Ερντογάν κατά Ελλάδας για μαξιμαλιστικές πολιτικές, μονομερείς ενέργειες και τετελεσμένα
Ανανεώθηκε:
Στις προειδοποιήσεις κατά της Ελλάδας να αποφεύγει τις «μονομερείς ενέργειες και τα τετελεσμένα» επανέρχεται ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξαπολύοντας κατηγορίες περί «μαξιμαλιστικών πολιτικών» εκ μέρους της Αθήνας και στέλνοντας παράλληλα «μηνύματα» για το προσφυγικό ζήτημα.
Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που απηύθυνε κατά τις εργασίες συνεδρίου με θέμα «Η Θάλασσα των νήσων [σ.σ. Αιγαίο Πέλαγος] και οι Σχέσεις Γειτονίας με την Ελλάδα», ο Ερντογάν κατηγόρησε εκ νέου την Ελλάδα ότι είναι εκείνη που ευθύνεται για την αύξηση των εντάσεων, ισχυριζόμενος ότι η Τουρκία -«υπερσπιζόμενη τα δικαιώματά της μέχρι τέλους»- πάντα άνοιγε χώρο και για τη διπλωματία.
«Αναμένουμε από την Ελλάδα να σεβαστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας και να αποφεύγει τετελεσμένες και μονομερείς ενέργειες. Πιστεύω ότι μπορούμε να βρούμε λύσεις με την Ελλάδα βασισμένες στη δικαιοσύνη, την ευθυδικία και τη συνεργασία βάσει του Δικαίου γειτονίας. Θέλουμε να κληροδοτήσουμε ένα πιο σταθερό, ασφαλές και ειρηνικό μέλλον για τα παιδιά μας αντί για ένα κουβάρι προβλημάτων» δήλωσε.
Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε δε ότι «η προσφυγική κρίση θα μπορούσε να συμβάλει στη συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών, αλλά αυτή η ιστορική ευκαιρία χάθηκε λόγω της αδιάλλακτης στάσης της Ελλάδας».
«Το Αιγαίο Πέλαγος, το οποίο οι πρόγονοί μας αποκαλούσαν 'θάλασσα των Νήσων', είναι μια κοινή πολιτιστική λεκάνη της ανθρωπότητας, ένα σταυροδρόμι πολιτισμών σε όλη την ιστορία. Ενώ αυτή η όμορφη θάλασσα, για την οποία γράφονται ποιήματα και τραγουδιούνται τραγούδια, θα έπρεπε να είναι σύμβολο συνεργασίας και ειρήνης, δυστυχώς έχει έρθει στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια για τις ανθρώπινες τραγωδίες που βιώνονται εκεί» είπε ο Ερντογάν για να προσθέσει:
«Χιλιάδες μετανάστες που εγκατέλειψαν τον εμφύλιο πόλεμο και τις σφαγές στη Συρία που κράτησαν περίπου 11 χρόνια έχασαν τη ζωή τους το Αιγαίο Πέλαγος. Το μωρό Αϊλάν, του οποίου το σώμα ξεβράστηκε στην παραλία πριν έξι χρόνια, έχει μείνει χαραγμένο στη μνήμη μας ως ένδειξη ντροπής για το σύγχρονο κόσμο. Δυτικές χώρες, ειδικά η Ευρώπη, δεν πήραν τα απαραίτητα μαθήματα από την τραγωδία αυτή. Κανένα βήμα δεν έγινε για να ζήσουν οι πρόσφυγες με ασφάλεια και ειρήνη στα εδάφη τους. Η Τουρκία έμεινε μόνη στον εξαιρετικά δύσκολο αγώνα της, προκειμένου να αποτρέψει την παράνομη μετανάστευση που προέρχεται από τη Συρία».
Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι η Τουρκία επιθυμεί να μνημονεύεται το Αιγαίο ως θάλασσα φιλίας, όχι έντασης και συγκρούσεων, διατεινόμενος ότι η Ελλάδα ακολουθεί μαξιμαλιστικές πολιτικές αντί να συμβάλει στις «καλοπροίρετες προσπάθειες» της Άγκυρας, μιλώντας μεταξύ άλλων ξανά για «παραβίαση του αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος των νησιών».