ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μίκης Θεοδωράκης: Σε τριήμερο πένθος η χώρα - Μεσίστιες οι σημαίες, αναστέλλονται εκδηλώσεις

Associated Press

Σε τριήμερο πένθος από σήμερα βρίσκεται η χώρα με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, τιμώντας τη μνήμη του κορυφαίου δημιουργού Μίκη Θεοδωράκη.

Όλο αυτό το διάστημα, οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες σε όλα τα δημόσια κτίρια, ενώ αναστέλλονται οι δημόσιες εορταστικές εκδηλώσεις.

Την απόφαση έλαβε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης λαμβάνοντας υπόψη τις διατάξεις του νόμου 851/1978 «Περί της Εθνικής Σημαίας, των Πολεμικών Σημαιών και του Διακριτικού Σήματος του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της οικογένειάς του Μίκη Θεοδωράκη, η σορός του θα εκτεθεί σε τριήμερο λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών από την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου και η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στην Μητρόπολη Αθηνών την Πέμπτη, στις 15:00.

Ο Μίκης Θεοδωράκης είχε εκφράσει ως τελευταία του επιθυμία να κηδευτεί και να ταφεί στη γενέτειρά του, την Κρήτη.

Την επιθυμία του αυτήν είχε εκφράσει μέσω επιστολής που είχε εμπιστευτεί στον ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπα, μέσω τη οποίας του είχε πει: «θέλω να αφήσω αυτόν τον κόσμο ως κομμουνιστής».

«Θέλω να αφήσω αυτό τον κόσμο ως κομμουνιστής»

Ο Μίκης Θεοδωράκης, διαισθανόμενος τον θάνατό του, είχε στείλει επιστολή στον Δημήτρη Κουτσούμπα.

Σε προσωπική του επιστολή στις 5 Οκτωβρίου του 2020 προς τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ, έγραφε:

«Τώρα στο τέλος της ζωής μου, την ώρα των απολογισμών, σβήνουν απ’ το μυαλό μου οι λεπτομέρειες και μένουν τα “Μεγάλα Μεγέθη”. Έτσι βλέπω ότι τα πιο κρίσιμα, τα δυνατά και τα ώριμα χρόνια μου τα πέρασα κάτω από τη σημαία του ΚΚΕ. Για το λόγο αυτό θέλω να αφήσω αυτόν τον κόσμο σαν κομμουνιστής».

Ο μουσικοσυνθέτης είχε ζητήσει από τον Δημήτρη Κουτσούμπα να επιληφθεί εκείνος προσωπικά ώστε «να γίνει σεβαστή όχι μονάχα η ιδεολογία μου αλλά και οι αγώνες μου για την ενότητα των Ελλήνων. Καθώς επίσης βέβαια και όλα αυτά που ήδη έχω ρυθμίσει, σε συνεννόηση με την γραμματέα μου Ρένα Παρμενίδου και τον φίλο και Πρόεδρο του Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργο Αγοραστάκη».

Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό, η τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη, την οποία είχε μεταφέρει στον Δημήτρη Κουτσούμπα, τη γραμματέα του Ρένα Παρμενίδου και τον Πρόεδρο του “Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη”, Γιώργο Αγοραστάκη, ήταν η νεκρώσιμη ακολουθία και η ταφή να πραγματοποιηθούν στην πατρίδα του, το Γαλατά Χανίων.

Μητσοτάκης: «Η Ρωμιοσύνη κλαίει»

Με αναφορά στο θάνατο του κορυφαίου δημιουργού Μίκη Θεοδωράκη ξεκίνησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την εισαγωγική τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ κήρυξε τριήμερο πένθος από σήμερα.

«Τη σημερινή μας συνεδρίαση σκιάζει δυστυχώς μία πολύ θλιβερή είδηση: Ο Μίκης Θεοδωράκης περνά πια στην αιωνιότητα. Η φωνή του σίγησε και μαζί του σίγησε και ολόκληρος ο Ελληνισμός», ανέφερε αρχικά ο πρωθυπουργός.

Και τόνισε: «Όπως είχε γραφτεί και για τον Παλαμά, ‘όλοι είχαμε ξεχάσει πως είναι θνητός'. Όμως, μας αφήνει παρακαταθήκη τα τραγούδια του, την πολιτική του δράση, αλλά και την εθνική του προσφορά σε κρίσιμες στιγμές.

Η Ρωμιοσύνη σήμερα κλαίει.

Και γι' αυτό και με απόφαση της κυβέρνησης από σήμερα κηρύσσεται τριήμερο εθνικό πένθος.

Όπως ξέρετε, είχα την τιμή να τον γνωρίζω για πολλά χρόνια και σχετικά πρόσφατα μάλιστα τον είχα επισκεφτεί. Οι συμβουλές του ήταν πάντα πολύτιμες για μένα, κυρίως αυτές που αφορούσαν στην ενότητα του λαού μας και στην υπέρβαση των διαχωριστικών γραμμών.

Πιστεύω πως η καλύτερη τιμή προς αυτόν τον παγκόσμιο Έλληνα θα είναι εμείς, με το καθημερινό μας έργο, να κάνουμε πράξη αυτό ακριβώς το μήνυμά του. Ο Μίκης είναι η Ιστορία μας και πρέπει να τη συνεχίσουμε όπως θα ήθελε και εκείνος».

Διακοπή των εργασιών της Βουλής ζήτησε το ΚΚΕ

Την ίδια ώρα, το ΚΚΕ δια στόματος του Δημήτρη Κουτσούμπα, ζήτησε τη συμμετοχή της Βουλής στο εθνικό πένθος για τον Μίκη Θεοδωράκη.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ αφού ανέφερε ότι οι Έλληνες αποχαιρετούν με βαθιά συγκίνηση και ακατάπαυστο χειροκρότημα τον κορυφαίο μουσικοσυνθέτη που κατόρθωσε να χωρέσει στα έργα του όλο το έπος της λαϊκής πάλης της χώρας, καθώς η μουσική του διαπαιδαγωγεί και εμπνέει, ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς να διακόψει η Βουλή τις εργασίες της.

"Όπως μου θύμισε ένας αγαπημένος φίλος του Μίκη, όταν πέθανε ο Διονύσιος Σολωμός το 1857 στην αγγλοκρατούμενη τότε Κέρκυρα, η Ιόνιος Βουλή διέκοψε τις εργασίες της", είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας με τον Θανάση Παφίλη να επαναφέρει ξεκάθαρα το αίτημα με το οποίο συμφώνησε κι ο Πάνος Σκουρλέτης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Την μνήμη την τιμούμε είτε με συνέχιση των εργασιών είτε με διακοπή τους», απάντησε ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης