Κυβέρνηση: Η «μπάλα» στο γήπεδο της οικονομίας και τα «αυτογκόλ» του ΣΥΡΙΖΑ
Στο γήπεδο της οικονομίας η κυβέρνηση παρά το κλίμα ευφορίας δείχνει ότι δεν θα βιαστεί κρατώντας χαμηλά τη μπάλα των παροχών.
Ταυτόχρονα είναι εμφανής η τακτική του Μεγάρου Μαξίμου από τη μια να αξιοποιηθούν τα πλάτη που δημιουργούνται σε αυτό από το θετικό momentum και από την άλλη να κλείσει τον ΣΥΡΙΖΑ…στα καρέ του.
Η προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υποδειχθούν ως… «οφσάιντ» οι εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης, φαίνεται ότι αποτελούν για την Ηρώδου Αττικού ακόμη μια ευκαιρία για να βγάλουν στη σέντρα την Κουμουνδούρου.
Γιατί σε αυτήν την αναμέτρηση η κυβέρνηση θεωρείται ότι μεγαλώνει συνεχώς το προβάδισμα και μάλιστα με διαδοχικές ασίστ από τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Η προηγούμενη κυβέρνηση σε μεγάλο βαθμό χρησιμοποιούσε την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης για να δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο για κάθε μορφής επιδόματα στη σημερινή κυβέρνηση εμπιστεύομαι πάρα πολύ στις μεταρρυθμίσεις στην επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης και αυτή η επιτάχυνση δημιουργία από μόνη της σταδιακά δημοσιονομικό χώρο ο οποίος επιστρέφετε στην κοινωνία με έναν τρόπο συμπεριληπτικό και αναπτυξιακό», ήταν η ανάλυση με την οποία ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλης, επιχείρησε να δείξει γιατί το σύστημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κερδίσει το χειροκρότημα από την κερκίδα της μεσαίας τάξης.
Ακόμη και η συντονισμένη προσπάθεια ισοφάρισης με το θέμα του δημοσίου χρέους, στο κυβερνητικό επιτελείο θεωρεί ότι ανακόπτεται πριν από το κέντρο του γηπέδου της οικονομίας. Η κυρίαρχη ανάλυση είναι ότι παρά την δημοσιονομική υπέρβαση για τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων κατά την περίοδο της πανδημίας, δεν επηρεάζουν τα καλά χαρακτηριστικά του χρέους το οποίο παρά την άνοδο του, έχει μικρή διάρκεια αποπληρωμής περι τα 21 έτη και χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θέλει να διαφυλάξει ως κόρην οφθαλμού την επιτάχυνση της ανάπτυξης, αξιοποιώντας τις θετικές εξελίξεις για την οικονομία, όπως η ταχύτερη του αναμενόμενου μείωση της ανεργίας. Αυτήν ανέδειξε ο υπουργός επικρατείας Άκης Σκέρτσος, στρέφοντας τα φώτα σε δυο σημαντικές πτυχές, όπως ότι ο αριθμός των ανέργων είναι ο χαμηλότερος των τελευταίων 11 χρόνων και αντίστοιχα ο αριθμός των απασχολούμενων ο υψηλότερος από το ξεκίνημα της κρίσης δημοσίου χρέους.
«Καρφώνοντας» τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Σκέρτσος σημείωσε: «Η οικονομική πολιτική φοροελαφρύνσεων που εφαρμόζεται δημιουργεί νέες επενδύσεις, νέες δουλειές και νέα εισοδήματα που με τη σειρά τους αυξάνουν το ΑΕΠ και τα δημόσια έσοδα μειώνοντας το δημόσιο χρέος. Αυτή είναι η διαφορά από την πολιτική της υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης που οδηγεί σε καχεκτική ανάπτυξη, στασιμότητα εισοδήματος και αναδιανομή μιζέριας».
Στο ίδιο πεδίο ήρθε και η απάντηση Πέτσα στην μομφή Ραγκούση για το άρθρο 49 στο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς που έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία στην ψηφοφορία της Τετάρτης. Οι προειδοποιήσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ για την κερκόπορτα υπερχρέωσης των δήμων που ανοίγεται και κατά συνέπεια στο ήδη επιβαρυμένο δημόσιο χρέος, έλαβαν τη δηκτική απάντηση του υπουργού, Αναπληρωτή Εσωτερικών: «Περιμένω λοιπόν από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη Θεσσαλονίκη να εξαγγείλει ένα πρόγραμμα λιτότητας και περικοπών», είπε ο κ. Πέτσας στον Γιάννη Ραγκούση, υπενθυμίζοντας ότι η ενίσχυση των πληγέντων εισοδημάτων, από τον κορωνοϊό, χρηματοδοτήθηκε χάρη στην δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να δανείζεται με ιστορικά χαμηλά επιτόκια.