ΠΟΛΙΤΙΚΗ

EUMED 9: Σε εξέλιξη οι εργασίες της Συνόδου - Κλιματική κρίση και ασφάλεια στην ατζέντα

INTIME

Άρχισαν νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής των κρατών μελών του νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUROMED 9) στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με τα μέτρα ασφαλείας στην πρωτεύουσα να είναι δρακόντεια. 

Στη Σύνοδο λαμβάνουν μέρος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο πρωθυπουργός της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα, ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα, και ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας Αουγκούστο Σάντος Σίλβα.

Το μήνυμα του Κ. Μητσοτάκη

«Με μεγάλη μου χαρά καλωσορίζω στην Αθήνα τους ομολόγους μου, αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, στην επισήμως 1η Σύνοδο MED 9, αφού προστέθηκαν πλέον η Σλοβενία και η Κροατία.

»Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που στην ατζέντα θα έχουμε το ζήτημα της κλιματικής κρίσης τις συνέπειες της οποίας αντιμετωπίζει η Μεσόγειος σήμερα. Θα έχουμε την ευκαιρία να υιοθετήσουμε τη Διακήρυξη της Αθήνας, η οποία θέτει τις προτεραιότητες των χωρών της Μεσογείου και του Ευρωπαϊκού Νότου, για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, η οποία επηρεάζει ιδιαίτερα την κοινή μας θάλασσα, τη Μεσόγειο.

»Θα έχουμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε σημαντικά γεωπολιτικά και άλλα ζητήματα, από το Αφγανιστάν έως την πανδημία Covid. Και φυσικά θα είναι μια ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε την προσήλωσή μας στην επίτευξη των σημαντικών στόχων που έχουμε θέσει, να έχουμε μετατρέψει την Ευρώπη στην πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο έως τα μέσα του αιώνα.

»Επομένως, ελπίζω πως θα έχουμε πολύ παραγωγικές συναντήσεις και με χαροποιεί ότι καταφέραμε να διευρύνουμε το σχήμα MED 7, που πλέον περιλαμβάνει τους φίλους μας από τη Σλοβενία και την Κροατία.»

Εύσημα από Φον ντερ Λάιεν

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία συνεχάρη τον πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι πρόκειται για τη σωστή κίνηση, τη σωστή στιγμή.

Όπως είπε, κατά τη διάρκεια της Συνόδου θα συζητηθούν «όλες οι ευκαιρίες που δίνει η Πράσινη Συμφωνία, για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή και έτσι να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για την περιοχή της Μεσογείου».

Στις 19:40 οι ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ, ενώ στις 20:30 θα παρακαθίσουν σε δείπνο.

EUMED 9: Η Διακήρυξη της Αθήνας για την Κλιματική Αλλαγή

Η φετινή Σύνοδος Κορυφής του MED9 εστιάζει στην κλιματική κρίση, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ανάγκη κοινής δράσης και συνεργασίας των χωρών της Μεσογείου.

Οι προκλήσεις ασφαλείας στη Μεσόγειο που θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα στην περιοχή, αλλά και νέες εν δυνάμει κρίσεις, όπως η απειλή κύματος μεταναστευτικών ροών μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν βρίσκονται επίσης στην ατζέντα της Συνόδου.

Το σύμφωνο ασφαλείας μεταξύ ΗΠΑ, Αυστραλίας και Βρετανίας για την περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού (AUKUS), για το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι δεν ενημερώθηκε, αναμένεται να επηρεάσει τις συζητήσεις σε ένα σαφώς νεοδιαμορφούμενο γεωπολιτικό σκηνικό, παρά το γεγονός πως αναμένεται να αναλυθεί και να αποτιμηθεί διεξοδικά στην προσεχή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Για το λόγο αυτό, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, αφού το εν λόγω σύμφωνο ασφαλείας ΗΠΑ-Αυστραλίας-Βρετανίας έχει προκαλέσει την οργή της Γαλλίας, ενώ έπιασε απροετοίμαστη την ΕΕ.

