ΔΕΘ 2021 - Λιβάνιος: Οι «έξυπνες πόλεις» είναι το στοίχημα και το μέλλον της αυτοδιοίκησης
«Οι smart cities είναι το στοίχημα και το μέλλον της αυτοδιοίκησης» ανέφερε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θεόδωρος Λιβάνιος, σε σχετική εκδήλωση στο περίπτερο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στη ΔΕΘ.
Ο υφυπουργός σημείωσε ότι «έξυπνα» συστήματα που όταν εφαρμόζονται σε πόλεις με τη βοήθεια της τεχνολογίας βελτιώνουν το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής, όπως π.χ. «έξυπνες» μεταφορές, υπηρεσίες εποπτείας καθαριότητας και των κάδων ώστε να ρυθμίζεται αυτόματα ο απαιτούμενος χρόνος αποκομιδής των απορριμμάτων, αλλά και εφαρμογές για τη βελτίωση των ψηφιακών υπηρεσιών στους δήμους, κ.ά. Επισήμανε ακόμη ότι κάθε πόλη έχει και τις δικές της ιδιαιτερότητες, γι' αυτό και «έξυπνες» λύσεις που είναι αναγκαίες σε μια πόλη, μπορεί να είναι μη εφαρμόσιμες σε άλλες.
«Πρέπει στο gov.gr να εντάξουμε αυτόνομες υπηρεσίες του δήμου, ώστε να εξυπηρετείται ακόμη καλύτερα ο δημότης» είπε ο κ. Λιβάνιος και συνέχισε:
«Ξεκινάμε ως υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ένα διάλογο με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για τις "έξυπνες πόλεις", για να εντοπίσουμε τα προβλήματα και είμαστε έτοιμοι να χρηματοδοτήσουμε τις λύσεις που χρειάζονται, γιατί οι δήμοι ξέρουν τις ανάγκες τους».
Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στην πρότερη κατάσταση, τη γραφειοκρατία που υπήρχε σε δήμους και σε δημόσιες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των πολιτών για την έκδοση ενός πιστοποιητικού, η άλλου δημόσιου εγγράφου, και στα βήματα που έγιναν με την παρούσα ηγεσία του υπουργείου.
«Πριν από λίγα χρόνια, δεν μιλούσε το μητρώο της Εφορίας με τη φορολογική ενημερότητα, έπρεπε να αλλάξεις όροφο, να σταθείς στην "ουρά" σε άλλη υπηρεσία στον Κώδικα, να θεωρήσεις παλιά βιβλία, να πάρεις σφραγίδες, κ.λπ. Τώρα έχει αλλάξει αυτή η λογική, χάρη σε μια μεγάλη καινοτομία - τα συστήματα του gov -, η οποία υπήρχε και δεν είχε αξιοποιηθεί. Υπήρχε ένας μηχανισμός με τα δημόσια μητρώα στους δήμους, τα οποία είχαν πιστοποιηθεί, αλλά αυτός δε λειτουργούσε. Καταφέραμε να τον αξιοποιήσουμε μεγάλη επιτυχία, όταν έγινε η διόρθωση των τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων και "εμφανίστηκε" μια... ολόκληρη πόλη ...στην έκταση της Πυλαίας...Κι αυτό γιατί δεν είχαν "συνομιλήσει" ως τότε τα συστήματα των δήμων με το Ε9 της Εφορίας».
«Τώρα δεν είναι έτσι» είπε ο κ. Λιβάνιος και πρόσθεσε: «Αυτό άλλαξε γιατί πάρθηκε μια απόφαση. Η πληροφορία θα φυλάσσεται σε ένα σημείο και όποιος τη θέλει θα την παίρνει από ένα συγκεκριμένο μέρος. Και έχουμε να κάνουμε πολλά σε αυτόν τον τομέα».
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Χρήστος Παπαστεργίου, επισήμανε ότι η επιθυμητή προοπτική είναι η επίσκεψη δημοτών στο δημαρχείο να γίνεται απλώς για «μια καλημέρα» και όλο και περισσότερο οι δημότες να εξυπηρετούνται μέσα από τις ηλεκτρονικές διαδικασίες.
Σημείωσε ότι οι «έξυπνες πόλεις» είναι το μέλλον και οι εφαρμογές τους πραγματικά βοηθούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην προστασία του περιβάλλοντος.