ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κωδικός ανοιχτά σχολεία: Το δόγμα μηδενικής ανοχής της κυβέρνησης και τα «όπλα»

Κωδικός ανοιχτά σχολεία: Το δόγμα μηδενικής ανοχής της κυβέρνησης και τα «όπλα»
INTIME/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Χαράκωμα νομιμότητας για να προστατεύσει πάση δυνάμει τη φυσική παρουσία των μαθητών στα σχολεία αλλά και το διδακτικό προσωπικό από το κλίμα εκφοβισμού που καλλιεργείται από ομάδες αντιεμβολιαστών δημιουργεί η κυβέρνηση.

Το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι θα προστατεύσει τις συνθήκες ομαλότητας και θα επιδείξει μηδενική ανοχή έναντι εκείνων που διαμορφώνουν έκρυθμη κατάσταση και αναταραχή με τις μηνύσεις εναντίον εκπαιδευτικών που επιβλέπουν την τήρηση των μέτρων υγειονομικής προστασίας, βάσει του πρωτοκόλλου που έχει καταρτιστεί από την επιτροπή των ειδικών για την επιστροφή στη δια ζώσης διδασκαλία.

Το ξεκάθαρο μήνυμα του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου ότι «…Όποιος επιχειρεί παρόμοιες πράξεις θα είναι αντιμέτωπος με τις νομικές συνέπειες που επισύρουν, δίχως να υπάρχει περιθώριο για εκπτώσεις», συμπλήρωσε η ρητή αναφορά από μέρους της υπουργού Παιδείας, για την νομική οχύρωση που θα φτιάξει το αρμόδιο υπουργείο γύρω από την εκπαιδευτική κοινότητα. Προς αυτήν την κατεύθυνση η νομική εκπροσώπηση των εκπαιδευτικών θα παρέχεται και θα καλύπτεται νομικά από το αρμόδιο υπουργείο.

Επιπλέον το διδακτικό προσωπικό των εκπαιδευτικών δομών έχει λάβει οδηγίες για τον τρόπο αντίδρασης του σε ανάλογα περιστατικά, και γι’αυτό η απευθείας γραμμή επικοινωνίας με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τίθεται σε καθεστώς μόνιμης λειτουργίας. Τα συγχαρητήρια της Νίκης Κεραμέως για τη διευθύντρια που έκανε τη δουλειά της, διαθέχθηκε η κατηγορηματική δήλωση της, σύμφωνα με την οποία, η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να υποχωρήσει από το πλαίσιο που έχει φτιαχτεί.

Εξίσου αυστηρή είναι η κυβερνητική προειδοποίηση για τις συνέπειες των προσπαθειών διακοπής της διενέργειας των self-test και ανακοπής της υποχρεωτικότητας στην χρήση μάσκας από μαθητές, διαδικασία που επιβλέπουν οι εκπαιδευτικοί πριν την είσοδο στα σχολεία: «Όποιος επιχειρεί παρόμοιες πράξεις θα είναι αντιμέτωπος με τις νομικές συνέπειες που επισύρουν, δίχως να υπάρχει περιθώριο για εκπτώσεις»,είπε ο κ. Οικονόμου.

Κανένα περιθώριο παρέκκλισης δεν αφήνουν και οι δικαστικές αποφάσεις, με τις οποίες απορρίπτονται οι προσφυγές που έχουν γίνει από αρνητές των εμβολίων. Το σκεπτικό τους στηρίζεται στην προτεραιότητα που δίνεται στη δημόσια υγεία αλλά και στους λόγους δημοσίου συμφέροντος. Με παραγγελία μάλιστα, του αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευάγγελου Ζαχαρή, προς τους εισαγγελείς εφετών και πρωτοδικών όλης της χώρας, ζητείται η τάχιστη διερεύνηση, για το εάν οι καταγγελλόμενες ενέργειες αντιεμβολιαστών – αρνητών συνιστούν αξιόποινες πράξεις.

Την ίδια στιγμή το ΣτΕ απέρριψε αίτηση πολιτικής υπαλλήλου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η οποία με αίτηση της, ζητούσε οποία ζητούσε την ακύρωση της υποχρεωτικής διενέργειας self – test στους εργαζόμενους στο δημόσιο, καθώς η ηλεκτρονική καταγραφή του αποτελέσματος έθετε σε κίνδυνο τα προσωπικά ευαίσθητα δεδομένα της υγείας. Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκρινε συνταγματικό το μέτρο του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου και σύμφωνο με την Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία, χωρίς να παραβιάζονται τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Οι κυβερνητικές κεραίες είναι στραμμένες προς την επικείμενη πρεμιέρα των Πανεπιστημίων καθώς στις αρχές του ερχόμενου μήνα θα επανέλθει στην κανικότητα η λειτουργία των ΑΕΙ. Επί του παρόντος όμως, καταγράφεται η αρνητική στάση μερίδας των Πρυτάνεων. Η συγκεκριμένη κατηγορία προκρίνει την τηλεκπαίδευση αλλά και την απεμπλοκή των εκπαιδευτικών από τον έλεγχο των πιστοποιητικών που επιδεικνύουν οι μαθητές κατά την προσέλευση τους στο στις δομές.

Η καταγραφή πάντως δείχνει τα ιδιαιτέρως υψηλά ποσοστά εμβολιασμών στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τα οποία ανάλογα με την κατηγορία φτάνουν στο 92%. Ειδικότερα περισσότεροι από τρεις στους τέσσερις φοιτητές έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στο 85% ανέρχεται το ποσοστό των διοικητικών υπαλλήλων και επίπεδα τείχους ανοσίας, ενώ τω επίσημα στοιχεία ανεβάζουν ακόμη υψηλότερα, στο 92%, το ποσοστό των εμβολιασμένων καθηγητών στων καθηγητών και το 85% του διοικητικού προσωπικού.