ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Αθήνα ο Μακρόν και στο βάθος... AUKUS - Αναμένεται να αναφερθεί στην «πισώπλατη μαχαιριά»

Ludovic Marin, Pool Photo via AP

Ξεχωριστή γεωπολιτική βαρύτητα αποκτά η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής του EuroMed 9 μετά την απρόσμενη συμμαχία που σύναψαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Αυστραλία (AUKUS).

Η Σύνοδος Κορυφής των κρατών μελών του νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUROMED 9) που θα λάβει χώρα σήμερα στην Αθήνα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παρουσία, μεταξύ άλλων του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του προέδρου της Γαλλίας Εμάνουελ Μακρόν, του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι και της επικεφαλής της Κομισιόν Φον ντερ Λάιεν, θα είναι η πρώτη σύνοδος κορυφής σε επίπεδο Ευρωπαίων ηγετών μετά τη σύμπραξη ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας κατά της Κίνας, η οποία αλλάζει άρδην το γεωπολιτικό σκηνικό στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Την ίδια ώρα το Πεκίνο σχεδιάζει προσεκτικά το επόμενό του βήμα.

Με αυτό το δεδομένο, με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση Μακρόν, καθώς ο ηγέτης της Γαλλίας θεωρεί την χώρα του ως την πληττόμενη από το νέο αμυντικό σύμφωνο.

Με ανάλογο ενδιαφέρον αναμένεται και η τοποθέτηση της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, καθώς όπως προέκυψε, και η Ευρώπη συνελήφθη εξ απήνης μετά την ανακοίνωση ΗΠΑ-Βρετανίας-Αυστραλίας.

Oι γαλλικές Αρχές έχουν προχωρήσει στην ακύρωση εκδήλωσης που επρόκειτο να παρατεθεί σήμερα, Παρασκευή, στην κατοικία του πρεσβευτή της Γαλλίας στην Ουάσινγκτον, αντιδρώντας στη στρατηγική αμυντική σύμπραξη AUKUS και το σπάσιμο του «συμβολαίου του αιώνα» για την παράδοση γαλλικών υποβρυχίων στην Αυστραλία.

Η δεξίωση επρόκειτο να παρατεθεί για τον εορτασμό της επετείου μίας ναυμαχίας, αποφασιστικής σημασίας για τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, η οποία οδήγησε στη νίκη του γαλλικού στόλου επί του βρετανικού, στις 5 Σεπτεμβρίου 1781.

Εν μέσω ευρύτερων διπλωματικών τριγμών και γαλλικής οργής για την ακύρωση του συμβολαίου ύψους 56 δισ. ευρώ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, έσπευσε νωρίτερα να διαβεβαιώσει ότι η Γαλλία είναι «ζωτικός σύμμαχος» των Ηνωμένων Πολιτειών στον Ινδοειρηνικό.

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν στον France Info χαρακτήρισε ως «πισώπλατη μαχαιριά» από την Αυστραλία την υπογραφή της συμφωνίας ενώ έκανε λόγο για «ωμή» απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

«Είχαμε οικοδομήσει με την Αυστραλία μια σχέση εμπιστοσύνης. Η εμπιστοσύνη αυτή προδόθηκε», σημείωσε επίσης ο Λεντριάν, ο οποίος είχε συνάψει ο ίδιος αυτό το «συμβόλαιο του αιώνα» για τα υποβρύχια με την Αυστραλία όταν ήταν υπουργός Άμυνας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης