Πλεύρης: Αδιάβαστος ο Τσίπρας για τα θέματα του υπουργείου Υγείας
Ανανεώθηκε:
Σκληρή απάντηση στις εξαγγελίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για το ΕΣΥ έδωσε ο Θάνος Πλεύρης, τονίζοντας ότι «αδιάβαστος εμφανίστηκε ο κ. Τσίπρας για τα θέματα του υπουργείου Υγείας».
Όπως επισημαίνει ο υπουργός Υγείας «αναφέρθηκε σε χρηματοδότηση του ΕΣΥ με 2 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό και αύξηση των μισθών ξεχνώντας ότι ως πρωθυπουργός άφησε τους προϋπολογισμούς του ΕΣΥ σε ιστορικό χαμηλό.
»Αναφέρθηκε σε χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης 1 δισ. ευρώ χωρίς να γνωρίζει ότι ήδη η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει για το υπουργείο Υγείας 1,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
»Αναφέρθηκε σε προσλήψεις 5.500 υγειονομικών τη στιγμή που ήδη έχει ενισχυθεί το ΕΣΥ με πάνω από 12.000 υγειονομικούς και εκκρεμούν προκηρύξεις μόνιμων θέσεων 534 ιατρών, 4.000 νοσηλευτών και 910 λοιπών υγειονομικών».
Στην συνέχεια ο κος Πλεύρης τονίζει: «Η κυβέρνηση της ΝΔ παρέλαβε το ΕΣΥ με λιγότερες από 550 κλίνες ΜΕΘ και τις υπερδιπλασίασε. Συνεχίζουμε να υλοποιούμε όλες τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν στην ενίσχυση του ΕΣΥ, στον εξορθολογισμό του ΕΟΠΥΥ, στην αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, στην δυνατότητα προληπτικών εξετάσεων σε όλους τους Έλληνες και στην ομαλή συνεργασία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
»Απέναντι στον λαϊκισμό των ανέξοδων παροχών του πρώην πρωθυπουργού, που άφησε το ΕΣΥ ανοχύρωτο, προχωρούμε τις μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν το ΕΣΥ και θα στηρίξουν τους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτό».
Το σχέδιο για το ΕΣΥ που εξήγγειλε ο Τσίπρας
Τους πυλώνες του «νέου ΕΣΥ», στο πλαίσιο του συνολικού σχεδιασμού για τις τομές του κοινωνικού κράτους και λαμβάνοντας υπόψιν τα δεδομένα της πανδημίας του κορωνοϊού, ξεδίπλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Στο επίκεντρο του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται η αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ με δύο δισ. ευρώ από τον κρατικό Προϋπολογισμό και επιπλέον ένα δισ. ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς και η άμεση πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών και άλλων 10.000 σε βάθος τριετίας.
Παράλληλα, μισθός ύψους 2.000 ευρώ για τον πρωτοδιόριστο γιατρό και ανάλογη αναπροσαρμογή στις υπόλοιπες βαθμίδες, καθώς και μονιμοποίηση στο ΕΣΥ του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε και δίνει τη μάχη της πανδημίας.
Εγκαλώντας την κυβέρνηση για συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και του Εθνικού Συστήματος Υγείας, μεσούσης της πανδημίας, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ένα νέο ΕΣΥ που θα σέβεται τις προτεραιότητες και τα όρια κάθε πολίτη.
«Και θα αντιμετωπίζει κάθε ασθενή ανάλογα με τις ανάγκες του και όχι ανάλογα με το πορτοφόλι του», όπως υπογράμμισε.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγγειλε τη θέσπιση αξιοκρατικής επιλογής των διοικήσεων των νοσοκομείων και άλλων κρίσιμων δομών του κοινωνικού κράτους μέσω ανοιχτών και αντικειμενικών διαδικασιών.
«Τελειώνουμε με το 'έθιμο' της επιλογής αποτυχημένων πολιτευτών για τη διοίκηση νοσοκομείων» τόνισε.
Οι πυλώνες του «νέου ΕΣΥ»
Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, λαμβάνοντας υπόψη και τα δεδομένα της πανδημίας, προβλέπει τα εξής, όπως δήλωσε κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας:
- Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ με δύο δισ. ευρώ από τον κρατικό Προϋπολογισμό και επιπλέον ένα δισ. ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Με προοπτική σε βάθος τετραετίας να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε δαπάνες για την Υγεία, που είναι στο 7% του ΑΕΠ.
- Αναδιαμόρφωση του μισθολογίου του ιατρικού προσωπικού, ώστε να καταπολεμήσουμε το brain drain, με τον εισαγόμενο μισθό για τον πρωτοδιόριστο γιατρό στα 2.000 ευρώ. Και ανάλογη προσαρμογή στις υπόλοιπες βαθμίδες.
- Άμεση πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών σε αντικατάσταση όσων αποχώρησαν από το σύστημα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο χωρίς να αντικατασταθούν.
- Πρόσληψη επιπλέον 10.000 μόνιμων υγειονομικών σε βάθος τριετίας.
- Μονιμοποίηση στο ΕΣΥ του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε και δίνει τη μάχη της πανδημίας.
- Ένταξη των υγειονομικών εργαζόμενων στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών.
- Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας με τριπλασιασμό των δομών ΤΟΜΥ. Από τις 127 που λειτουργούν σήμερα πάμε στις 380 σε όλη τη χώρα.
- Εδραίωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού σε όλη την επικράτεια και για όλους τους πολίτες.
- Λειτουργία ανά δήμο Πολυδύναμων Κέντρων Υγείας.
- Δίκτυο Ολοκληρωμένης κατ' οίκον Φροντίδας.
«Το νέο ΕΣΥ, που μετά τη πανδημία αποτελεί πλέον εθνική επιταγή, θα αποτελέσει ένα από τα πιο σημαντικά στοιχήματα για την προοδευτική διακυβέρνηση» υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.