ΠΟΛΙΤΙΚΗ

EUMED 9: Σύνοδος στην Αθήνα με 9 ηγέτες και την πρόεδρο της Κομισιόν στη «σκιά» της συμμαχίας AUKUS

AP Photo/Ludovic Marin

Καθαρό σήμα ότι μεγαλώνει η κοινή περπατησιά των Μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απέναντι στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η λεγόμενη mare nostrum θέλει να εκπέμψει η Σύνοδος Κορυφής του Med9.

Η οικοδέσποινα Ελλάδα, θέλει να διευρύνει την εμβέλεια του, με δυο κείμενα: την Διακήρυξη των Αθηνών για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον στη Μεσόγειο καθώς επίσης την πολιτική διακήρυξη. Η υιοθέτησή τους θα είναι η εξτρά θωράκιση την οποία οι «9» θα βάλουν στην ασπίδας των χωρών του ευρωπαϊκού νότου.

Η ελληνική προετοιμασία για το σημερινό ραντεβού μετά τη συνάντηση γέφυρα της Μασσαλίας για τη βιοποικιλότητα, μόνο τυπική δεν ήταν. Η ενέργεια εμπλουτισμού των συμμετοχών στο τραπέζι του «Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος» με τις προσκλήσεις στην Κροατία και στην Σλοβενία, αλλά και η πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην κλιματική κρίση, την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάγκη κοινής δράσης και συνεργασίας των χωρών της Μεσογείου, μαρτυρούν τη στόχευση της Αθήνας να αναβαθμίσει το επίπεδο της Συνόδου Κορυφής.

Όμως εκτός από τη συνεργασία και τον συντονισμό των χωρών της Μεσογείου, ως πολυμερές σχήμα αλλά και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο οικονομικά και θεσμικά όσο και επιχειρησιακά, οι ηγέτες των εννέα του νότου θα αναζητήσουν κοινές απαντήσεις σε ζητήματα όπως η ανάγκη φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και ο κίνδυνος εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού. Προκλήσεις στις οποίες οι ηγέτες θα θελήσουν να απαντήσουν με κοινές θέσεις που θα αποτυπωθούν στην πολιτική Διακήρυξη με την οποία θα ολοκληρωθεί η Σύνοδος Κορυφής της EUMED. Στο ίδιο σημείο της πυκνής ατζέντας, είναι και η αντιμετώπιση της παραβατικής συμπεριφοράς από τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία αλλά και η πανδημία.

Την ίδια ώρα, παραμένουν οι γνωστές προκλήσεις για τις χώρες του Νότου: από τις παραβατικές συμπεριφορές τρίτων χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο, μέχρι την κατάσταση σε χώρες όπως ο Λίβανος και η Λιβύη, τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν που εν δυνάμει μπορεί να προκαλέσουν νέες προσφυγικές ροές και άρα απαιτείται η στήριξη από την Ε.Ε. των γειτονικών στο Αφγανιστάν χωρών,. Στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών του ευρωπαϊκού νότου θα συζητηθούν επίσης οι προκλήσεις στη Μεσόγειο που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, καθώς και οι νέες εν δυνάμει κρίσεις,

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης