ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση: Η στρατηγική για ολική επικράτηση στη μάχη του κέντρου και ολική επαναφορά στους νέους

INTIME/ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Δύο ξεκάθαρες στοχεύσεις έχει η στρατηγική διετίας που έχει απεργαστεί το Μέγαρο Μαξίμου και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην αιχμή, θα ξεδιπλώνεται ολοένα και πιο συστηματικά το προσεχές διάστημα.

Την πλήρη επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στον χώρο του κέντρου και την ολική αποκατάσταση της γαλάζιας απήχησης στη νεολαία. Αυτά είναι και τα πεδία της πολιτικής μάχης στα οποία η κυβέρνηση από την αφετηρία της ΔΕΘ και έως τον τερματισμό της εθνικής κάλπης, θέλει να κυριαρχήσει έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάχη κυριαρχίας

Παρά το βάρος που είχε το καλάθι των εξαγγελιών, στην κυβέρνηση επιμένουν στον αποχαρακτηρισμό του σινιάλου του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Θεσσαλονίκη, ως προεκλογικού. Όμως τα διλήμματα έχουν ήδη τεθεί από τον πρωθυπουργό, δίνοντας μεν την αίσθηση μιας άτυπης εισόδου σε αυτόν τον στίβο, αποτελώντας όμως κατά την κυβέρνηση, τη δύναμη πυρός μιας οικονομικής πολιτικής που προστατεύει και ταυτόχρονα αντανακλά τις προσδοκίες του μεταρρυθμιστικού κέντρου.

Με κομβικό τον ρόλο των προσώπων, οι επιλογές των οποίων κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη είχαν διαφορετικό κριτήριο από εκείνο της φθοράς που καταλογίζεται: «δεν χρησιμοποιώ ούτε δεξιόμετρα ούτε αριστερόμετρα. Αυτό που με νοιάζει είναι η κυβέρνηση να γράφει πολλά χιλιόμετρα, χιλιόμετρα δουλειάς και να μπορεί να εκφράζει πολιτικά(…)μια πλατιά ευρεία κοινωνική συμμαχία της Ευρώπης, της λογικής, του ορθολογισμού, που απεχθάνεται την πόλωση, που θέλει έργα και όχι λόγια, που απαιτεί από τους πολιτικούς, ειλικρίνεια, αποτέλεσμα και που ταυτόχρονα είναι σε θέση να συνθέτει και όχι να διχάζει. Θα μείνω στα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτής της διακυβέρνησης» ήταν τα λόγια που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός την περασμένη Κυριακή.

Το αναλλοίωτο πρόσημο

Είναι ενδεικτικό πως μετά τις τελευταίες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, και παρά την ενίσχυση του στοιχείου της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας, κατά περίπτωση, με σαφή δεξιά χαρακτηριστικά, διατηρήθηκε το πολιτικό πρόσημο με την ένταξη προσώπων με εξίσου σαφή αναφορά στην αριστερά. Ως τέτοια υποδεικνύεται η περίπτωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου και ταυτόχρονα η μικτή σύνθεση που καλύπτει μεγαλύτερα πλάτη του πολιτικού φάσματος από την δεξιά έως την κεντροαριστερά, ακόμη και έως τις παρυφές της αριστεράς.

Άλλωστε η διεύρυνση της εκλογικής δεξαμενής της ΝΔ κατά τις πρωθυπουργικές αναφορές δεν μπαίνει στην σφαίρα της διαπράγματευσης, όπως η ενίσχυση των δεσμών με την μεσαία τάξη που αποτέλεσε τη δύναμη πυρός στην νικηφόρα αναμέτρηση του 2019. Όπως προαναφέρθηκε μαζί με τη νέα γενιά συγκεντρώνουν τα φώτα της κυβερνητικής προσοχής. Θα αναζητηθούν περισσότερα ερείσματα, με τις πρώτες γέφυρες να πέφτουν αρχικά με τη δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ και εν συνεχεία με τις απευθείας επικοινωνίες που θα έχει κ. Μητσοτάκης στο πλαίσιο της εξάμηνης διαβούλευσης για το πακέτο ολιστικών πολιτικών που θα αφορούν στους νέους..

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Παράλληλα η διάγνωση του Μεγάρου Μαξίμου δείχνει αδυναμία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να κερδίσει από τις δικές της προσπάθειες διεύρυνσης να καταστεί ελκυστικότερη επιλογή για τα μεσαία στρώματα. Η ίδια ανάλυση φέρνει χαμηλή βαθμολογία και στη συνεισφορά των προσώπων από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ στο εγχείρημα του μεσαίου χώρου. Οι επιδόσεις φαίνεται να είναι καταδικασμένες και από την αντιπολιτευτική τακτική, όπως τουλάχιστον μαρτυρούν και τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων.

Ο πρωθυπουργός, όπως έγκαιρα δημοσίευσε το CNN Greece ετοιμάζει στοχευμένες περιοδείες στην περιφέρεια. Κεντρικός στόχος είναι αλληλεπίδραση με τους νέους από την οποία αναζητείται και ο τρόπος αντιμετώπισης των ανοιχτών μετώπων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης