ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΕΘ 2021: Μητσοτάκης - Τέλος του 2023 θα είναι έτοιμο το μετρό Θεσσαλονίκης

ΔΕΘ 2021: Μητσοτάκης - Τέλος του 2023 θα είναι έτοιμο το μετρό Θεσσαλονίκης
INTIME/ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ετοιμη θα είναι η βασική γραμμή του Μετρό Θεσσαλονίκης στα τέλη το 2023, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.Ο πρωθυπουργός, μετά τη συνεδρίαση με το Δ.Σ. της ΔΕΘ- Helexpo, πραγματοποίησε βόλτα σε περίπτερα της Έκθεσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σταμάτησε αρχικά στο stand της ηλεκτροκίνησης όπου είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τα νέα ηλεκτρικά οχήματα και ποδήλατα.
Στη συνέχεια επισκέφθηκε το περίπτερο του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, όπου τον περίμενε εκεί ο υπουργός, Κώστας Αχ. Καραμανλής.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέβηκε σε ένα από τα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία. Έπειτα, στην είσοδο του ίδιου περιπτέρου, στάθηκε μπροστά από τον ψηφιακό χάρτη με τα έργα υποδομών στην Ελλάδα. Αμέσως μετά συνάντησε τον πρόεδρος τη Αττικό Μετρό Α.Ε. Νίκο Ταχιάο.


«Παρά τις λυσσαλέες αντιδράσεις δεν αλλάζουμε τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε, να παραδώσουμε το Μετρό Θεσσαλονίκης μέσα στο 2023», τόνισε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής από τη Θεσσαλονίκη και την 85η ΔΕΘ.

Ο Υπουργός, ζήτησε για ακόμη μία φορά, «να αφήσουμε πίσω μας το διχασμό» ενώ επαίνεσε την διοίκηση της Αττικό Μετρό Α.Ε. για την επανατοποθέτηση αρχαιοτήτων στο σταθμό «Αγία Σοφία», εργασίες που άρχισαν πριν μερικές μέρες.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών επανέλαβε ότι στη φιλοσοφία και πρακτική της ηγεσίας του ΥΠΟΜΕ, είναι, τα έργα με εξασφαλισμένους πόρους και σαφές χρονοδιάγραμμα κι όχι τα λόγια.

Στο περίπτερο της ΔΕΗ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τη Διοίκηση της επιχείρησης για το τίμημα-ρεκόρ των 2,1 δισ. ευρώ για το 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ.

«Θεωρώ ότι είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό μήνυμα στήριξης στις προοπτικές της επιχείρησης, της όλης προσπάθειας που κάνουμε για μία μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλών και τελικά μηδενικών εκπομπών και βέβαια μία στήριξη στην εταιρεία, στις προοπτικές της», σημείωσε χαρακτηριστικά.


Στο περίπτερο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο κ. Μητσοτάκης παρακολούθησε την Ειδική Ομάδα Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος, που συστάθηκε το καλοκαίρι για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, να πραγματοποιεί επιδείξεις σε δύο σενάρια: μία σύλληψη τρομοκράτη με αυτοκίνητα εν κινήσει και μία σύλληψη εντός οικίας με νέο εξοπλισμό που διευκολύνει τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Ομάδας.

Στη συνέχεια, συνομίλησε με τα στελέχη της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών που του παρουσίασαν τον εξοπλισμό με τον οποίον επιχειρούν. «Μας κάνετε υπερήφανους», είπε ο Πρωθυπουργός στους άντρες της ΜΥΑ, καθώς και στο προσωπικό του Λιμενικού Σώματος που συμμετέχει στη φύλαξη των συνόρων.

«Κάνετε μια σπουδαία δουλειά σε όλα τα επίπεδα, έχετε συμβάλει τα μέγιστα σε όλα τα επίπεδα. Είμαστε υπόχρεοι. Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να φροντίσουμε να έχετε πάντα στη διάθεσή σας τον απαραίτητο εξοπλισμό για να αντιμετωπίσετε όλες τις μεγάλες προκλήσεις», είπε απευθυνόμενος προς τα στελέχη του Λιμενικού. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη μεγάλη συμμετοχή του Υπουργείου Ναυτιλίας στα αναπτυξιακά έργα της χώρας, τα οποία όπως είπε, βοηθούν στην μετάβαση στην γαλάζια οικονομία.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε και το περίπτερο του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών όπου τα μέλη του, του παρουσίασαν τα ειδικά κατασκευασμένα ποδήλατα για άτομα με αναπηρία.

Στο περίπτερο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο Πρωθυπουργός συνομίλησε με την πολιτική ηγεσία και την ηγεσία του στρατεύματος και τους ευχαρίστησε για τον άρτιο επαγγελματισμό και το υψηλό τους φρόνημα, όπως έχουν αποδείξει και αποδεικνύουν σε κάθε περίσταση.

Στο περίπτερο της ΑΑΔΕ, ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε από την ηγεσία της για τα νέα ψηφιακά προγράμματα.

Στη συνέχεια, στο περίπτερο του Υπουργείου Παιδείας, ο Πρωθυπουργός συνομίλησε με την ηγεσία του και ενημερώθηκε για τα προγράμματα που υλοποιούνται στους τομείς της επανακατάρτισης και της επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Στο περίπτερο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε από την ηγεσία για τις καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές που συνδέονται με την παραγωγή στον πρωτογενή τομέα. Η πρώτη εφαρμογή αφορούσε την ψηφιοποίηση στην παραγωγή γάλακτος σε όλη τη χώρα, αλλά και τον έλεγχο του εισαγόμενου γάλακτος.

«Είχα δεσμευτεί πριν μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός ότι θα πατάξουμε τις παράνομες ελληνοποιήσεις», τόνισε ο Πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι οι παραγωγοί ήδη βλέπουν το θετικό αποτέλεσμα στο εισόδημά τους. «Σε όλους όσοι μπορεί να σκέφτονται ακόμα ότι μπορεί να ξεφύγουν με τέτοιες παραβατικές συμπεριφορές, τους λέω: μην μπουν καν στον κόπο, να το ξεχάσουν. Και θα σας βρούμε και θα σας τιμωρήσουμε», προσέθεσε.

Η δεύτερη εφαρμογή που του παρουσιάστηκε από αγρότη της Βόρειας Ελλάδας, αφορούσε την ψηφιοποίηση του συστήματος σε παραγωγή ρυζιού, η οποία αύξησε την ποσότητα του παραγόμενου αγροτικού προϊόντος, ενώ βοηθά και στην προστασία και ενίσχυση της βιοποικιλότητας στην περιοχή.