ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Το συμβόλαιο με τους νέους, το μέρισμα ανάπτυξης και τα μέτρα - ανάχωμα

ΙΝΤΙΜΕ/ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο πρωθυπουργός προδιέγραψε την κυβερνητική στρατηγική για την «Ελλάδα που αλλάζει», όπως τιτλοφόρησε από το βήμα της 85ης ΔΕΘ το σχέδιο δράσης για το 2022 αλλά και για τα επόμενα που θα ακολουθήσουν.

Στο επίκεντρο του, αλλά και χωροταξικά με την τοποθέτησή τους στις δυο πρώτες σειρές του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου όπως έγκαιρα είχε δημοσιεύσει το CNN Greece, βρίσκονται οι νέοι και με την δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να καταδείξει ότι αποτελούν τη μέγιστη προτεραιότητα αυτού του σχεδίου. Το «πρώτο ένσημο» μάλιστα αποτελεί μόνο μια από τις πτυχές του νέου διαγενεακού συμβολαίου το οποίο ο κ. Μητσοτάκης έθεσε από εχθές το βράδυ σε δημόσια διαβούλευση.

Με περιοδείες η διαβούλευση

Ο πρωθυπουργός δεν θέτει απλώς υπό την αιγίδα του τη συγκεκριμένη διαδικασία αλλά της προσδίδει και αμιγώς διαδραστικά χαρακτηριστικά. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα ανοίξει έναν μεγάλο κύκλο περιοδειών στην περιφέρεια, όπου θα συζητήσει με τη νεολαία, αλλαγές αλλά και προσθήκες σε ένα σύνοδο σχεδόν 90 πολιτικών που έχουν σχεδιαστεί. Και μέσα από αυτό το ντιμπέιτ θα αποκρυσταλλωθούν τα μέτρα που θα αφορούν διαφορετικές πτυχές της ζωής των νέων, πάνω σε τέσσερις άξονες: ισότητα στις ευκαιρίες, ανοιχτή πρόσβαση στη γνώση, εξωστρέφεια και διεύρυνση της συμμετοχής τους στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική δράση.

Μια από τις εκπλήξεις λοιπόν της χθεσινής ομιλίας ήταν εφάπαξ μπόνους με το οποίο θα διευκολύνεται η πρόσβαση στην αγορά εργασίας για τους νέους έως 29 ετών που δεν έχουν καμία προϋπηρεσία. Όπως εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης όταν θα προσλαμβάνονται με πλήρη απασχόληση, θα ενισχύονται από την πολιτεία επί 6 μήνες με 1.200 ευρώ. Τα 600 ευρώ θα κατευθύνονται στους εργοδότες, μειώνοντας έτσι το μισθολογικό κόστος. Τα άλλα 600 θα πηγαίνουν απευθείας στο νέο και στη νέα, επιπλέον της αμοιβής τους, για να τα αξιοποιήσουν όπως οι ίδιοι θέλουν.

Οι παροχές

Στην ενίσχυση της σταδιοδρομίας των νέων αφορά και η δεύτερη εξαγγελία. Από το 2022 οι επιδοτούμενες καινούργιες θέσεις εργασίας αυξάνονται από τις 100.000 στις 150.000. Επιπλέον το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα επεκτείνεται και στους 28.000 σπουδαστές των Δημοσίων ΙΕΚ, ενώ όποιο παιδί φοιτά μακριά από το σπίτι του θα ενισχύεται με 1.000 ευρώ ετησίως. Το πεδίο των παροχών προς τους νέους, που επιδιώκεται να λειτουργήσουν ως κίνητρα για τους εμβολιασμούς, συμπληρώνουν ο μηδενισμός από 1/1/2022 του ειδικού τέλους κινητής τηλεφωνίας και data, για ευκολότερη και φθηνότερη πρόσβαση στην ψηφιακή πληροφορία και στην επικοινωνία, καθώς επίσης τα 50 gigabytes δωρεάν data για εφήβους 15 έως 17 ετών. Ακόμη μονιμοποιείται από το 2022 η ψηφιακή κάρτα των νέων.

Τα οφέλη για τους νέους

· Εάν είναι νέος έως 29 ετών με μηνιαίο λογαριασμό κινητής 50 ευρώ θα έχει επιπλέον ετήσιο όφελος 90 ευρώ.

· Εάν εργαστεί για πρώτη φορά θα λάβει επιπλέον του μισθού του από το κράτος 600 ευρώ.

· Εάν φοιτά σε δημόσιο ΙΕΚ σε άλλη πόλη θα λάβει επιπλέον 1.000 ευρώ ετησίως στεγαστικό επίδομα.

· Πλέον μπορεί ο γονέας να κάνει γονική παροχή περιουσία ή χρήματα στο παιδί του χωρίς κανέναν φόρο.

Η επιστροφή όσων πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ

Η δέσμη των 24 μέτρων που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει έμφαση στην ενίσχυση της μεσαίας τάξης και ειδικά στην αναπλήρωση των εισοδημάτων τα οποία νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχασαν από τις φοροεπιβαρύνσεις που επιβλήθηκαν κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Πέραν της επέκτασης για όλο το 2022, της απαλλαγής από την εισφορά αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, μειώνονται κατά τρεις μονάδες οι ασφαλιστικές εισφορές.

Όφελος από μείωση ασφαλιστικών εισφορών και εισφοράς αλληλεγγύης:

· Εργαζόμενος με μεικτό μισθό 1.000 ευρώ (847 καθαρά) έχει ετήσιο όφελος 132 ευρώ από την μείωση ασφαλιστικών εισφορών.

· Εργαζόμενος με μεικτό μισθό 1.200 ευρώ (1016 καθαρά) έχει ετήσιο όφελος 207 ευρώ (158 ευρώ από την μείωση ασφαλιστικών εισφορών και 49 ευρώ από την εισφορά αλληλεγγύης.

· Εργαζόμενος με μεικτό μισθό 2.000 ευρώ (1693 καθαρά) έχει ετήσιο όφελος 604 ευρώ (243 ευρώ από την μείωση ασφαλιστικών εισφορών και 461 ευρώ από την εισφορά αλληλεγγύης.

Τα αντίμετρα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως παρουσίασε και το ανάχωμα των μέτρων κατά των επερχόμενων ανατιμήσεων. Για το 4ο τρίμηνο του 2021 (μήνες Οκτώβριο έως Δεκέμβριο) επιδοτούνται για το σύνολο του πληθυσμού οι πρώτες 300 Kwh με ποσό 30 €/Mwh, αντισταθμίζοντας σχεδόν το σύνολο της αναμενόμενης αύξησης του ρεύματος.

Η μέση κατανάλωση για ένα τυπικό νοικοκυριό κυμαίνεται στις 300-400 Kwh μηνιαίως. Η ανωτέρω επιδότηση ισχύει και για επαγγελματικά τιμολόγια χαμηλής τάσης. Το κόστος για το τρίμηνο ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ και θα επιδοτηθεί από την ανακατανομή των εσόδων του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών αερίων ρύπων. Ταυτόχρονα για να αμβλύνει συνολικά τον αντίκτυπο στην ενέργεια ο κ. Μητσοτάκης, ανακοίνωσε την αύξηση κατά 20% του επιδόματος θέρμανσης που θα δοθεί τον Δεκέμβριο του 2021, με το ημοσιονομικό κόστος για το 2021 να ανέρχεται στα 15 εκ. ευρώ. Ακόμη επεκτείνονται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ από 24% σε 13% στις μεταφορές, τον καφέ και μη αλκοολούχα ποτά, τους κινηματογράφους και το τουριστικό πακέτο από 1η Οκτωβρίου 2021 έως τον Ιούνιο του 2022.

Οι επενδύσεις

Αν και οι επενδύσεις σημείωσαν αύξηση 12,9% στο τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου 2021 σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, η εξαγγελία του πρωθυπουργού έδειξε την πρόθεση της κυβέρνησης να θέσει ακόμη υψηλότερα τον πήχη για τις επενδύσεις, διευκολύνοντας τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές.

Τα κίνητρα

· Από την 1η Οκτωβρίου 2021 μειώνεται κατά 50% ο φόρος στην συγκέντρωση κεφαλαίου. Δημοσιονομικό κόστος 18 εκατ. ευρώ ετησίως.

· Οι ατομικές επιχειρήσεις δύνανται μέσω συμπράξεων να δημιουργήσουν νέο νομικό πρόσωπο ανώτερης μορφής, ώστε να υπόκεινται στην φορολογία των νομικών προσώπων με ευνοϊκούς όρους.

· Για τις επιχειρήσεις-νομικά πρόσωπα που συγχωνεύονται σε νέο νομικό πρόσωπο ή που συγχωνεύονται δια απορροφήσεως από υφιστάμενο νομικό πρόσωπο, δημιουργώντας σημαντικές οικονομίες κλίμακας, θα παρέχεται έκπτωση 30% επί του ποσού του οφειλόμενου φόρου για τρία έτη.

· Δανεισμός: Οι εξαγορές και συγχωνεύσεις είναι ένα από τα πέντε κριτήρια επιλεξιμότητας για την πρόσβαση στα δάνεια των 12,7 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, με πολύ χαμηλό επιτόκιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης