κ. Μπάιντεν» προσέθεσε.

«Οι ΗΠΑ πρέπει να πληρώσουν τίμημα για το Αφγανιστάν»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστρεψε τα βέλη του κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και σε σχέση με τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν. «Η Αμερική γιατί μπήκε στο Αφγανιστάν πριν από 20 χρόνια; Τι δουλειά είχε στο Αφγανιστάν και γιατί φεύγει τώρα; Πού θα πάνε τώρα τόσοι πρόσφυγες;» αναρωτήθηκε για να απαντήσει σε ανάλογο δηκτικό ύφος:

«Η Αμερική δεν μπορεί να μας πει "ανοίξτε τις πόρτες και αφήστε του Αφγανούς να μπουν στην Τουρκία. Στην πραγματικότητα, δεν είμαστε ούτε ανοιχτοί, ούτε θα επιτρέψουμε κάτι τέτοιο. Ο αφγανικός λαός είναι αδελφός λαός για εμάς. Έχουμε ένα κοινό παρελθόν που βασίζεται στην Ιστορία. Αλλά αυτές οι αδελφικές σχέσεις δεν είναι χωρίς όρους. Πράξαμε τα ίδια και στη Συρία. Το ίδιο συνέβη και στο Ιράκ. Αν υπολογίσουμε έτσι πρόχειρα όσους ήρθαν και όσους ήρθαν και δεν έμειναν φτάνουμε χονδρικά σε ένα νούμερο που φτάνει τα 10 εκατομμύρια. Από αυτούς τα 5 εκατομμύρια έχουν μείνει στην Τουρκία. Η Αμερική είναι εκείνη που πρέπει να πληρώσει ένα τίμημα για αυτό».

Επισήμανε ακόμη την ανάγκη της συγκρότησης μίας ισχυρής και ευρείας αποδοχής κυβέρνησης στο Αφγανιστάν, σχολιάζοντας όμως πώς οι Ταλιμπάν δεν έχουν επιτύχει κάτι τέτοιο.

Συνάντηση με Πούτιν: Επίκειται «σημαντική απόφαση»

Τέλος, αναφέρθηκε και στις ρωσοτουρκικές σχέσεις, κάνοντας αναφορά στην επικείμενη κατ' ιδία συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν στο Σότσι: «Δεν θα υπάρχουν επιτροπές, θα συναντηθούμε οι δυο μας. Δεν θα συζητήσουμε μόνο για το Ιντλίμπ. Θα συζητήσουμε για τις διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας, αλλά και τη Συρία».

«Εκεί, χωρίς να εμπλέκουμε τρίτους θα πάρουμε και μια σημαντική απόφαση για τις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας. Διότι στην περιοχή η Τουρκία και η Ρωσία είναι δυο σημαντικές χώρες. Κι όταν λέω δυο χώρες πρέπει να πω πως στις σχέσεις μας με τη Ρωσία δεν είδαμε έως σήμερα κάποιο λάθος» δήλωσε.