Ιδιαίτερη βαρύτητα για τη σημασία της Συνόδου δίνει και η παρουσία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία συμμετείχε νωρίτερα το μεσημέρι στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής με θέμα την Κλιματική Αλλαγή και τις επιπτώσεις στην Μεσόγειο.

Τα μηνύματα Μισέλ-Σασόλι για την έναρξη της Συνόδου

Μηνύματα στην έναρξη της Συνόδου Κορυφής έστειλαν τόσο ο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, όσο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και της ανάγκης από κοινού αντιμετώπισής τους. Ιδιαίτερη αναφορά έκαναν στις πυρκαγιές που έπληξαν τις μεσογειακές χώρες το καλοκαίρι και τις πλημμύρες στη Βόρεια Ευρώπη.

«Σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή, σε ό,τι αφορά το φαινόμενο υπερθέρμανσης, τα φαινόμενα καύσωνα, υπάρχει μόνο μια λύση: Η λύση είναι να εφαρμόσουμε την απόφαση που λάβαμε από κοινού, να γίνει δηλαδή η Ευρώπη η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος και να εφαρμόσουμε τα μέτρα της Πράσινης Συμφωνίας που είναι απαραίτητα ώστε να αναμορφώσουμε το πρότυπο της οικονομικής και κοινωνικής μας ανάπτυξης, ώστε να αλλάξουμε το υφιστάμενο μοντέλο», τόνισε μεταξύ άλλων στο μήνυμά του ο Σαρλ Μισέλ, κάνοντας λόγο για πρόκληση για τον πλανήτη και την ανθρωπότητα, αλλά ταυτόχρονα και για μια ευκαιρία να καινοτομήσουμε.

«Δεν έχουμε πλέον χρόνο για χάσιμο. Βρισκόμαστε κοντά στο σημείο μη επιστροφής και εάν δεν αναλάβουμε δράση τώρα θα είναι πολύ πιο δύσκολο να επιτευχθούν οι φιλοδοξίες μας για το μέλλον όσον αφορά το κλίμα και να αφήσουμε ένα πιο υγιή πλανήτη στις νεότερες γενιές», τόνισε στο δικό του μήνυμα ο Νταβίντ Σασόλι.

«Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής εκδηλώνονται με καταστροφικό τρόπο σε αυτή την περιοχή του πλανήτη (Μεσόγειο) και προκειμένου να τις αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά θα πρέπει να μοιραστούμε την εμπειρία και τη γνώση που κατέχουμε. Να στηρίξουμε προγράμματα και πρωτοβουλίες που σχετίζονται με ανάπτυξη χαμηλού επιπέδου εκπομπών ρύπων, με ανθεκτικότητα έναντι της κλιματικής αλλαγής. Να αξιοποιήσουμε τις οικονομικές προοπτικές που προσφέρουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», πρόσθεσε ακόμα υπογραμμίζοντας πως «Θα πρέπει να δράσουμε από κοινού».

Συνάντηση Μητσοτάκη-Ντράγκι

Νωρίτερα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της EUMED ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι.

Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων και συζήτησαν τις προοπτικές εμβάθυνσης της συνεργασίας τόσο σε διμερές όσο και σε περιφερειακό επίπεδο δίνοντας έμφαση στη συνεργασία στον οικονομικό τομέα.

Συζήτησαν ακόμη για τις προκλήσεις στη Μεσόγειο, μεταξύ των οποίων το Μεταναστευτικό.

Ο Πρωθυπουργός και ο Ιταλός ομόλογός του έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής και στις επιπτώσεις στη Μεσόγειο, καθώς και στη συνεργασία των δύο χωρών σε αυτό τον τομέα.

Συζήτησαν ακόμα για την πορεία της πανδημίας και των εμβολιασμών.

Μετρό: Κλειστοί οι σταθμοί Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο

Καθ’ υπόδειξη της Αστυνομίας οι σταθμοί του μετρό Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο έκλεισαν στις 17:00.

Οι συρμοί θα διέρχονται από τους σταθμούς αλλά δεν θα κάνουν στάση. Σημειώνεται ότι η είσοδος μπροστά από το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία είναι κλειστή από τις 14:00.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και απαγόρευση συγκεντρώσεων

Την ίδια ώρα, με αποφάσεις του Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, απαγορεύεται η πραγματοποίηση κάθε υπαίθριας δημόσιας συνάθροισης, από ώρες 06:00 έως 24:00 της Παρασκευής, 17 Σεπτεμβρίου 2021 στις εξής περιοχές:

Α. Στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς – λεωφόρους: Λ. Αμαλίας & Λ. Βασ. Όλγας – Λ. Βασ. Όλγας – αριστερά Λ. Βασ. Κωνσταντίνου – δεξιά Σπύρου Μερκούρη – αριστερά Μιχαλακοπούλου (έως τη συμβολή της με τη Χατζηγιάννη Μέξη) – αριστερά Χατζηγιάννη Μέξη – αριστερά Λ. Βασ. Σοφίας – δεξιά Σέκερη – Σόλωνος – αριστερά Λυκαβηττού – Αμερικής – Κολοκοτρώνη – αριστερά Βουλής – δεξιά Ναυάρχου Νικοδήμου – Φλέσσα – αριστερά Τριπόδων – Λυσικράτους – Πύλη Ανδριανού.

Η ανωτέρω απαγόρευση επιβάλλεται καθώς εγκυμονείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια και επαπειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής στην εν λόγω περιοχή, ενόψει της πραγματοποίησης στην Αθήνα της διάσκεψης κορυφής EuroMed9 και των προγραμματισμένων επισκέψεων, κινήσεων και διαμονής επίσημων προσώπων στην Χώρα μας για να συμμετάσχουν σε αυτή, λαμβάνοντας υπόψη και την εξαγγελθείσα συνάθροιση για την 17/09/2021 και ώρα 19:00 στην Πλατεία Συντάγματος ενάντια στην προαναφερόμενη διάσκεψη από διάφορους φορείς /οργανώσεις.

Β. Στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς – λεωφόρους: Λ. Συγγρού (στο ύψος Λ. Αμφιθέας & Λ. Κατσώνη) – Λ. Κατσώνη – Επαμεινώνδα – Λ. Ποσειδώνος (ρεύμα προς Γλυφάδα) – Λ. Απόλλωνος – Ηχούς – Λ. Αμφιθέας (έως στο ύψος της Λ. Συγγρού).

Όπως αναφέρει η ΕΛΑΣ, η ανωτέρω απαγόρευση επιβάλλεται καθώς εγκυμονείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια και επαπειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής στην εν λόγω περιοχή.

Αλλαγές δρομολογίων στον προαστιακό

Παράλληλα, με αλλαγές θα κινηθεί και ο προαστιακός. Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ, για το χρονικό διάστημα:

16.09.2021 και ώρες 12.00-12.30, 18.45-19.15,17.09.2021 και ώρες 10.45-11.15, 12.10-13.15, 14.00-14.30, 15.40-16.10, 18.10-19.45, 22.45-23.15, 23.35-00.05,18.09.2021 και ώρες 09.45-10.15, 15.45-16.15,

Οι παρακάτω αμαξοστοιχίες θα τερματίζουν/εκκινούν στο Κορωπί αντί του αεροδρομίου, ανά ημερομηνία:

16.09.2021: 2222, 1215, 1228, 2255, 2250, 122917.09.2021: 1212, 2223, 2218, 1213, 2222, 1215, 1216, 2231, 2226, 1217, 2230, 1219, 1222, 2243, 2238, 1223, 1228, 2255, 2250, 1229, 1230, 2259, 1236, 123718.09.2021: 1222, 2243, 2238, 1223, 1226, 2251

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δρομολόγια, το επιβατικό κοινό μπορεί να καλεί στον αριθμό 14511, ή να επισκεφθεί την ιστοσελίδα www.trainose.gr.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης