ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης από Θεσσαλονίκη: Έτος σημαντικής ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία το 2022

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

«Ο επόμενος χρόνος θα είναι ένας χρόνος σημαντικής ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία και προφανώς για την οικονομία της Βόρειας Ελλάδος» δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Έχουμε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι για την προοπτική της οικονομίας τους επόμενους μήνες. Τα μηνύματα, συνολικά, είναι ενθαρρυντικά. Η χώρα σήμερα δανείστηκε πάλι με μία σύνθετη έκδοση πενταετούς και τριακονταετούς ομολόγου σε εξαιρετικά ελκυστικά επιτόκια» πρόσθεσε μετά τις συναντήσεις που είχε με τους παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς της βόρειας Ελλάδας και με τους αρμόδιους για τα μεγάλα έργα που υλοποιούνται στην Θεσσαλονίκη.

Αναφερόμενος στην αναγνώριση που εκφράστηκε από την επιχειρηματική κοινότητα για την σημαντική οικονομική στήριξη που παρείχε η Κυβέρνηση στις επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδος κατά τη διάρκεια της πανδημίας, υπενθύμισε πως «μόνο μέσω του εργαλείου της επιστρεπτέας προκαταβολής δαπανήθηκε από τον κρατικό προϋπολογισμό ποσό το οποίο ξεπερνάει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων της Περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας».

Κατά τη διάρκεια των διαδοχικών συσκέψεων εξετάστηκαν, μεταξύ άλλων, οι προκλήσεις και οι θετικές προοπτικές για την οικονομία της περιοχής, οι επιπτώσεις της πανδημίας, οι ανισότητες μεταξύ και εντός των Περιφερειών και η πορεία ολοκλήρωσης των μεγάλων έργων υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Στις συναντήσεις συζητήθηκαν επίσης, οι ανάγκες των πανεπιστημίων της Θεσσαλονίκης, οι δυνατότητες περαιτέρω τόνωσης της αναπτυξιακής δυναμικής μέσω της πλήρους αξιοποίησης των ψηφιακών-ερευνητικών υποδομών που αναπτύσσονται στην πόλη, η ενεργειακή μετάβαση των παραγωγικών μονάδων και η θετική φετινή πορεία του τουρισμού.

O πρωθυπουργός εκφράζοντας σε όλους την αισιοδοξία του για τη δυνατότητα της οικονομίας να ανακάμψει με ταχείς ρυθμούς, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην βρεθεί ξανά η αγορά σε συνθήκες γενικού lockdown, καθώς από τη στιγμή που η Πολιτεία προσφέρει το εμβόλιο σε όλους, δωρεάν, δεν μπορεί να ανασταλεί η λειτουργία της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε από όλους να συνεισφέρουν στην εκστρατεία πειθούς υπέρ του εμβολιασμού.

Σε ό,τι αφορά τα μεγάλα έργα στη Θεσσαλονίκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της, με έμφαση στην ποιότητα της ζωής των πολιτών, συμπληρώνοντας ότι στον κυβερνητικό σχεδιασμό η πόλη έχει σταθερά πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ειδικά για το σημαντικότερο έργο της Θεσσαλονίκης, αυτό της κατασκευής του Μετρό, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη δέσμευσή του «ότι ο σταθμός της Βενιζέλου θα παραδοθεί με τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα να έχουν επιστρέψει με απόλυτη επιστημονική και αρχαιολογική συνέπεια στη θέση τους. Όπως εξάλλου ήδη θα ξεκινήσει να γίνεται στο σταθμό της Αγίας Σοφίας. Θέλω να θυμίσω ότι όταν αποσπάστηκαν εκεί τα αρχαία δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη επανατοποθέτησής τους και δεν είχε αποκαλυφθεί τότε στην πόλη όλο αυτό το μεγάλο κύμα αντίδρασης που προκλήθηκε με το σταθμό της Βενιζέλου».

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι υπάρχουν πλέον διαθέσιμοι πόροι και χρηματοδοτικά εργαλεία, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, ώστε να γίνουν έργα ή παρεμβάσεις για τη στήριξη της οικονομίας σε στρατηγικά μέτωπα, όπως η πράσινη ανάπτυξη, η ψηφιακή μετάβαση και η καλλιέργεια δεξιοτήτων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε επίσης ότι οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται στον χώρο της Παιδείας ενισχύουν την τεχνική κατάρτιση και τις προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης των νέων στην πραγματική οικονομία, προσθέτοντας ότι η θεσμοθέτηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στα ΑΕΙ συνιστά σημαντική μεταρρύθμιση για την επόμενη μέρα.

Στις διαδοχικές συσκέψεις που είχε ο πρωθυπουργός συμμετείχαν, από την πλευρά της κυβέρνησης, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς, ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας - Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών αρμόδιος για τις Υποδομές Γιώργος Καραγιάννης, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και η Διευθύντρια του Γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου.

Στις συναντήσεις συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης με τους βουλευτές Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας. Στη συνάντηση ήταν παρών και ο Γενικός Διευθυντής Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μπρατάκος.

«Όλα είναι υπό έλεγχο»

Προσερχόμενος στο υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης και σε ερώτηση δημοσιογράφου για το κατά πόσο τον ανησυχεί η αναταραχή στα νοσοκομεία λόγω του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών, απάντησε:

«Όλα είναι υπό έλεγχο».

Η εν λόγω απόφαση της κυβέρνησης που βρίσκεται σε ισχύ από σήμερα, 1η Σεπτεμβρίου, έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία της επικράτειας.

Με συγκεντρώσεις στις πύλες των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της Θεσσαλονίκης, οι υγειονομικοί διαμαρτυρήθηκαν για το μέτρο της αναστολής εργασίας για τους ανεμβολίαστους.

Στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ αρχικά απαγορεύτηκε η είσοδος στους ανεμβολίαστους εργαζομένους που τελικά εισήλθαν, χωρίς ωστόσο να ασκούν τα καθήκοντά τους.

Σε καταγγελίες για το ζήτημα της εφαρμογής του μέτρου της αναστολής εργασίας για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς στο Nοσοκομείο «Γεννηματάς» προχώρησε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Πέτρος Κετικίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σήμερα έπιασαν κανονικά δουλειά, μπήκαν στα τμήματα τους, ενώ όπως ανάφερε κάποιους τους πήραν και τηλέφωνο από εχθές οι προϊστάμενοι των τμημάτων να προσέλθουν στην εργασία τους καθώς δεν βγαίνει το πρόγραμμα.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε επίσης μπροστά στο ΥΜΑΘ, στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας και των κινητοποιήσεων της ΟΕΝΓΕ και της ΠΟΕΔΗΝ.

Οι υγειονομικοί διεκδικούν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο ΕΣΥ, άμεση επανέναρξη λειτουργίας των τακτικών εξωτερικών ιατρών και των χειρουργείων, εξασφάλιση δωρεάν μαζικού εμβολιασμού για όλο τον πληθυσμό, επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, ορισμό της COVID ως επαγγελματικής ασθένειας, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τη δημόσια υγεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης