Μητσοτάκης σε Στυλιανίδη – Τουρνά: Δημιουργούμε μια υποδομή πρότυπο – Το ευχαριστώ στον Χαρδαλιά
Για τη δημιουργία μιας υποδομής που θα γίνει πρότυπο στην Ευρώπη, έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με την ηγεσία του νεοσύστατου υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το δίδυμο των Χρήστου Στυλιανίδη και Ευάγγελου Τουρνά, ως εξαιρετικά συμπληρωματικό. Δίνοντας το στίγμα της αποστολής τους στο υπουργείο υπογράμμισε: «στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων όμως της κλιματικής κρίσης – είτε συζητάμε για πυρκαγιές είτε πλημμύρες κι άλλα ακραία φαινόμενα τον πρώτο λόγο θα έχει πια το νεοσύστατο υπουργείο». Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις λέξεις «πρόληψη και προστασία» που χρησιμοποιούνται συχνά τον νέο υπουργό: «πρέπει να βάλουμε με μεγαλύτερη συστηματικότητα στο λεξιλόγιό μας». Εξέφρασε δε την απόλυτη εμπιστοσύνη του στην πολιτική ηγεσία αλλά και σε όλα τα στελέχη της πολιτικής προστασίας.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην «προίκα» του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, το πρόγραμμα «Αιγίς», ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Εγγυημένοι πόροι που όπως τόνισε ο πρωθυπουργός θα επενδυθούν: «για να προστατέψουμε τη ζωή, τις περιουσίες και το φυσικό περιβάλλον». Την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, διέτρεξαν αναφορές για την πολύχρονη σταδιοδρομία του Χρήστου Στυλιανίδη στον σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων πολιτικής προστασίας: «Δημιούργησε από το μηδέν τον μηχανισμό rescEU, έχει σημαντικότητα πολιτική και επιχειρησιακή εμπειρία, για να οικοδομήσουμε από την αρχή μία σύγχρονη πολιτική προστασία, πατώντας στα πολύ σημαντικά βήματα προόδου που έχουν γίνει μέχρι σήμερα». Ο πρωθυπουργός, τόνισε εμφατικά το επιχειρησιακό παρελθόν του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελου Τουρνά και πρόσθεσε με νόημα: «ξέρει καλά ήδη ποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν ιδίως στον τομέα πυροσβεστικής για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί».
Στυλιανίδης: Δεν χρειάζονται πολλά λόγια
«Δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Σε αυτό το πεδίο χρειάζονται πράξεις. Κι εμείς θα μιλάμε λίγο και θα προσπαθούμε να κάνουμε πολλά», ήταν η δέσμευση με την οποία έκανε το ντεμπούτο του ως υπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, ο Χρήστος Στυλιανίδης. Ο κ. Στυλιανίδης υπενθύμισε την στήριξη του πρωθυπουργού στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, από τις εποχή μάλιστα που το rescEU βρισκόταν σε πρωτόλειο στάδιο.
Χαρακτήρισε την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αναλάβει τα ηνία της νεοσύστατης δομής ως κάλεσμα του ελληνισμού και αναφέρθηκε στη μακρά προσωπική φιλία που τον συνδέει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αφηγήθηκε μάλιστα το εμφατικό παράδειγμα που χρησιμοποιήθηκε από άνθρωπο στον περίγυρο του για να περιγράψει τον βαθμό δυσκολίας των εγχειρημάτων στα οποία εμπλέκεται παραδοσιακά: «Ένας φίλος μου είπε όπου έχει ναρκοπέδιο μπαίνεις μέσα. Από στιγμή που θα εξυπηρετηθούν τα ευρύτερα συμφέροντα των πολιτών δεν θα μπορούσα να πω όχι».
Ευ. Τουρνάς: Πανεθνικό προσκλητήριο – Δεν περισσεύει κανείς
Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος, υποστήριξε ότι ήταν χρέος του να συστρατευτεί στο πανεθνικό προσκλητήριο, από το οποίο όπως τόνισε δεν περισσεύει κανείς. Υπογράμμισε ότι η εμφάνιση της κλιματικής αλλαγής καθιστά επιβεβλημένη την έναρξης της συλλογικής προσπάθειας «αν γίνεται και εχθές» και έθεσε στην αιχμή των προτεραιοτήτων τα θέματα πρόληψης προετοιμασία και εκπαίδευσης: «Για να είμαστε αποτελεσματικοί και στο τέλος της ημέρας να πάμε παρακάτω. Έχει γίνει δουλειά και. Να δούμε τι διορθωτικές κινήσεις πρέπει να γίνουν» σημείωσε ο κ. Τουρνάς και πρόσθεσε: «Αισθάνομαι βαρύ το χρέος και σας υπόσχομαι να ξεκινήσω άμεσα για να αντιμετωπίσουμε κάθε απειλή».
Το ευχαριστώ σε Χαρδαλιά
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε διακριτή αναφορά στον Νίκο Χαρδαλιά, που μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό μετακινήθηκε από την πολιτική προστασία στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας: «Θέλω με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω και προσωπικά τον Νίκο Χαρδαλιά που προσέφερε πολλά στην πολιτική προστασία κι από υφΕΘΑ θα μπορεί να ενισχύσει τους άρρηκτους δεσμούς που πρέπει να έχουν οι ΕΔ με την πολιτική προστασία»
Στην έναρξη της συνάντησης έγινε ο ακόλουθος διάλογος:
Κυριάκος Μητσοτάκης: Κύριε Υπουργέ, κ. Υφυπουργέ, σιδεροκέφαλοι, καλή δύναμη στα νέα σας καθήκοντα ως πολιτικοί προϊστάμενοι του νέου Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Δεν χρειάζεται, νομίζω, να εξηγήσουμε σε μεγάλη λεπτομέρεια γιατί η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στη σύσταση ενός ανεξαρτήτου Υπουργείου το οποίο θα διαχειρίζεται αυτά τα εξαιρετικά κρίσιμα χαρτοφυλάκια. Η κλιματική κρίση είναι μία πραγματικότητα η οποία θα είναι μαζί μας για πάρα πολύ χρόνο ακόμα. Στο μεν κομμάτι του περιορισμού των επιπτώσεων της ως προς τα ζητήματα που αφορούν πρωτίστως την αλλαγή του ενεργειακού μείγματος και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τον πρώτο λόγο έχει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στα ζητήματα όμως της αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, είτε συζητάμε για πυρκαγιές είτε συζητάμε για πλημμύρες, άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα, τον πρώτο λόγο πια θα τον έχει το νεοσύστατο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.