ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεσσαλονίκη, κόμβος καινοτομίας: Οι επενδύσεις σε ερευνητικά κέντρα στην πόλη

«Η Θεσσαλονίκη αναδεικνύεται σε ένα hub, σε έναν κόμβο και η μετάβαση αυτή γίνεται πολύ γρήγορα. Η Θεσσαλονίκη γίνεται ένας κόμβος καινοτομίας, ένας κόμβος ταλέντων, προσόντων, τεχνολογίας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Η φράση αυτή του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά δείχνει ξεκάθαρα τα νέα δεδομένα, αλλά και τις προοπτικές που έχει η Θεσσαλονίκη ως κόμβος καινοτομίας αλλά και προσέλκυσης εργαζομένων εντός και εκτός Ελλάδος.

«Κομμάτι της μεταμόρφωσης της Θεσσαλονίκης είναι ότι ξαναχτίζονται από την αρχή οι βασικές υποδομές μεταφορών. Δεν είναι μόνο το Μετρό, αλλά είναι και το νέο αεροδρόμιο, είναι το λιμάνι στα χέρια παρόχων και όχι του κράτους, είναι η νέα αναβαθμισμένη σιδηροδρομική σύνδεση, είναι οι δυνατότητες για συνδυασμένες μεταφορές και οι νέες δομές στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας (thessINTEC, Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας)», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Σχοινάς δίνοντας το στίγμα των όσων γίνονται αλλά και των όσων έρχονται στην πόλη.

Την εικόνα αυτό επιβεβαιώνουν οι επενδύσεις που έγιναν, γίνονται αλλά και σχεδιάζονται στην πόλη αλλά και το μεγάλο ενδιαφέρον των εργαζομένων που είτε μετακομίζουν στη Θεσσαλονίκη από την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό είτε αιτούνται μαζικά για θέσεις εργασίας που ανοίγουν σε ερευνητικά κέντρα στη Θεσσαλονίκη.

Προχωρά το Thess INTEC

Στην αιχμή του δόρατος για την καινοτομία της Θεσσαλονίκης βρίσκεται το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς Thess INTEC. Πρόκειται για έκταση 760.807 τετραγωνικών μέτρων, στην Περαία του δήμου Θερμαϊκού, σε ένα προνομιακό σημείο δίπλα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» και πάνω στη θάλασσα και το οποίο, σύμφωνα με τον επικεφαλής του, Νίκο Ευθυμιάδη, αναμένεται να λειτουργεί στο τέλος του 2023.

Πρόκειται για μια επένδυση συνολικού ύψους 580 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τον κ. Ευθυμιάδη, το εκτιμώμενο οικονομικό αποτέλεσμα σε βάθος 20ετίας, έχει υπολογιστεί στα 11 δισ. ευρώ.

Η κατασκευή του πάρκου, στην έκταση που παραχωρήθηκε στην εταιρεία για 99 χρόνια από την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας αναμένεται να ξεκινήσει την άνοιξη του 2022 ενώ σημαντικά κεφάλαια για την ανάπτυξή του θα προέλθουν και από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σημειώνεται πως στην εταιρεία λειτουργίας του ΕΑΝΕΠ Thess INTEC ΑΕ, συμμετέχουν φορείς και επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα με ποσοστό 58% καθώς και φορείς του δημοσίου τομέα με ποσοστό 42%.

Χιλιάδες αιτήσεις για το ερευνητικό κέντρο της Pfizer

Την ίδια στιγμή, περισσότερες από 4.000 αιτήσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό έχει δεχθεί η Pfizer για τη στελέχωση του ερευνητικού της κέντρου στη Θεσσαλονίκη, το οποίο έχει ξεκινήσει να λειτουργεί ήδη από τον Απρίλιο.

Σήμερα στο Κέντρο Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών της Pfizer απασχολούνται περισσότεροι από 100 εργαζόμενοι ενώ στόχος της εταιρείας ο αριθμός των εργαζόμενων να διπλασιαστεί εντός του 2021 και να φτάσει τους 280 εργαζόμενους μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 17% των νέων εργαζομένων είναι Έλληνες που επέστρεψαν από το εξωτερικό. Η μέση ηλικία τους είναι 34 έτη, ενώ το 66% είναι γυναίκες. Το 40% των εργαζομένων διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, ενώ ένας σημαντικός αριθμός είναι και κάτοχοι διδακτορικού.

Το κέντρο της Cisco

Παράλληλα, για περισσότερο από ένα χρόνο -από τον Ιούνιο του 2020- λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη ένα ακόμη κέντρο καινοτομίας. Πρόκειται για το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων που ιδρύθηκε από τη Cisco σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, υπό την αιγίδα του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

Στόχος του κέντρου είναι η ενίσχυση της καινοτομίας, η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού, η ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων καθώς και η προώθηση του ψηφιακού πολιτισμού.

Μεταξύ άλλων, το κέντρο θα δημιουργεί ομάδες που θα αναλύουν, σχεδιάζουν και προτείνουν λύσεις που απασχολούν οποιοδήποτε τομέα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής ενώ εντός του θα λειτουργεί και τμήμα εκπαίδευσης - Cisco Networking Academy (www.netacad.com) - καθώς και τμήματα STEM και Ρομποτικής, τα οποία στοχεύουν να ενισχύσουν τις ψηφιακές δεξιότητες, μαθητών, φοιτητών, αλλά και επαγγελματιών που επιθυμούν να αποκτήσουν εφόδια εξειδίκευσης, που πλέον απαιτούνται από την αγορά εργασίας σήμερα.

Το ΕΚΕΤΑ

Πέρα από τα παραπάνω, διαχρονικός πρεσβευτής της παράδοσης που έχει η Θεσσαλονίκη στην καινοτομία είναι το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) ένα από τα κορυφαία κέντρα έρευνας και καινοτομίας στην Ελλάδα.

Ενδεικτικό του αποτυπώματός του είναι πως τα τελευταία χρόνια έχει σταθερά τζίρο άνω των 40 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως ενώ απασχολεί περισσότερα από 1.000 άτομα προσωπικό. Επιπλέον και σε πείσμα της πανδημίας, μέσα στο 2020 ξεκίνησαν περισσότερα από 140 νέα ερευνητικά προγράμματα συνολικού ύψους χρηματοδότησης άνω των 60 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται πως το ΕΚΕΤΑ θα ενισχυθεί οικονομικά και από το Ταμείο Ανάκαμψης ενώ παράλληλα τμήμα των νέων εγκαταστάσεων θα μεταφερθεί στο Τεχνολογικό Πάρκο Thess INTEC.

Τέλος, «στα σκαριά» βρίσκεται και η δημιουργία του πρώτου ελληνικού Digital Innovation Hub στον τομέα της Αγροδιατροφής το οποίο αναπτύσσεται υπό τον συντονισμό της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης